Την Κυριακή 15 Μάη 2022 και ώρα 11:00 π.μ. στον χώρο του Δημοτικού σχολείου στην Καλλιπεύκη, τα μέλη του «ΔΙΚΤΥΟΥ Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ-ΤΕΜΠΩΝ», οργάνωσαν εκδήλωση – συνεδρίαση με κύριο θέμα την Επανασύσταση της λίμνης Καλλιπεύκης, την ευθύνη και τη φιλοξενία στην Καλλιπεύκη είχε ο ΜΕΣΑ Καλλιπεύκης «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ», Βούλα Παπαδόντα, και την απαγγελία ποιήματος για την μάνα από την μαθήτρια του Δημοτικού σχολείου Καλλιπεύκης, Παρασκευή Μπουρονίκου, μιας και η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη γιορτή της μητέρας, ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Γεροφώτη, επίσης αφιέρωμα στη μάνα, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Δικτύου, Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς.
Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε η πρόταση – εισήγηση του Παναγιώτη Παπαϊωάννου, Ταμία του Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Α.Κ. «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» με θέμα: «Επανασύσταση - επαναλειτουργία της λίμνης Καλλιπεύκης».
Ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή από την αποξήρανση της λίμνης το 1911 και μια αναφορά στην ιστορία της Καλλιπεύκης και του ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» μέχρι σήμερα, τόνισε:
«Η επανασύσταση - επαναλειτουργία της λίμνης Ασκουρίδας, ζητιέται τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ουσιαστικότερη προσπάθεια όλων αλλά χωρίς αποτέλεσμα, ήταν η από το 2005 μέχρι το 2007, την οποία ξεκίνησε ο Δήμος, η Περιφέρεια και το ΕΚΒΥ (Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων Βιοτόπων.
Θα μπορούσε, όμως, σήμερα η «λίμνη» αυτή να επαναλειτουργήσει; Θα μπορούσε να συσταθεί και πάλι; Θα ωφελούσε όχι μόνο την Καλλιπεύκη και την ευρύτερη περιοχή, από Λεπτοκαρυά μέχρι Λάρισα και την Ελλάδα ολόκληρη ακόμα; Μια λίμνη, που θα βρίσκεται δίπλα στον Όλυμπο, στη σκιά του, στα 1000 μέτρα υψόμετρο, μια ανάσα από την εθνική οδό, μια σπιθαμή από τη θάλασσα και δυο από τον κάμπο, 27 χιλιόμετρα από Πλαταμώνα, 29 από Τέμπη, 58 από Λάρισα, 138 από Θεσσαλονίκη;
Η πρόταση περιλαμβάνει τις παρακάτω δεσμευτικές ενέργειες, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για να γίνει απ’ όλους αποδεκτή και να ευνοήσει όλους το ίδιο (αναλογικά). Α. Απαλλοτρίωση – αποζημίωση, Β. Χωροταξική μελέτη, Γ. Αποζημίωση επενδυμένων κεφαλαίων, Δ. Εταιρεία Λαϊκής Βάσης (συνεταιρισμός ή ΚΟΙΝΣΕΠ) , Ε. Αποζημίωση απώλειας εισοδημάτων, ΣΤ. Εκπαίδευση, Ζ. Αναδασμός, Η. Οικιστικές περιοχές - σχέδια – μορφή».
Και αφού ανέλυσε τις παραπάνω ενέργειες και τα οφέλη που θα προκύψουν κατέληξε λέγοντας:
«Για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει να βελτιωθεί και η ευρύτερη περιοχή καθώς και η πρόσβαση ώστε να: δημιουργηθεί και να βρίσκεται στη σκιά του Ολύμπου, στο οροπέδιο της Καλλιπεύκης, στο ψηλότερο κατοικούμενο και καλλιεργούμενο της στεριανής Ελλάδας, μια λίμνη με ελεύθερη επιφάνειά νερών στα 1000 μέτρα (όπως ήταν πριν από έναν αιώνα) κι ένας μοναδικός οικισμός παγκόσμιο πρότυπο, που θα απέχει μια ανάσα από την εθνική οδό!»
Η δεύτερη πρόταση – εισήγηση έγινε από τον αρχιτέκτονα, Δημήτρη Λαγό και είχε θέμα: «Από Κρανιά προς Καλλιπεύκη» για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Παραθέτω μία πρόταση για σχεδιασμό και υλοποίηση ενός πακέτου έργων, με σκοπό την ανάπτυξη των οικισμών Καλλιπεύκης και Κρανιάς καθώς και της ευρύτερης περιοχής τους.
Στόχος της είναι η εξωστρέφεια, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη θέσεων εργασίας. Σήμερα πλέον, για την πραγματοποίηση των προτάσεων, υπάρχουν όλοι οι βασικοί νόμοι, σύμφωνα με τους οποίους είναι δυνατόν να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα αδειοδοτηθούν τα επί μέρους έργα της πρότασης. Το γεγονός αυτό καθιστά την πρόταση άμεσα υλοποιήσιμη.
Επειδή ο χρόνος, που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση της πρότασης είναι μακρύς, σημαντικότατη προϋπόθεση είναι αυτή να έχει:
Την μέγιστη κοινωνική αποδοχή και την πολιτική συναίνεση τόσο των δημοτικών παρατάξεων, όσο και των διαδοχικών δημοτικών συμβουλίων».
Στη συνέχεια ανέπτυξε αναλυτικά τις προτάσεις του για α) Κέντρο Προετοιμασίας Αθλητών και β) Τουριστικές Εγκαταστάσεις & δραστηριότητες καταλήγοντας «Οι παραπάνω δύο προτάσεις, δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος. Κάνουν όμως γνωστή την περιοχή, που απέχει μόνο 20 χλμ από την ΠΑΘΕ και την παραλιακή ζώνη του νομού, στην αθλητική κοινότητα, στους επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και σε νέους επιστήμονες μέσω της Πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Δημάρχου Τεμπών, Γιώργου Μανώλη και του Προέδρου της Κοινότητας Καλλιπεύκης, Φάνη Γκουντουβά, έγιναν ερωτήσεις, συζήτηση και κατατέθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις από τους συμμετέχοντες με θετικό αλλά και αρνητικό πρόσημο.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης αφορούσε διαδικαστικά και λειτουργικά θέματα του Δικτύου, όπως η παρουσίαση και ανάλυση των άρθρων του Καταστατικού από τους Ακριβή Περλέρου, Νίκο Ρήγα και τον Νομικό Σύμβουλο, Τριαντάφυλλο Βούντα και άλλα θέματα επικαιρότητας. Επίσης παρουσιάστηκαν στα μέλη του Δικτύου οι προτάσεις για το λογότυπο τις οποίες ετοίμασαν οι κυρίες Ακριβή Αλεξάνδρου και Χριστίνα Παπαϊωάννου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ο Αντιδήμαρχος Γόννων, Βασίλης Σίμος, ο πρόεδρος της κοινότητας Καλλιπεύκης, Φάνης Γκουντουβάς, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πάρα πολλοί δημότες και επισκέπτες.
Επιστολές για την επιτυχία της εκδήλωσης απέστειλαν οι βουλευτές, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Άννα Βαγενά και Βασίλης Κόκκαλης.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους αναμνηστικά δώρα (βιβλία για την Καλλιπεύκη και αγριολούλουδα της περιοχής).
Φωτο – ρεπορτάζ: Δημήτρης Ζ. Γουγουλιάς