Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Kόκκαλη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΥΠΑΑΤ  σύσκεψη με βασικό θέμα συζήτησης τα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της υπό ειδική εκκαθάριση ΑΕ, PQH.

Ειδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη ρύθμιση των δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εταιρειών με σκοπό την εμπορία γεωργικών προϊόντων της πρώην ΑΤΕ bank, των οποίων η διαχείριση  διενεργείται από την Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε, PQH.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε αποδεκτό το αίτημα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Πράγματι έγινε αποσαφήνιση των διατάξεων και των φυσικών  προσώπων  που δύνανται να υπαχθούν στην ρύθμιση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τίτλο «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ». Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι αγρότες δύνανται να αιτηθούν την υπαγωγή τους στην εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους με βασική προϋπόθεση την εμπορική ιδιότητα. 

Στο πλαίσιο δε του μηχανισμού ρύθμισης, θα μπορέσουν να εντάξουν οι οφειλέτες τις απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία, από πιστωτικά ιδρύματα και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι πως θα εφαρμόζεται και για τους αγρότες – οφειλέτες στην Ειδική Εκκαθάριση ο Κώδικας Δεοντολογίας, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως παρέχεται δυνατότητα ευνοϊκότερης ρύθμισης και κατά περίπτωση διαγραφή κεφαλαίου οφειλής.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Κόκκαλης δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Έγινε μια καλή αρχή για την ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Η βούληση του ΥΠΑΑΤ είναι η ανακούφιση χιλιάδων αγροτών – κτηνοτρόφων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε τα δάνεια τα οποία τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής του Ν.Λακωνίας, Φώτης Κουρμούσης , Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μάκης Ολυμπίτης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού, Μητρόπουλος, Δ/νων Σύμβουλος PQH, Γεώργιος Χριστοφόρου, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίων, Πέτρος Σελέκος, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών, Λευτέρης Κατσουλιέρης, Διευθυντής Επιχειρηματικού Χαρτοφυλακίου, Μάνος Φουντουλάκης, Ενεργών Διευθυντής Λιανικού Χαρτοφυλακίου, Γεώργιος Πάσχας, Επικεφαλής PQH και ο Μιχάλης Σταγάκης, Επιθεωρητής Τμήματος Εκκαθάρισης  - Υπεύθυνος για τα Αγροτικά Δάνεια.