Τέλος εποχής για τις Εθελόντριες του Στρατού Ξηράς, αφού χθες κρίθηκαν από τα συμβούλια του ΣΞ ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και τα τελευταία στελέχη ενός θεσμού που έγραψε τη δική του ιστορία στον Ελληνικό Στρατό και έφερε ανατροπή στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το 1979 κατετάγησαν οι πρώτες γυναίκες στο στρατό ως Εθελόντριες. Πρόκειται για την υλοποίηση του νόμου περί εθελοντικής στράτευσης των γυναικών που είχε ψηφιστεί το 1978 και απευθυνόταν σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 32 ετών απόφοιτες Λυκείου.

Την εποχή εκείνη η κατάταξη γυναικών αποτελούσε τομή στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα καθώς πρόκειται για τη πρώτη θεσμοθετημένη παρουσία της γυναίκας σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο το στρατό και κυρίως στα όπλα. Έως τότε στον ελληνικό Στρατό υπηρετούσαν στα στρατιωτικά νοσοκομεία μόνο γυναίκες Αξιωματικοί, απόφοιτες της ΣΑΝ ως νοσηλεύτριες.

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1979 παρουσιάστηκαν οι πρώτες 95 από τις 220 γυναίκες που συνολικά επιλέχθηκαν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στο Γουδή και η κατάταξη αφορούσε και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία). Στις 10 Μαρτίου 1979 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των πρώτων 220 γυναικών και η πρώτη επίσημη εμφάνιση τους έγινε στη στρατιωτική παρέλαση της 25 Μαρτίου 1979.

Συνολικά στο στράτευμα κατετάγησαν 7 σειρές, ενώ για ένα διάστημα ο θεσμός είχε σταματήσει. Στις 13 Νοεμβρίου 1987 μετά από προκήρυξη παρουσιάστηκε η 8Α σειρά και το Μάρτιο του 1988 η 8Β. Το 1989 παρουσιαστηκε η 9η σειρά με πολλές υποσειρές με τελευταία την 9ΣΤ στις 29 Δεκεμβρίου του 1989.

Το 1991 αποφασίστηκε να ενταχθούν οι πρώτες γυναίκες στις παραγωγικές σχολές και το 2002 έπεσε και το τελευταίο οχυρό με την εισαγωγή των πρώτων γυναικών στην κατηγορία των Όπλων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Χθες 28 Μαϊου 2024 ο κύκλος των Εθελοντριών έκλεισε. Η 9η σειρά που ήταν και η τελευταία κρίθηκε ευδόκιμος τερματίσας τη σταδιοδρομία της και τα στελέχη της μέχρι τέλος του έτους θα οδηγηθούν σε αποστρατεία.

Ένας θεσμός που άλλαξε όλη τη δομή του Στρατού έφτασε στο τέλος του. Ευχόμαστε σε όλες τις Εθελόντριες καλή αποστρατεία!

Ηλίας Προύφας (kranosgr.com)