Ομαδική εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο Θεόφιλο, θα φιλοξενήσει το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας με την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και τη συνεργασία του Λυκείου των Ελληνίδων / Παράρτημα Βόλου, του Μουσείου Tériade - Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη της Μυτιλήνης, του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Ηρακλείου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 12:00 και θα διαρκέσει για έξι μήνες.
Το αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, με ογδόντα και πλέον παλαιότερα και πρόσφατα έργα διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, συγκεντρώνει πολύτιμες συνέργειες και αναπάντεχες συμμετοχές, σημαντικά νέα έργα, αλλά και σπουδαία παλαιότερα με τη γενναιόδωρη συνδρομή των συλλεκτών τους.
Να σημειωθεί, ότι σε συνομιλία με το κυρίως σώμα της έκθεσης, παρουσιάζεται επίσης ένα μικρός, αλλά σημαντικός πυρήνας πρωτότυπων έργων του Θεόφιλου από ιδιωτικές συλλογές.
Η έκθεση αφορά σε έναν οργανικό διάλογο με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του ζωγράφου, που έχοντας καταλάβει έναν ξεχωριστό και πρωτογενή χώρο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης, και τιμώντας τους ήρωες που πολέμησαν για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους όσο κανείς, αποτελεί ταυτόχρονα έναν διηνεκή συνομιλητή και εμπνευστή κορυφαίων εικαστικών και πνευματικών δημιουργών του τόπου μας.
«Με αφετηρία τον Θεόφιλο και το χειροποίητο αλφαβητάριο της δικής του αγωνιώδους προσωπικής περιδίνησης και εικονοποιητικής ενδελέχειας, με το εσωτερικό αναπαραστατικό βλέμμα των συμμετεχόντων στραμμένο σε κάποια από τα καταγεγραμμένα περιστατικά, τα καθοριστικά για εκείνον τοπόσημα, τα ηρωικά φαντάσματα και τα άυλα εκκλησάκια του δύσβατου βίου του, επιχειρείται η σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού σημειωματικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και κυριολεκτικές ή συμβολικές αναφορές.
Η ελληνική αρχαϊκή, κλασική και νεότερη δημώδης μυθοπλασία στο έργο του, η ξεχωριστή ετούτη σπαρταριστή και πηγαία έκφραση που στη διεθνή ιστορία της τέχνης ονομάστηκε ναΐφ (και όπου ο ίδιος εντέλει κατά την άποψη και του Τσαρούχη ίσως να μην ανήκει, καθώς υπήρξε αφοσιωμένος μελετητής ελληνικών κλασικών και ευρωπαϊκών εικονοποιητικών προτύπων - όπως για παράδειγμα των έργων του Peter von Hess), η παράφορη και ανιδιοτελής αγάπη του για ό,τι μικρό και μεγάλο ελληνικό που γνέφει με έναν αδιόρατο τρόπο στη λόγια μα και μαζί βιωμένα μεστή προσέγγιση του Καβάφη και του Σεφέρη, του Ελύτη, του Τσαρούχη και των λοιπών ακρογωνιαίων λίθων της γενιάς του ’30 για το ίδιο αυτό δέμας, το χαρακτηριστικό σχέδιο, το στίλβον χρώμα, οι πλαστικές λεπτομέρειες και οι εννοιολογικές σημάνσεις των ανθρώπων, των μύθων και των ηρώων, των θεριών και των πετεινών, των πόλεων και των κτηρίων, των χρυσοστόλιστων φορεσιών και της στιλπνής τοπιογραφίας του, γίνονται οι ενεργοποιημένες πηγές για τα σύγχρονα έργα και το ιχνογραφικό εικαστικό αφήγημα της έκθεσης».
Ελεύθερη είσοδος
Άλλες δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων
Βιωματικό Εργαστήρι για ενήλικες με τίτλο "Δημιουργώντας στα χνάρια του Θεόφιλου" σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, την 1 Ιουνίου 2022 στις 12:00.
Περιγραφή: Βιωματικό εργαστήρι για ενήλικες: γνωριμία με το έργο του Θεόφιλου μέσα από παραδοσιακές τεχνικές όπως η υφαντική και η κεντητική. Θέματα και σύγχρονες αναφορές με αφορμή την έκθεση :«απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών».
Προϋποθέσεις Συμμετοχής: προεγγραφή.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες με τίτλο "Γνωρίζοντας τον ζωγράφο Θεόφιλο" στις 27 Μαΐου 2022.
Περιγραφή: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες δημοτικού. Μετά από μια περιήγηση στην έκθεση «απ' τη μεριά των σοφών και των τρελών», τα παιδιά θα πάρουν μέρος σ' ένα εικαστικό εργαστήρι με θέματα εμπνευσμένα από το έργο του Θεόφιλου.
Προϋποθέσεις Συμμετοχής: προεγγραφή.
Πληροφορίες: Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, Γ. Γουργιώτη (πάροδος οδού Φαρσάλων), τηλέφωνο 2410 239446.