«Στα 1.685 καλλιεργήσιμα στρέμματα ανέρχονται οι μονάδες μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία», ανέφερε ο Σάββας Ρούσσος, υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων του Επιμελητηρίου Πιερίας, κατά τη διάρκεια του δείπνου του Επιμελητηρίου Πιερίας με δημοσιογράφους στο Cavo Olympo Luxury Hotel την περασμένη Παρασκευή. Ειδικότερα, δημοσιογράφοι από ελληνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης επισκέφτηκαν την Πιερία, 10 με 12 Νοεμβρίου 2023, με στόχο να προβληθεί η ανώτερη ποιότητα των φρέσκων μυδιών Πιερίας, συντελώντας στη διαμόρφωση ενός ελκυστικού brand name για την περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα κατατάσσεται ως η πέμπτη χώρα στην παραγωγή μυδιών στην Ευρώπη (περίπου 10.500 τόνοι ετήσιας παραγωγής), κάτι το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει προς το παρόν, λόγω των υπαρχουσών καλλιεργήσιμων στρεμμάτων.

Εβδομαδιαία ανάλυση νερών

Ο Σάββας Ρούσσος, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι το Γ.Α.Λ.Α. των μυδιών Πιερίας αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά στην ποιότητα, αλλά και στη γεύση που διαθέτουν. Με τη φράση «Γ.Α.Λ.Α.» μυδιών, ο κ. Ρούσσος επεσήμανε, ουσιαστικά, τη σημαντικότητα του συνδυασμού των τεσσάρων ποταμών Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας και Αλιάκμονας (έτσι προκύπτει και το εν λόγω ακρωνύμιο) με τα παρθένα νερά τους να συγκεντρώνονται στον Θερμαϊκό Κόλπο όπου καλλιεργούνται τα μύδια Πιερίας. Ο ίδιος σχολίασε ότι για την εγγύηση άριστης ποιότητας μυδιών, γίνονται πλέον εβδομαδιαίοι έλεγχοι μέσω ανάλυσης νερών, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έπειτα από τα αποτελέσματα της εκάστοτε εβδομαδιαίας ανάλυσης, δίνεται το πράσινο φως για την πώληση των μυδιών στην αγορά.Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι ο συνολικός τζίρος των προϊόντων του Θερμαϊκού διαμορφώνεται γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο.

Υψηλή περιεκτικότητα σιδήρου 

Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι τα φρέσκα μύδια Πιερίας διαθέτουν περιεκτικότητα σιδήρου ανάλογη με το κόκκινο κρέας, ενώ σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά και την πρωτεΐνη, τα μύδια Πιερίας αποτελούν σημαντική διατροφική πηγή. Αναλυτικότερα, τα μύδια περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας στις οποίες απαντώνται όλα τα αμινοξέα. Ειδικότερα, μύδια 85 γραμμαρίων περιέχουν 20 με 22 γραμμάρια πρωτεΐνης και το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόληψης, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Πιερίας. Επιπρόσθετα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα όπως το μαγγάνιο και το σελήνιο, ενώ επίσης, τα μύδια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, Β1, Β2, βιταμίνη Α, βιταμίνη D και βιταμίνη C, καθώς και σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο.

Φωτεινή Αποστόλου Foodreporter