«Στην υγεία δεν χωρούν ούτε ιδεοληψίες, ούτε κομματικές αποχρώσεις». Τα παραπάνω υποστήριξε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal.gr και στο δημοσιογράφο Βασίλη Βενιζέλο, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης κ. Χρήστος Κέλλας. Ο Λαρισαίος πολιτικός άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, διαπιστώνοντας πως «είναι εγκλωβισμένη αφενός στην προεκλογική λαϊκίστικη ρητορική της και αφετέρου στις ανεφάρμοστες και ατεκμηρίωτες δεσμεύσεις της στους συνδικαλιστές». Ανάμεσα στα άλλα ο κ. Κέλλας υποστήριξε:
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας
Η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί τον κυριότερο λόγο, για τον οποίο η παρούσα πολιτική ηγεσία δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν τον τροχό, αρκεί να τον κυλίσουν και να εφαρμόσουν το άρθρο 7 του νόμου 4238 του ΠΕΔΥ που αναφέρεται στον Οικογενειακό Γιατρό. Έναν νόμο, τον οποίο λυσσαλέα είχαν πολεμήσει για τέσσερις ολόκληρους μήνες, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Για τις ελλείψεις στις ΜΕΘ
Το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σήμερα στη λειτουργία των ΜΕΘ της χώρας, οφείλεται αποκλειστικά στο τρόπο διαχείρισης της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, μιας και ενώ παρέλαβαν το ΕΣΥ με 400, από τις 600 περίπου ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ, λόγω της απόφασης του αρμοδίου Υπουργού να μην παρατείνει τις συμβάσεις 80 νοσηλευτών που έληξαν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους και ταυτόχρονα να καθυστερήσει και να μην έχει ακόμη βγάλει την προκήρυξη των θέσεων αυτών όπως είχε δεσμευτεί, τους τελευταίους τρεις μήνες οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν μειωθεί ακόμη περισσότερο και είναι περίπου 320, ενώ καθημερινά η λίστα αναμονής φτάνει και τους 50 ασθενείς. Χαρακτηριστικά αναφέρω το Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου τους τελευταίους μήνες από τις 20 κλίνες λειτουργούν 10, ενώ στον Ευαγγελισμό στην βάρδια υπάρχουν 2 νοσηλευτές για 14 κρεβάτια.
Για την πορεία και την εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
Μόλις την περασμένη εβδομάδα σε σχετική συζήτηση για την Υγεία στην Βουλή, ο Υπουργός Υγείας απέρριψε τη μυστική διπλωματία στην πολυπόθητη για την χώρα μας ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστέψω. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι όπως και στην μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι εγκλωβισμένη στον προεκλογικό εναγκαλισμό της με τους συνδικαλιστές του χώρου, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το κλείσιμο των εναπομεινάντων Ψυχιατρείων που προέβλεπε το Σύμφωνο Andor–Λυκουρέντζου και το οποίο άφησαν να εκπνεύσει χωρίς να υλοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2015. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι ίδιοι συνδικαλιστές είναι που έκαναν κατάληψη στο γραφείο του Διοικητή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δαφνί-Δρομοκαΐτειο, γιατί υλοποιούσε τις δεσμεύσεις της χώρας μας και ο Υπουργός Υγείας «κατ’ απαίτηση τους!», τον απέλυσε.
Για το μέτρο του clawback
Η κυβέρνηση μας είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να περιοριστεί η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Η κυβέρνηση Σύριζα δυστυχώς - όπως και σε τόσους άλλους τομείς - αδράνησε με αποτέλεσμα το clawback να φθάσει στο δυσθεώρητο 20% επί της συνολικής δαπάνης. Από την άλλη στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη υπήρχε ευέλικτος κλειστός προϋπολογισμός και σίγουρα δεν υπήρχε καμία συζήτηση για clawback. Η εφαρμογή clawback δεν αποτελεί αντικίνητρο, αντιθέτως απελευθερώνει τους γιατρούς για συνταγογράφηση ακριβών πρωτότυπων φαρμάκων, για μείωση συνταγογράφησης γενοσήμων, δεν προσφέρει κανένα οικονομικό όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία και επιβαρύνει τους ασθενείς. Σύντομα θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την αγορά και ελλείψεις στον εφοδιασμό των νοσοκομείων.
Για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ
Είναι γεγονός ότι το μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας και του συστήματος υγείας εν γένει, δεν επιλύεται με περιστασιακές ενέσεις χρηματοδότησης. Γι’ αυτό και η κυβέρνησή μας ήταν αυτή που ξεκίνησε την μεγάλη μεταρρύθμιση εξορθολογισμού του ΕΟΠΥΥ μετατρέποντάς τον αποκλειστικά σε αγοραστή, εισήγαγε τη διαδικασία της ανοιχτής προκήρυξης της θέσης του Προέδρου για την απεμπλοκή του Οργανισμού από κάθε κομματική καθοδήγηση, και θεσμοθέτησε μια σειρά από ενέργειες και δομές, όπως για παράδειγμα την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαπραγμάτευσης με στόχο τον εξορθολογισμό του Οργανισμού, την εξοικονόμηση πόρων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Επιπλέον η μείωση των συντάξεων κατά 6% «υπέρ υγείας» μόνο στον ΕΟΠΥΥ δεν φτάνει. Για να ακριβολογήσω, ένα μικρό ποσοστό πηγαίνει στον ΕΟΠΥΥ και το μεγαλύτερο ποσοστό κατά παράβαση του νόμου πηγαίνει στην πληρωμή συντάξεων.
Για τις πρωτοβουλίες της ΝΔ στον τομέα της Υγείας
Η παράταξή μας με την εκλογή του νέου Προέδρου μας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη μπει σε μια δυναμική φάση αναδιοργάνωσης και αυτό θα γίνει σε όλους αισθητό τόσο στον τομέα της Κοινοβουλευτικής Δράσης, όσο και στο σχεδιασμό του κυβερνητικού μας προγράμματος. Επιπλέον, στην πορεία προς το τακτικό συνέδριο του κόμματος σχεδιάζεται ειδική προσυνεδριακή συνδιάσκεψη για την Υγεία, όπου θα συζητηθούν και θα επικαιροποιηθούν οι άξονες τις πολιτικής μας σε αυτόν τον τόσο κρίσιμο για την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών, τομέα. Εξάλλου πιστεύω ότι στην υγεία δεν χωρούν ούτε ιδεοληψίες ούτε κομματικές αποχρώσεις...