Σε ενημέρωση των καταναλωτών για τη σημασία της εξοικονόμησης νερού από τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Τεμπών, Κώστα Ζαρδούκα, αναφέρονται τα εξής: 

« Η ΔΕΥΑ Τεμπών έχει ως κύρια προτεραιότητα την παροχή υδρευτικού νερού στους καταναλωτές, αναλαμβάνοντας, στο βαθμό που της αναλογεί, την ευθύνη ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων στην περιοχή αρμοδιότητάς της.

Όμως, η παρατεταμένη περίοδος μειωμένων χιονοπτώσεων και βροχών έχει σαν συνέπεια τη μικρή αναπλήρωση των υδατικών πόρων, υπόγειων και επιφανειακών. Η τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων είναι ανεπαρκής και οι εισροές από πηγές είναι κατώτερες των αναμενόμενων.

Λόγω και του παρατεταμένου καύσωνα, της μεγάλης τουριστικής κίνησης στα παράλια και την μετακίνηση κατοίκων των πόλεων στα χωριά μας, η ζήτηση νερού σε πολλές των περιπτώσεων, σε ορισμένες ώρες της ημέρας, είναι μεγαλύτερη από την προσφορά με επακόλουθο το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης να είναι ελλειμματικό. Η ΔΕΥΑΤ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε το έλλειμμα υδροδότησης να είναι το μικρότερο δυνατό, από την άλλη οι καταναλωτές θα πρέπει να περιορίσουν τη ζήτηση.

Προβάλει, λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης και εξοικονόμησης του νερού, στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων επιπτώσεων της λειψυδρίας. Όλοι οι πολίτες οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι το νερό, που δικαίως θεωρείται «δημόσιο αγαθό» και «ανθρώπινο δικαίωμα», δεν είναι ανεξάντλητο για να έχουμε την πολυτέλεια να το σπαταλάμε αλόγιστα.

Προληπτικά, με μικρούς καθημερινούς τρόπους εξοικονόμησης – χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα ζωής μας – μπορούμε να συμβάλλουμε υπεύθυνα, ουσιαστικά και καθοριστικά, στην άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα του πολύτιμου αυτού αγαθού.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

  • Συνετό πότισμα κήπων, γκαζόν, καθώς και αποφυγή πλύσης αυτοκινήτων, αυλών, κοινόχρηστων χώρων κλπ με νερό ύδρευσης
  • Πότισμα λουλουδιών μόνο με ποτιστήρι νωρίς το πρωί ή το βράδυ
  • Κλείσιμο της παροχής νερού (βανάκι υδρομέτρου) όταν φεύγουμε για αρκετό διάστημα από το σπίτι
  • Προληπτικός έλεγχος του δικτύου ύδρευσης ακινήτων (από το υδρόμετρο προς οικίες, επιχειρήσεις, τουριστικές μονάδες κλπ) για τυχόν διαρροές
  • Άμεση επισκευή των διαρροών στα υδραυλικά συστήματα (βρύση, καζανάκι, φλοτέρ ντεπόζιτου, σωλήνες)
  • Χρήση πλυντηρίων ρούχων ή πιάτων όταν είναι γεμάτα και σε οικονομικά προγράμματα
  • Ενημέρωση από τους ξενοδόχους και ενοικιαστές δωματίων στους επισκέπτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΥΕΙ!

ΣΥΜΒΑΛΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ!»