Την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό διεξάγεται ο 1ος Αγώνας Δρόμου «RUN FOR AUTISM»  σε συνεργασία  του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας και  της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων. Συνδιοργανωτές του αγώνα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ο σύλλογος ΑΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ , ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ν. Λάρισας, η Π.Ε.Π.Φ.Α Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ και ο Σύλλογος Βετεράνων Αθλητών Στίβου Ν. Λάρισας. Οι αγώνες που θα διεξαχθούν είναι 5 χλμ και παιδικός αγώνας  400  μέτρων.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι συνδιοργανωτές σημείωσαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: Ένας μοναδικός, ανθρώπινος αγώνας, ένας αγώνας ευαισθητοποίησης και προσφοράς για τα παιδιά με αυτισμό διοργανώνεται την Κυριακή στη Λάρισα. Συνεργαζόμαστε με το Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας και την Πρόεδρο Ερη Καλογεροπούλου που είναι και η ψυχή του Συλλόγου. Της οφείλουμε πολλά γιατί όλα αυτά τα χρόνια μας έχει ευαισθητοποιήσει και μας έχει κάνει κοινωνούς των προβλημάτων και των λύσεων τους. Μας έχει δώσει τη δύναμη, τα επιχειρήματα για να βρίσκουμε λύσεις, να διεκδικούμε και να φτάνουμε στο αποτέλεσμα. Πετύχαμε να έχουμε δυο κτίρια ένα από την Ελευθερία, ένα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και τώρα ξεκινάμε  το κτίριο για τα παιδιά με σύνδρομο Down. Έτσι ευαισθητοποιηθήκαμε για να έχουμε στο ΕΣΠΑ προγράμματα για τη χρηματοδότηση θέσεων εργασίας συνοδών δίπλα στα άτομα με αναπηρία.  Τρέχουμε για καλό σκοπό. Είναι ένας ακόμη μεγάλος λαϊκός αγώνας με φιλανθρωπικό αποτύπωμα καθώς τα έσοδα θα δοθούν για την ενός μικρού λεωφορείου 9 θέσεων, που θα καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης ωφελούμενων των δομών του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας, (Κέντρο Ημέρας «ΧAΡΑ Ι» και Οικοτροφείο «Ελευθερία»)».

Ντίνος Διαμάντος, Αντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης Πόλης του Δήμου Λαρισαίων και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down Θεσσαλίας «Ο Κύκνος»: «Με ένα αγώνα δρόμου που συμβολικά ανατρέχει στον αγώνα δρόμου ζωής που κάνουν οι οικογένεις των ατόμων με αυτισμό. Που χρειάζονται την ενδυνάμωση, την αλληλεγγύη και στο πλαίσιο αυτά ο Δήμος Λαρισαίων την έχει επιδείξει διαχρονικά, συμπαραστεκόμενος αλλά και με πράξεις. Συνεργαζόμενος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλους δωρητές προκειμένου να ανεγερθούν τα οικήματα Χαρά και Χαρά ΙΙ. Είναι πολύ σημαντικό για μια κοινωνία που θέλει να αγκαλιάσει τα παιδιά με αυτισμό, να τρέξουμε όλοι και να στείλουμε το μήνυμα ζωής. Η αλληλεγγύη και το μοίρασμα της καλοσύνης είναι προϋπόθεση για να πάει η κοινωνία μπροστά. Συμβολικά ο «Κύκνος» προσφέρει 200 ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την αγορά του μικρού λεωφορείου».

Έρη Καλογεροπούλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας: «Η 2α Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Είναι μια μέρα που υπενθυμίζει στην κοινότητα ότι υπάρχουν και τα άτομα με αυτισμό και έχουν κάποιες ανάγκες τα ίδια και οι οικογένειες τους. Επιλέξαμε αυτή τη μερά για να κάνουμε αυτό τον αγώνα με την υποστήριξη της Περιφέρειας, του Δήμου, του ΣΕΓΑΣ – Θεσσαλίας, της Τροχαίας. Η λάρισα είναι μια πολύ αισθητοποιημένη και περιμένουμε μεγάλη συμμετοχή.  Σας περιμένουμε όλους και σας ευχαριστούμε για την αμέριστη βοήθεια σας και υποστήριξη» 

Ηλίας Καφφές, Πρόεδρος ΕΑΣ – ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας: «Είναι ένας ιδιαίτερος αγώνας. Ένας αγώνας που δεν έχει σημασία ούτε ο νικητής, ούτε οι επιδόσεις. Γίνεται μια αθλητική γιορτή στο Αρχαίο Θέατρο που μεταδίδει τα μηνύματα τα διαχρονικά αθλητικά μηνύματα της ευγενούς άμιλλας, του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, του ευ αγωνίζεθαι. Το υπέροχο μήνυμα του αγώνα «γεφυρώνοντας αποστάσεις, ενώνουμε κοινότητες» μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Τα παιδιά με αυτισμό δεν υποφέρουν από αυτισμό, υποφέρουν από τη δική μας συμπεριφορά απέναντι τους».  

Βασίλης Βλαχογιάννης Διοικητής Τροχαίας Λάρισας: «Ευγενής ο στόχος και ο σκοπός της οργάνωσης της Κυριακής. Αυτονόητες οι ευχές μας για καλή επιτυχία της εκδήλωσης. Στο πλαίσιο των καθηκόντων μας η Τροχαία Λάρισας θα είναι στα σημεία που πρέπει να είναι ώστε να εξασφαλίσει ένα ασφαλή αθλητικό περιβάλλον. Καλή επιτυχία σε όλους».

 

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ & ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

– Αγώνας Δρόμου Παιδιών 400 μέτρων (Γέφυρα Πηνειού- Αρχαίο Θέατρο)

– Αγώνας Δρόμου Ανδρών – Γυναικών 5000 μέτρων (Αρχαίο Θέατρο – κοίτη Πηνειού – Αρχαίο Θέατρο)

ΑΦΕΤΗΡΙΑ & ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ

Η εκκίνηση θα δοθεί απ’ το Αρχαίο Θέατρο και ο τερματισμός θα γίνει στο ίδιο σημείο.

ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΑΓΩΝΑ

Η εκκίνηση των 400μ Παιδιών θα δοθεί στις 11:00 πμ. ενώ των 5.000μ. Ανδρών – Γυναικών στις 11:30 πμ. Οι δρομείς θα μπουν σε block ανάλογα με τη διαδρομή στην οποία θα τρέξουν.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Μέσω συμπλήρωσης ηλεκτρονικής φόρμας στη ιστοσελίδα segas-thessalias.gr έως Παρασκευή 31/3/2023. Για τους δρομείς κάτω των 18 ετών η δήλωση συμμετοχής πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από τον γονέα-κηδεμόνα. Δηλώσεις συμμετοχής την ημέρα του αγώνα δεν θα γίνονται δεκτές.

Αναλυτικές πληροφορίες βρίσκονται στην προκήρυξη του αγώνα που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα segas-thessalias.gr