Σειρά δια ζώσης και εξ αποστάσεως σεμιναρίων διοργανώνει, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2023-2024, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα οποία απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, αλλά και σε ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες. Στόχος των επιμορφωτικών αυτών δράσεων είναι υποστήριξη των Σχολικών Μονάδων, ως προς την έγκυρη ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, αλλά και κινδύνων που αντιμετωπίζει ένα παιδί, αλλά και ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων που επηρεάζουν τη σχολική κοινότητα συνολικά, ιδιαίτερα ενόψει των επιπτώσεων των πρόσφατων καταστρεπτικών πλημμυρών. Τα σεμινάρια συμβάλουν, επίσης, στην ενίσχυση του καθοριστικού ρόλου της σχολικής κοινότητας στον τομέα της Πρόληψης και της Αγωγής της Υγείας. Μέσα από τις εισηγήσεις ειδικών, προσεγγίζονται επίκαιρα και κρίσιμα θέματα που αφορούν την αγωγή και την ανατροφή του παιδιού και δίδονται βασικές συμβουλές προκειμένου να υποστηρίξουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς/κηδεμόνες τον εαυτό τους, ώστε στη συνέχεια να είναι σε θέση φροντίσουν τις ανάγκες των παιδιών. Παράλληλα, το παιδαγωγικό έργο δύναται να εμπλουτιστεί με καλές πρακτικές εργαστηρίων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.
Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, σε μήνυμα που απέστειλε κατά την έναρξη των σεμιναρίων ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι δράσεις που κατ΄ έτος υλοποιούμε σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού, με στόχο τη θωράκιση της σχολικής κοινότητας, ιδιαίτερα έμπροσθεν των νέων προκλήσεων, έχουν ως βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του Συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού», γύρω από τους άξονες «Κακοποίηση – Βία – Τεχνολογία – Εξαφάνιση – Υγεία και Ενημέρωση». Η έως τώρα αποτελεσματική συνεργασία των εκπαιδευτικών δομών με το έμπειρο προσωπικό του Χαμόγελου του Παιδιού, λειτούργησε υποστηρικτικά προς τη σχολική κοινότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία, διότι στο επίκεντρο των σεμιναρίων, βρίσκεται το παιδί, ο ψυχικός του κόσμος, η προστασία του και οι σύγχρονοι προβληματισμοί γύρω από την παιδαγωγικά ορθή ανατροφή του. Όλες και όλοι είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως γονείς έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε κρίσεις και ζητήματα για τα οποία ιδιαίτερα στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε, διαπιστώσαμε ότι όχι απλώς είμαστε πολλές φορές απροετοίμαστοι, αλλά και οι παραδεδομένες αντιλήψεις μας βρίσκονται ακόμα και σε αντίθεση με τους ενδεδειγμένους τρόπους, με βάση τα συμπεράσματα των ερευνών των ειδικών και τη διεθνή βιβλιογραφία. Το πρώτο μάλιστα από τα θέματα των φετινών σεμιναρίων, που αφορά στη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα, κατέστη δυστυχώς ιδιαίτερα επίκαιρο, καθώς η πρόσφατη κρίση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, κατέδειξε το πόσο προετοιμασμένοι οφείλουμε να είμαστε για να προστατέψουμε τα παιδιά και σε ψυχικό επίπεδο, καθώς όπως οι ειδικοί θα μας πούνε καλύτερα, γίνονται αυτά αποδέκτες πρωτίστως της δικής μας στάσης ζωής...
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Χαμόγελο του Παιδιού για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας και ιδιαίτερα τον Ψυχολόγο του Τμήματος Πρόληψης Θεσσαλονίκης, κ. Σωζόπουλο Χρήστο και τη Ψυχολόγο του Χαμόγελου του Παιδιού, κ. Παΐλα Ανθή, καθώς όλες και όλους που συνέβαλαν στην διοργάνωση των επιμορφωτικών αυτών δράσεων και όσες και όσους συμμετέχουν σε αυτές».
Ήδη ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων, στις 20/9 και στις 3/10 αντίστοιχα, το πρώτο σεμινάριο που αφορούσε τους εκπαιδευτικούς και είχε ως θέμα: «Διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα: Προετοιμάζοντας το σχολείο για να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις κρίσης», με εισηγητή τον Ψυχολόγο κ.Σωζόπουλο Χρήστο και το πρώτο απευθυνόμενο σε γονείς και κηδεμόνες, με θέμα: «Ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση γονέων», με εισηγήτρια τη Ψυχολόγο κ. Παΐλα Ανθή, η οποία έχει και την ευθύνη της υλοποίησης των σεμιναρίων. Το πρόγραμμα των σεμιναρίων που θα ακολουθήσουν, έχει ως εξής:
Α. Εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς της Π. Ε. Λάρισας:
- Τρίτη 7/11, 18:00-20:00, με θέμα: «Εκφοβισμός: Υποστηρίζοντας τους/τις εκπαιδευτικούς».
- Τρίτη 14/11, 18:00-20:00, με θέμα: «Ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση εκπαιδευτικών».
- Τρίτη 21/11, 18:00-20:00, με θέμα: «Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Σχολείο και Οικογένεια».
- Τρίτη 28/11, 18:00-20:00, με θέμα: «Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιού: Ο ρόλος του/της εκπαιδευτικού».
Β. Δια ζώσης επιμορφώσεις (Train the Trainers)που περιλαμβάνουν θεωρητική παρουσίαση και ασκήσεις με τη μορφή εργαστηρίου και αφορούν σε προγράμματα που υλοποιούνται από εκπαιδευτικούς, αφού πρώτα λάβουν σχετική επιμόρφωση από επιστημονικό προσωπικό του «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
- Τρίτη 17/10, 17:30-20:30, με θέμα: «Το πρόγραμμα “Το Παπάκι Πάει…”» για μαθητές/μαθήτριες Νηπιαγωγείου και Α’ και Β’ Δημοτικού και
- Τρίτη 31/10, 17:30-20:30, με θέμα: «Το Πρόγραμμα Pr.E.P.E.I.: Επιμόρφωση» για μαθητές και μαθήτριες από Γ’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου.
Γ. Εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σεμινάρια που απευθύνονται σε γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών της Π. Ε. Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοντά στους Γονείς»:
- Τρίτη 24/10, 18:00-20:30, με θέμα: «Σχολική προσαρμογή» για τους γονείς των μαθητών και μαθητριών των Νηπιαγωγείων.
- Τρίτη 21/11, 18:00-20:00, με θέμα: «Ασφάλεια στο διαδίκτυο: Σχολείο και Οικογένεια» για τους γονείς των μαθητών και μαθητριών των Δημοτικών Σχολείων.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Π. Ε. και γονείς/κηδεμόνες των μαθητών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. Λάρισας, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Σχολική τους Μονάδα, ή με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π. Ε. Λάρισας.