Με εξαιρετική επιτυχία και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών, πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων υλοποιήθηκε η εκδήλωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία, σε συνδυασμό με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος ΣΒΘΣΕ, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, στο Συνεδριακό χώρο ERGON SHOWGROUND EVENT HALL, του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα, στο Βόλο.
Το συγκεκριμένο γεγονός αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη εκδήλωση του έτους από τον ΣΒΘΣΕ, η οποία είχε ως στόχο να εστιάσει στα πολύ επίκαιρα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας, ζητήματα τα οποία απασχολούν όλους τους πολίτες, είτε δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά είτε όχι, και η υιοθέτησή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η κοινωνία, να αναβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων μέσω ευφυέστερης χρήσης των πόρων και να δημιουργούνται οι βάσεις μιας σύγχρονης οικονομίας που συμβάλλει στην ευημερία όλων των πολιτών και των μελλοντικών γενεών.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές, οι οποίοι εξέθεσαν τις γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες τους, ενώ συμμετείχαν ενεργά και στη συζήτηση που διεξήχθη μέσω e-polls, σχετικά με τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας, και παρουσίασαν καλές πρακτικές που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα μίμησης.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΒΘΣΕ, κ. Α. Συριανού ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους ομιλητές, ευχήθηκε η νέα χρονιά να αποτελέσει ορόσημο για θετικές αλλαγές στη ζωή μας και αφορμή για απολογισμούς, νέα σχέδια και εκπλήρωση στόχων.
Αναφορικά με την ειδική θεματολογία της εκδήλωσης, ο κ. Συριανός ανέφερε ότι:
«Στο χώρο των επιχειρήσεων, τρία κριτήρια επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την «αξία» μιας επιχείρησης:
• οι ενέργειές της προς το Περιβάλλον
• η στάση της προς την Κοινωνία και
• η Εταιρική Διακυβέρνηση που εφαρμόζει.
Αυτό είναι το τρίπτυχο του ESG (Environmental, Social and Governance).
Η επιτυχής ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στην στρατηγική των σύγχρονων επιχειρήσεων, καθώς και η αποτελεσματική εφαρμογή των κριτηρίων ESG ως κεντρικού μοχλού του επιχειρηματικού μετασχηματισμού, συμβάλλουν παραγωγικά στη μετάβαση της οικονομίας μας προς την αειφόρο ανάπτυξη.»
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των ομιλητών και των διαδικασιών αυτής από τον Γενικό Διευθυντή, κ. Β. Κλειτσογιάννη.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:
Ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης, Σύμβουλος επιχειρήσεων για θέματα Οργανωτικού Μετασχηματισμού, Ηγεσίας και Διαχείρισης Αλλαγών (Elephant- Consulting GmbH), ο οποίος, στην πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα είναι οι εργαζόμενοι, γιατί το ζητούμενο στην Οικονομία της Γνώσης είναι η καινοτομία και λιγότερο η μείωση του κόστος.
Οι μηχανές και οι υπολογιστές από μόνοι τους δεν καινοτομούν, οι άνθρωποι καινοτομούν.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ανθρώπινος νους δεν είναι απλά ένα καθοριστικό στοιχείο στο σύστημα παραγωγής, αλλά η ίδια η παραγωγική δύναμη. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στη ηθική ταυτότητα της επιχείρησης ως εργοδότη.
Η μετάβαση στην νέα βιομηχανική εποχή πρέπει να πάρει υπόψη της τις αλλαγές αυτές. Η νέα εργασία απαιτεί νέα οργάνωση και νέα ηθική, με λίγα λόγια νέα κουλτούρα. Αναγκαία είναι μια δομή και μια κουλτούρα μέσα στην οποία μπορεί να ανθίσει η καινοτομία.»
Η κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος CSR Hellas, η οποία στάθηκε με έμφαση στον παράγοντα της εκπαίδευσης και της ‘αλλαγής κουλτούρας’ πάνω στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης και υπεύθυνης λειτουργίας της επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα τόνισε:
«Η συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων και όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας στην πράσινη μετάβαση με Εργαλείο την Βιώσιμη Χρηματοδότηση και τα κριτήρια μέτρησης της επίδρασης των επιχειρήσεων (ESG) στην βιωσιμότητα δεν είναι μόδα, αλλά ούτε και μία νέα γραφειοκρατία που απλά οι τεχνοκράτες στις Βρυξέλλες σχεδίασαν προκειμένου να κάνουν τη μας πιο δύσκολη. Είναι ανάγκη, είναι καθήκον και προτεραιότητα για όλους! Η βιωσιμότητα μας αφορά όλους και μας εμπλέκει με ευθύνες αναλογικά όλους μας! Η ώρα είναι τώρα για να αλλάξουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Η δέσμευση της πολιτικής εκφράζεται με νόμους, η δέσμευση των επιχειρήσεων με δράση, καινοτομία και στροφή στον άνθρωπο και στην κοινωνία”
Ο κ. Χαράλαμπος Κουρής, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, ο οποίος ανέφερε ότι:
«Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ πρωτοπορούμε στην εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας αξιοποιώντας δευτερογενή καύσιμα και πρώτες ύλες, με στόχο την εξοικονόμηση πολύτιμων φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις θα επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον»
Η κ. Ελένη Μπέλση, Πρόεδρος ΣΕΠΑΝ και Διευθύνουσα Σύμβουλος Geocycle Ελλάς Α.Ε., η οποία αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος για την πρόσκληση σε αυτή την σημαντική εκδήλωση με θέμα την Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία, ανέφερε ότι:
«Πρωταρχικός στόχος του ΣΕΠΑΝ είναι το 2023 να μετατραπεί από μία χρονιά πολλαπλών κρίσεων σε μία μεγάλη ευκαιρία ενεργοποίησης και δράσης για την Κυκλική Οικονομία στην πράξη, με σχεδιασμό, δέσμευση και έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι καταλυτικός ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα με την αρωγή και την συνεργασία του κρατικού μηχανισμού. Μόνο με τη στενή συνεργασία όλων των πλευρών θα καταφέρουμε να άρουμε τα υπάρχοντα εμπόδια και να διασφαλίσουμε τη μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία για μία βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη για το μέλλον.»
Ο κ. Νικόλαος Κουτσιανάς, Ιδρυτής APIVITA, Ιδρυτής & CEO της SYMBEEOSIS S.A., ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι:
«Ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και δυστυχώς υφίσταται κακή διαχείριση. Πρέπει να πάψουμε την περαιτέρω μόλυνση, χρησιμοποιώντας τις αρχές και τα πρότυπα της Φύσης, υιοθετώντας ένα ισορροπημένο, υγιές και αναγεννητικό σύστημα διαχείρισης.
Όπως και στη φύση, μια αναγεννητική οικονομία είναι μια λεπτή ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικότητας και ανθεκτικότητας. Συνεργασία και ευγενής άμυλα. Ποικιλομορφία και συνοχή μικρού, μεσαίου και μεγάλου οργανισμού· και τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων μερών. Ένα πρώτο μας βήμα είναι να επιστρέψουμε στον πλανήτη ό,τι έχουμε πάρει. Κατανοούμε ότι υποβαθμίζοντας την οικολογία, υποβαθμίζουμε την οικονομία. Μόνο με την ανάπλαση της οικολογίας μπορούμε να αναγεννήσουμε την οικονομία. Πιστεύουμε στο ήθος και στην ηθική… και στο ηθικό επιχειρείν, μέσα από τις αξίες μας. Αξίες που εφαρμόζαμε 44 χρόνια στην APIVITA, αλλά και τώρα στην Symbeeosis. Η ηθική αυτή δημιουργεί πλούτο, όχι μόνο οικονομικό. Δημιουργεί ικανοποίηση και ευχαρίστηση για το μέλλον του πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές. Λειτουργεί αναγεννητικά για τον πλανήτη, την κοινωνία, τον άνθρωπο και το επιχειρείν.»
Το συντονισμό της εκδήλωσης υποστήριξε ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας ΣΒΘΣΕ-Βιώσιμης Ανάπτυξης/Ηθικής & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ.
Η εκδήλωσε έκλεισε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΣΒΘΣΕ, κ. Α. Συριανό και ακολούθησε δεξίωση στο χώρο του ERGON SHOWGROUND EVENT HALL, του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα.