Η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά αποτελούν βασική προτεραιότητα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του στον ΕΦΕΤ.

«Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμος οργανισμός ο ΕΦΕΤ και για το λόγο αυτό πρέπει να στηριχθεί η λειτουργία του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα και τον αντιπρόεδρο, Ιδομενέα Μαρκάκη, σχετικά με τις δράσεις και τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί.

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» την έγκριση του κονδυλίου για τα δύο νέα εργαστήρια του ΕΦΕΤ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας πως «στόχος μας είναι ο ΕΦΕΤ να γίνει περισσότερο λειτουργικός. Θα ιεραρχήσουμε τις ανάγκες και θα βρούμε τις βέλτιστες λύσεις».

Κατά την επίσκεψή του ο αρμόδιος υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα στοιχεία και τους ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΕΦΕΤ.

Αναλυτικά, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, δια των Περιφερειακών του Διευθύνσεων, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, διενήργησε συνολικά 10.495 ελέγχους σε εγκαταστάσεις τροφίμων (ή 10.518 συμπεριλαμβάνοντας και 23 ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία).

Το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων και ειδικότερα το 75% ήταν τακτικοί έλεγχοι, το 6% προήλθε από καταγγελίες, το 2% από διατροφικά περιστατικά και το 17% ήταν επανέλεγχοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και το 2023 ο αριθμός των ελέγχων θα είναι περίπου ίδιος.

Το 2022 επίσης, εκπονήθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΕΤ επτά προγράμματα δειγματοληψίας και ανάλυσης και ανατέθηκαν προς υλοποίηση στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις ξεκίνησαν την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, είτε αυτοτελώς, είτε κατανέμοντας μέρος αυτών σε συναρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Ελήφθησαν συνολικά 658 δείγματα επί συνόλου 940.

ΑΠΕ-ΜΠΕ