Στη διαχρονική και μεθοδική προσπάθεια αξιοποίησης του Ολύμπου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνεδρίου για το «Πολιτιστικό Συμπόσιο του Ολύμπου» που πραγματοποιήθηκε μέσα από το τοπικό πρόγραμμα προσέγγισης LEADER.
Στο συνέδριο που τιτλοφορούνταν «Όλυμπος, το Βουνό των Θεών – Εξελικτική Πορεία στο Πέρασμα των Αιώνων», διερευνήθηκαν οι δυνατότητες αξιοποίησης της αναγνωρισιμότητας του Ολύμπου και αναλύθηκε η ανάδειξή του σε τόπο υψηλών προδιαγραφών, ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και μοναδικής τοπικής ταυτότητας.
Παράλληλα ειδικοί μίλησαν για τις δυνατότητες εντοπισμού, ανάδειξης και αξιοποίησης των πόρων που διαθέτει τόσο για την τοπική όσο και για την πανελλήνια αγορά.
Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Ο Όλυμπος αποτελεί με την ιστορία και την αναγνωρισιμότητά του παγκόσμιο πόλο έλξης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμπεριέλαβε την τελευταία τετραετία και παρά τη δυσμενή συγκυρία προσπάθησε με στοχευμένες δράσεις να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην περιοχή. Πρόσφατα, με τη δημιουργία της ψηφιακής απεικόνισης (ενός «μίνι» πλανηταρίου) στην Ελασσόνα, δημιουργήθηκε ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο που ανοίγει δρόμους για την προβολή της περιοχής, με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Να θυμίσω πως το συγκεκριμένο έργο που παραδόθηκε πρόσφατα, δεν το έχει άλλη Περιφέρεια στην Ελλάδα. Θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Σημείο αναφοράς, ευκαιρία να προσελκύσει κόσμο και επισκέπτες.
Ακόμη, προχωρήσαμε στη δημιουργία τουριστικού portal, διαδραστικού, του www.gothessaly.com, το οποίο σιγά - σιγά εμπλουτίζεται. Το πρώτο βήμα για την προέλκυση του κόσμου στο μυθικό βουνό έχει γίνει και συνεχίζουμε με τις απαραίτητες συνεργασίες να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είχαμε και έχουμε συνεχή συνεργασία τόσο με την πρώην όσο και με τη σημερινή δημοτική αρχή Ελασσόνας και στηρίζουμε έμπρακτα τους αγώνες για τον Όλυμπο. Η αξιοποίηση του Ολύμπου είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Έγιναν κάποια βήματα που προχώρησαν αλλά δεν έφεραν ακόμη την προστιθέμενη αξία που θα θέλαμε. Η Περιφέρεια προσπαθεί. Όλοι έχουμε ευθύνες και δεν μεταφέρουμε ευθύνες. Η προσπάθεια από όλους είναι διαχρονική. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι στο χέρι όλων μας. Το «διά ταύτα» είναι δύσκολο. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε στην πιο δύσκολη στιγμή. Εμείς, προστατεύουμε τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους της υπαίθρου γιατί με αυτούς ζούμε. Εμείς θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον Όλυμπο».
Χαιρετισμό απεύθυνε επίσης ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ενώ το συνέδριο είχε ομιλητές τους κ. Παναγιώτη Γούλα Παναγιώτη, πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Γούσιο, καθηγητή χωροταξίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νίκο Mπλάνα, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Λάρισας), κ. Ζωή Φτίκα, δασολόγο και αντιπρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου.
Με τη δράση αυτή ολοκληρώθηκε το έργο «Πολιτιστικό Συμπόσιο Ολύμπου» που υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER του Άξονα 4 του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» ΠΑΑ (Μέτρο 413, Υπο-μέτρο L321.3, κωδικός ΟΠΣΑΑ 179523).
Με το «Πολιτιστικό Συμπόσιο Ολύμπου» ολοκληρώθηκαν οι κάτωθι δράσεις:
1) “Το Άγγιγμα της Μυθολογίας και της Παράδοσης στη Σύγχρονη Εποχή”
Έκθεση Παραδοσιακών Εργαλείων και Φωτογραφίας, Παρουσίαση Παραδοσιακών Χορών
2) “Όλυμπος, το Βουνό των Θεών – Εξελικτική Πορεία στο Πέρασμα των Αιώνων”
Συνέδριο για τη Φύση του Ολύμπου
3) ”Όλυμπος: Τοπική Οινική Παραγωγή και Γευσιγνωσία”
Έκθεση Οινικών Προϊόντων και Δράση Γευσιγνωσίας
4) “Η Φύση του Ολύμπου”
Διαγωνισμός και Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής με Θέμα την Πανίδα και Χλωρίδα της Περιοχής – Θεατρικό Παιχνίδι με Θέμα τον Όλυμπο
5) “Ο Όλυμπος της Λαογραφίας και των Παραδοσιακών Εθίμων”
Έκθεση Λαογραφικού Υλικού και Παρουσίαση Παραδοσιακών Εθίμων – Χορών.