Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου που αφορά στην παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Με τον νέο νόμο, οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας για νονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr), στην οποία έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε ηλεκτρονική δημοπρασία έως τις 31 Μαΐου πάνω από 1.200 παραχωρήσεις τμημάτων. Σημειώνεται πως, παράλληλα, υπάρχουν από προηγούμενα έτη και επιπλέον 6.500 παραχωρήσεις που έχουν ενεργή σύμβαση και οι οποίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στο ψηφιακό μητρώο συμβάσεων παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραχωρήσεις, είτε νέες είτε υφιστάμενες, θα διέπονται από φέτος από το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων, λόγω παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου και υπέρβασης των υπό παραχώρηση εκτάσεων.
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ
Την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 13:30 θα εκκινήσει η διεξαγωγή του δημόσιου πλειοδοτικού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινό- χρήστης παραλίας σε θέσεις της Π.Ε. Λάρισας (Δήμοι Αγιάς και Τεμπών), όπως αυτές αναλυτικά περιγράφονται στην σχετική ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την προκήρυξη η δημοπρατούμενη θέση κατακυρώνεται στον ενδιαφερόμενο που υποβάλλει την υψηλότερη τελική προσφορά. Αν ένας μόνο ενδιαφερόμενος υποβάλει προσφορά, η παραχώρηση κατακυρώνεται σε αυτόν, εφόσον η προσφορά δεν υπολείπεται της τιμής, που έχει καθοριστεί από το δημόσιο (εμφανίζεται στις παραγράφους 2 και 3 του σχετικού άρθρου).
Εάν δεν υποβληθεί καμία προσφορά, η πλειοδοτική δημοπρασία κηρύσσεται άγονη. Η δημοπρασία ακυρώνεται σε περίπτωση σφάλματος του συστήματος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, που καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή της, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που αποστέλλεται άμεσα, με κάθε πρόσφορο μέσο και κατόπιν έκδοσης απόφασης από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η δημοπρασία δεν διακόπτεται εάν ο ενδιαφερόμενος αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα ή αδυνατεί για οιονδήποτε λόγο να υποβάλει προσφορά.
Αν κανείς ανατρέξει στον σχετικό σύνδεσμο θα διαπιστώσει ότι οι τιμές χρήσης του αιγιαλού στα παράλια του νομού είναι για 500 τετραγωνικά στη Βελίκα και τον Αγιόκαμπο 8.050 ευρώ για 2 χρόνια, στην Ακτή Παπακώστα 7.500 ευρώ, στην Πλατιά Άμμο 5.700 ευρώ, κλπ.
ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΓΚΑΣ
Σύμφωνα με τον πρώην αντιδήμαρχο Αγιάς και επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στα παράλια του νομού κ. Νίκο Ντάγκα «η νέα νομοθεσία ορίζει ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την όλη διαδικασία την Κτηματική Υπηρεσία και βγάζει εκτός αυτής τους δήμους, οι οποίοι είχαν μέχρι πρότινος την ευθύνη. Ωστόσουπάρχουν αρκετά ζητήματα που προβληματίζουν όλους όσοι δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά στα παράλια. Καταρχάς η δημοπρασία άργησε να ανέβει στο σύστημα. Ουσιαστικά ο ενδιαφερόμενος θα μάθει αν πλειοδότησε τέλος Μαΐου. Πότε θα στήσει και θα ενεργοποιήσει την επιχείρησή του; Προβληματισμός υπάρχει και με την οριζόντια διαχείριση του αιγιαλού σε όλη τη χώρα. Άλλα τα οικονομικά δεδομένα στα νησιά, άλλα στα παράλια του νομού Λάρισας. Ο αλγόριθμος του συστήματος καθιερώνει ενιαία τιμή παντού. Άρα η ενοικίαση του αιγιαλού είναι ίδια στη Μύκονο και στην Κουτσουπιά. Υπάρχει επίσης μη ανταποδοτικότητα από το κράτος σε σχέση με τους πόρους που εισπράττει. Επειδή ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση, γνωρίζω ότι οι δήμοι, μέσω της ΚΕΔΕ, έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους στην εξέλιξη αυτή. Δεν μπορεί η Πολιτεία να υποχρεώνει τον δήμο να καθαρίζει τον αιγιαλό, χειμώνα καλοκαίρι, παρέχοντας ένα συμβολικό τίμημα».
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ
Σημειώνεται πως δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τ.μ. Επιπρόσθετα, οι παραχωρη-
σιούχοι υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι: τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο και ταυτόχρονα το εμβαδόν κάθε παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τετραγωνικά μέτρα, τα ομπρελοκαθισματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 60% της παραχωρούμενης έκτασης ή 30% για παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura που δεν έχουν χαρακτηριστεί απάτητες, μεταξύ των παραχωρήσεων πρέπει να μεσολαβεί απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά, ή 4 μέτρων αν προκειται για περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν σε εφαπτόμενα κτίρια) και τα ομπρελοκαθίσματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα τουλάχιστον 4 μέτρα, για τις νέες παραχωρήσεις, το κοινό έχει σε κάθε περίπτωση ελεύ θερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση στον αιγιαλό και την παραλία με ειδικές προβλέψεις και για άτομα με αναπηρία (όπως μέσω της τοποθέτησης ειδικών πλατφορμών για την εξυπηρέτησή τους, εφόσον δεν έχουν εγκατασταθεί από τον δήμο για τις νέες παραχωρήσεις), ο χώρος διατηρείται καθημερινά καθαρός φροντίζοντας για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και της μορφολογίας της ακτής. Παράλληλα, υποχρεούνται να τον παραδώσουν στην αρχική κατάσταση μετά το πέρας της διάρκειας της παραχώρησης, σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία αναρτάται πινακίδα, με λεπτομέρειες της παραχώρησης, τοποθετούνται κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού, υπάρχει ναυαγοσώστης, εφόσον η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο, για τις νέες παραχωρήσεις.
Kosmoslarissa.gr ( από το ρεπορτάζ του Γιώργου Ρούστα στην Ελευθερία)