Η υπόθεση που αφορά τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 για την αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης-τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, αναμένεται να είναι η πρώτη σχετικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που θα εκδικαστεί. Εφόσον αποφασιστεί από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς παραπομπή των κατηγορουμένων, η δίκη, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν ενώπιον της Ελληνίδας Ευρωπαίας ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάπα οι απολογίες των συνολικά 23 εμπλεκόμενων προσώπων, στα οποία αποδίδεται ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους η επίμαχη σύμβαση, που υπεγράφη το 2014 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2016, μέχρι και το 2023 παρέμενε ημιτελής, καθώς παρανόμως δόθηκαν συνολικά επτά παρατάσεις. Επιπλέον, κάθε παράταση από αυτές που δόθηκαν περιελάμβανε νέες εργασίες και επιπλέον δαπάνες. Το έργο ήταν συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 85% και, αν είχε εγκαίρως ολοκληρωθεί, πιθανότατα να είχε αποτραπεί η τραγωδία με τους 57 νεκρούς.

Οι εγγυήσεις

Όλοι οι κατηγορούμενοι κατά την απολογία τους αρνήθηκαν την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης. Με σύμφωνη γνώμη και της Ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου που χειρίζεται την υπόθεση, και οι 23 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις εξηγήσεις που έδωσαν. Ωστόσο, οι εγγυήσεις που επιβλήθηκαν στους περισσότερους ήταν «αστρονομικές», καθώς κυμάνθηκαν από 400.000 έως 1.000.000 ευρώ! Ουδείς, βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, δεν έχει πληρώσει ακόμη, καθώς όλοι προσέφυγαν είτε στην ανακρίτρια είτε στο Δικαστικό Συμβούλιο ζητώντας μείωση του ποσού των εγγυήσεων. Οι προθεσμίες που έχουν λάβει για την καταβολή της εγγύησης λήγουν στα μέσα Ιουνίου.

Παράλληλα, όμως, η διαδικασία προχωρά, αφού οι συγκεκριμένες προθεσμίες δεν «φρενάρουν» την εισαγγελέα, η οποία μπορεί να συντάξει την πρότασή της. Πρόταση που θα υποβληθεί, βάσει όσων προβλέπονται για τις υποθέσεις που αφορούν ζημία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πρόεδρο Εφετών (και όχι σε Δικαστικό Συμβούλιο), ο οποίος θα έχει και τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη.

Οι 23 εμπλεκόμενοι έλαβαν την πρώτη κλήση να εμφανιστούν ενώπιον της ανακρίτριας στις 28 Φεβρουαρίου 2024, την ημέρα που συμπληρώθηκε δηλαδή ακριβώς ένας χρόνος από το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει μια σειρά αξιόποινων πράξεων, όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση, με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία στην απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις.

Ειδικότερα:

– 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ κατηγορούνται για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κατηγορητήριο: «Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν τη σύμβαση και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής -το οποίο μάλιστα συνδεόταν άρρηκτα με την ασφαλή κυκλοφορία των τρένων, όπως αποδείχθηκε με τον τραγικότερο τρόπο από το δυστύχημα στο Άδενδρο και το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, τα οποία θα είχαν με βεβαιότητα αποφευχθεί αν είχε ολοκληρωθεί το αντικείμενο της σύμβασης 717 με το σύστημα ETCS σε λειτουργία- αλλά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της αναδόχου κοινοπραξίας…».

– Σε τέσσερις υπαλλήλους της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) αποδίδεται το αδίκημα της απιστίας, που σχετίζεται με την έγκριση των αιτημάτων χρηματοδότησης και την καταβολή της επιχορήγησης στην ανάδοχο του έργου εταιρεία.

– Πέντε νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της αναδόχου κοινοπραξίας κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Αντίγραφο της συγκεκριμένης δικογραφίας έχει στα χέρια του και ο εφέτης, ειδικός ανακριτής της Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης που διερευνά τα αίτια της τραγωδίας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει σε απολογία πρόσωπα που εμπλέκονται και στην υπόθεση της σύμβασης 717, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο δικαστικός λειτουργός συνδέει τη μη υλοποίηση των έργων με την τραγωδία. Παρότι αρχικώς φαινόταν ότι η συγκεκριμένη ανάκριση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι και συνεπώς να προσδιοριστεί η δίκη ακόμη και τον ερχόμενο Ιούνιο, μετά τις επιπλέον ενέργειες (απολογίες και άλλων κατηγορουμένων, πραγματογνωμοσύνες κ.ά.), στις οποίες προχώρησε ο δικαστικός λειτουργός, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Αννα Κανδύλη (realnews-enikos.gr)