Συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του Πολιτιστικού Κέντρου των Φαρσάλων καθώς και του αύλειου χώρου αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετήθηκαν 30 αυτόνομα φωτιστικά σώματα.

Τα συγκεκριμένα φωτιστικά θα συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και θα την αποθηκεύουν κατά την διάρκεια της ημέρας. Κατά την διάρκεια της νύχτας θα καταναλώνουν την αποθηκευμένη ενέργεια για να φωτίζουν το περιβάλλοντα χώρο.

Τα ηλιακά φωτιστικά, ως ολοκληρωμένα προϊόντα είναι ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον, διότι η λειτουργία τους, βασίζεται μόνο στην ενέργεια του ήλιου.Πρόκειται παράλληλα και για ένα επιδεικτικό έργο εξοικονόμησης ενέργειας.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε πως «σε μία εποχή όπου η ανάγκη για ενέργεια φθηνή αλλά και φιλική προς το περιβάλλον αποτελεί προτεραιότητα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο. Τα νέα αυτά φωτιστικά αλλά και το εργαστήρι όπου μαθητές θα μπορούν να μαθαίνουν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι βήματα προς μία πιο «πράσινη» κατεύθυνση».

   

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Επίσης, πραγματοποιήθηκε προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία Επιδεικτικού Εργαστηρίου. Θα δημιουργηθεί ένας χώρος ο οποίος θα ενδείκνυται για σεμινάρια και ημερίδες για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς θα διαθέτει παραδείγματα έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Πρόκειται να εγκατασταθούν λειτουργικές μακέτες φωτοβολταϊκού πάρκου, υδροηλεκτρικού εργοστασίου και αιολικού πάρκου.

Οι επιδεικτικές αυτές μακέτες θα συνοδεύονται από εγχειρίδιο εγκατάστασης για να μπορούν οι μαθητές να τα κατασκευάσουν μόνοι τους. Οι μακέτες θα είναι πλήρως λειτουργικές.Στόχος της δράσης αυτής είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνολογίες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.