Τη δέσμευσή του για συγκεκριμένες αλλαγές στη Δικαιοσύνη με στόχο την επιτάχυνση της απονομής της εκφράζει ο Γιώργος Φλωρίδης. Στην πρώτη συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στην καθημερινή της Κυριακής (Ιωάννα Μάνδρου), ο νέος υπουργός αποκαλύπτει δέσμη μέτρων για εκτεταμένες και βαθιές αλλαγές στο δικαστικό μας σύστημα, με προτεραιότητες έως το τέλος του χρόνου: νέο δικαστικό χάρτη για όλη τη χώρα και λειτουργία της δικαστικής αστυνομίας.

Επίσης τονίζει ότι θα προχωρήσει άμεσα σε δραστικό περιορισμό των αναβολών στα ποινικά δικαστήρια, ενώ εξαγγέλλει ότι σειρά υποθέσεων στο εξής θα επιλύονται από συμβολαιογράφους και δικηγόρους και όχι από τα δικαστήρια. Ανάμεσα σε αυτές, διαταγές πληρωμής, ένορκες βεβαιώσεις, κληρονομητήρια και πολλές άλλες.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης δεσμεύεται ότι στο εξής οι ποινές που θα επιβάλλονται από τα δικαστήρια θα εκτίονται και οι κατηγορούμενοι θα μπαίνουν στη φυλακή, για να τελειώνει, όπως ο ίδιος τονίζει, η αντίληψη της ατιμωρησίας, ενώ απαριθμεί μέτρα για την αντιμετώπιση της δικονομίας και τον δραστικό περιορισμό των άσκοπων μηνύσεων.

Για τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρεται σε σχέδιο για καλύτερη οργάνωση των δικαστηρίων και όχι για κλείσιμο μικρών δικαστικών μονάδων, ενώ σημειώνει με έμφαση ότι θα υπάρξουν στοχευμένες αλλαγές και στους Ποινικούς Κώδικες.

Παράλληλα περιγράφει ευρύ και συγκεκριμένο πρόγραμμα κτιριακής και ψηφιακής αναβάθμισης της Δικαιοσύνης, με κεντρικό άξονα το νέο Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ αναφέρεται στις άμεσες προτεραιότητες για αλλαγές, καθώς αποτελούν προαπαιτούμενα για τη ροή χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τις εξωδικαστικές μορφές επίλυσης διαφορών ο υπουργός ερωτάται και αναφέρει συγκεκριμένα:

"Εξετάζουμε με προσοχή την ενίσχυση μορφών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών μέσω της διαμεσολάβησης, καθώς και μέσω της ενίσχυσης της διαιτητικής διαδικασίας. Στο θέμα της διαιτησίας μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις διαγωνιστικές διαδικασίες των ΟΤΑ δοκιμαστικά και να πάμε στη συνέχεια σε μεγαλύτερες.

Ταυτόχρονα θα υποβάλουμε σχέδιο για αφαίρεση δικαστικής ύλης από Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία και μεταφορά της σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές. Πρόκειται για ύλη που αφορά διαταγές πληρωμής, εξαλείψεις προσημειώσεων, ένορκες βεβαιώσεις, κληρονομητήρια, σφραγίσεις κ.ά."

Ζ.Η. kosmoslarissa.gr