Την Κυριακή 26 Απριλίου και ώρα 20.30 το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων και ο Σύλλογος Φίλων ΣΟΝΔΛ, παρουσιάζουν έργα Fr. Chopin, Ed.Elgar, Γ. Κωνσταντινίδη με σολίστ τους : Λάμπη Βασιλειάδη (πιάνο) και Νίκο Νικολαϊδη (βιολοντσέλο).

Διεύθυνση ορχήστρας: Χρήστος Κτιστάκης

Ισχύουν κανονικά οι κάρτες εισόδου των συνδρομητών του Συλλόγου Φίλων ΣΟΝΔΛ.

Οι σπουδαστές του ωδείου έχουν ελεύθερη είσοδο, αρκεί να κατοχυρώσουν έγκαιρα τη θέση τους.

ΛΑΜΠΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

Ο πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων από πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής (Musikhochschule Hannover, Musikhochschule Trossingen, University of Cincinnati) και πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι δάσκαλοι του στο εξωτερικό υπήρξαν η Υ.Μenuhin, o Viktor Merzhanov, ο Jerome Rose και ο James Tocco. Ο James Tocco, μαθητής ο ίδιος του C. Arrau, η Yaltah Menuhin, μαθήτρια του C. Friedberg (μαθητή του Brahms) αλλά κυρίως ό Viktor Merzhanov επηρέασαν ιδιαίτερα την εξέλιξη του έλληνα πιανίστα.

Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στις ΗΠΑ, ως βοηθός καθηγητής στο studio του James Tocco, συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής διεθνών μουσικών διαγωνισμών του OMTA (Ohio Music Teachers Association) του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, του Διαγωνισμού για τα βραβεία D. Price στο Mannes College of Music, στη Νέα Υόρκη, του διαγωνισμού “E. Gilels” στην Ουκρανία, του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Ταιλάνδης. Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής σε σεμινάρια και συναυλίες των Πανεπιστημίων του Bowling Green, Toledo, William and Mary Virginia, του Boston University, του Πανεπιστημίου του Wroclaw στην Πολωνία, της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού, στην Ουκρανία και της Μουσικής Ακαδημίας του Vilnius, στη Λιθουανία. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα -ως μοναδική ελληνική συμμετοχή- σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς (Ιταλία, Γερμανία, Σκωτία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) αποσπώντας 11 διακρίσεις (Wolrd Piano Competition, Rovere d’Oro, Masterplayers Lugano, Hochschulpreis Trossingen κ.α) βραβεία που του έδωσαν την δυνατότητα για πετυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Το έντονο προσωπικό στυλ και η δεξιοτεχνία του συχνά εκθειάζονται από τις κριτικές: ο Jeremy Siepmman στο BBC Music Magazine,(Απρίλιος 1997) απονέμει τέσσερα άστρα σέ ηχογράφηση του Έλληνα πιανίστα, ενώ στην Νέα Υόρκη ο Charles Timbrell προτρέπει τους αναγνώστες του Fanfare Music Magazine, να προμηθευτούν το Καρναβάλι του Schumann, με ερμηνευτή τον Λάμπη Βασιλειάδη, ακόμα και αν διαθέτουν 20 ηχογραφήσεις από το ίδιο έργο( Σεπτέμβριος 1997). Το περιοδικό Listener αναφέρεται με δισέλιδο αφιέρωμα στον κύκλο ηχογραφήσεων της Koch, ενώ το «American Record Guide», θεωρεί ότι η πρώτη ηχογράφηση έργων του Alan Sapp, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις του 2001. Το περιοδικό Gramophone σχολιάζει την ηχογράφηση με έργα Brahms του Λ. Βασιλειάδη ανάμεσα σε άλλες 30 υπό τον τίτλο « οι καλύτερες ηχογραφήσεις Brahms, στον 20ου αιώνα» (B. Morrison, Mάρτιος 2003).

Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες (London Philarmonic, Φιλαρμονική της Πράγας, Fairbanks Symphony, Kammerorchester Tuebingen, Kammerphilarmonie Prague, Bangok Symphony), έχει παίξει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ενώ έχει ηχογραφήσει δέκα πέντε (15) δίσκους CD, που κυκλοφορούν από την εταιρία KOCH International, την Aardvark Media(USA)και την ελληνογερμανική AMICME CLASSICAL. Οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν έργα των Sapp, Scriabin, Poulenc, Szymanowski, Bartoκ, Chopin, Liszt, Tchaikovsky, Brahms, Schumann. Ο συνθέτης ( Alan Sapp ) επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cincinnati χαρακτήρισε τον Λάμπη Βασιλειάδη « φαινόμενο πιανιστικής τέχνης» ενώ ο David Effron,- διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας του Young Town και του Eastman School of Music-, βεβαιώνει πως στα 35 χρόνια της καριέρας του, έχει σπάνια βιώσει μουσική αυτής της έντασης....

Από το Οκτώβριο του 2002 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ως υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Θερινής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Συντονιστής των “Deutsch- Griechische Musiktage” στο Solingen της Γερμανίας, και των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Brache» στο Schleswig Holstein της Γερμανίας.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1988. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο βιολοντσέλο με τον Τζέλου Ντοροφτέι στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Το 2005 παράλληλα με τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εισήλθε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου το 2010 έλαβε το δίπλωμα Βιολοντσέλου με βαθμό "άριστα 10 παμψηφεί" με καθηγητή τον Ζοραν Στέπιτς. Στη συνέχεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησε μαθήματα με τον βιολοντσελίστα Βασίλη Σαΐτη. Πλέον συνεχίζει τις σπουδές του στο μάστερ σόλο βιολοντσέλο στο Τρόσσινγκεν της Γερμανίας στην τάξη του Ιταλού καθηγητή Μάριο Ντε Σεκόντι.

Έχει αποσπάσει βραβεία σε μαθητικούς διαγωνισμούς ενώ επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελληνική Συμμετοχή στην συνάντηση των ωδείων της Μεσογείου το 2009.Έχει δώσει συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό(Γερμανία, Φινλανδία, Σερβία, Ελβετία, Συρία).

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με σημαντικούς τσελίστες όπως οι Valerie Aimard, Alexander Gebert, Michael Flaksman, Ulrich Voss, Michaela Fukacova, Δημήτρης Πάτρας, Jelena Ocic, oseph Bassal κ.α.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.