Ποιος είναι αυτός που δεν έχει ονειρευτεί ότι συναντάει την αδελφή ψυχή του και μαζί πορεύονται για πάντα; Να έχουμε ελπίδες ή όχι;

Υπάρχει κάποιος που δεν έχει σκεφτεί ποτέ αν εκεί έξω υπάρχει η αδελφή ψυχή του; Κάποιος με τον οποίο να ταυτίζονται σε απόλυτο βαθμό, που να είναι γεννημένοι για να είναι μαζί; Κι αν υπάρχει, πως θα τον εντοπίσεις μέσα στο πλήθος;

Οι άνθρωποι δεν θα πάψουμε ποτέ να αναρωτιόμαστε τι είναι η αγάπη. Τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά για κάποιον άλλον, που μας κόβει την ανάσα και που όταν χάνεται μας αφήνει εκτεθειμένους, έτοιμους να πέσουμε στο κενό.

Πολλοί προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτό το συναίσθημα. Το έχουν κάνει ποιητές, καλλιτέχνες και συγγραφείς, το έχουν κάνει ψυχολόγοι, επιστήμονες ακόμα και φιλόσοφοι. Και οι πιο ρομαντικοί εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια αδελφή ψυχή. Γιατί ίσως είναι αυτή που δίνει νόημα στην αγάπη.

Οι πιο δύσπιστοι, ωστόσο, αναρωτιούνται αν κάτι τέτοιο όντως υπάρχει. Αν σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται ασταμάτητα, που τα συναισθήματα τα νιώθουμε πολύ γρήγορα και χάνονται σε μια στιγμή, εξακολουθεί να έχει νόημα να μιλάμε για ανθρώπους που είναι προορισμένοι να συναντηθούν και να είναι μαζί;

Για να απαντήσουμε σε μια από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις βασιστήκαμε για άλλη μια φορά στην επιστήμη η οποία μας ενημερώνει ότι ναι, υπάρχει αδελφή ψυχή. Και είναι επίσης δυνατό να την αναγνωρίσεις μέσα στο πλήθος.

Η αδελφή ψυχή σύμφωνα με την επιστήμη

Το θέμα του έρωτα και της αδελφής ψυχής έχει ιντριγκάρει και την επιστήμη. Επί αιώνες, στην πραγματικότητα, μελετητές και ειδικοί ερευνούν αυτό το πεδίο και προσπαθούν να λύσουν αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα της ανθρωπότητας.

Μία από τις τελευταίες έρευνες προέρχεται από τον ψυχίατρο Αμίρ Λεβίν, ο οποίος, σε ένα άρθρο που έγραψε για την Washington Post, μίλησε για τις αδελφές ψυχές και έναν μηχανισμό που ανήκει σε εμάς τους ανθρώπους και που μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε το σωστό άτομο στο πλήθος.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο, αυτό συμβαίνει χάρη σε ένα νευροκύκλωμα που ενεργοποιείται αν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ένα συγκεκριμένο άτομο ανάμεσα σε πολλά, που θεωρούμε ότι μοιάζει περισσότερο με εμάς. Όταν συμβαίνει αυτό, μας φέρνει πιο κοντά, και τότε είναι που πυροδοτείται η σπίθα, αυτό που λέμε χημεία ή μοιραία έλξη, η ίδια που μεταμορφώνεται σε αγάπη, με τις σωστές προϋποθέσεις, και που επομένως, μας κάνει να βρούμε την αδελφή ψυχή μας.

Πώς θα βρούμε την αδελφή ψυχή μας

Ο ψυχίατρος Αμίρ Λεβίν έχει, λοιπόν, εντοπίσει το σύστημα που μας οδηγεί να επιλέγουμε ένα άτομο, ανάμεσα σε πολλά, και να επιθυμούμε να μοιραστούμε τη ζωή μας μαζί του. Χάρη σε αυτό το νευροκύκλωμα, εξηγεί ο ειδικός, με κάποιο τρόπο εξυψώνουμε το συγκεκριμένο άτομο τοποθετώντας το σε προνομιακή θέση σε σύγκριση με άλλους γιατί το θεωρούμε ξεχωριστό, μοναδικό και διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, το ερώτημα στο οποίο η επιστήμη δεν μπόρεσε ακόμη να απαντήσει αφορά τους παράγοντες που ενεργοποιούν το νευροκύκλωμα και τα κίνητρα που μας σπρώχνουν στην αγκαλιά ενός ατόμου και όχι ενός άλλου. Σύμφωνα με τον Λεβίν, μια πιθανή απάντηση μπορεί να βρεθεί στο ένστικτό μας και στη σημασία της όσφρησης και της όρασης στους ανθρώπους. Διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι κοιτάζοντας και μυρίζοντας ένα άτομο καθημερινά, του δίνουμε χώρο στη ζωή και στην καρδιά μας.

Επικαλούμενος μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scienze, ο ψυχίατρος εξήγησε ότι αυτός ο δεσμός, που επηρεάζει επίσης τις αισθήσεις, είναι επίσης η βάση των σχέσεων φιλίας. Σύμφωνα με τον Λεβίν, αυτοί οι δεσμοί ενισχύονται επίσης χάρη στην οσφρητική και οπτική μνήμη, γι' αυτό όταν χάνουμε φίλους χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να τους ξεχάσουμε – και μπορεί να μην συμβεί και ποτέ!

jenny.gr