Στη λήψη απόφασης για την αναστολή λειτουργίας των Δημόσιων – Ιδιωτικών Σχολικών Μονάδωνκαι των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία-Δημοτικά), αύριο, Τετάρτη 12 και μεθαύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων, λόγω καύσωνα. Παράλληλα, αυξάνονται οι κλιματιζόμενοι χώροι που είναι στη διάθεση των πολιτών, ιδίως των ευάλωτων ομάδων.  

Η αναστολή λειτουργίας κρίνεται απαραίτητη για την προστασία των μαθητών, εξαιτίας των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικράτηση ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή του Δήμου Λαρισαίων. 

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Άθλησης, κ.Ηρακλής Γερογιώκας δήλωσε σχετικά:

«Η θερμοκρασία σήμερα αυτή τη στιγμή είναι στους 38°C. Θεωρώ ότι καλώς αποφασίσαμε χθες να αφήσουμε σήμερα (Τρίτη) τα σχολεία να λειτουργήσουν. Καθώς, όμως, προβλέπεται ραγδαία αύξηση πάνω από 40°C, έχουμε αποφασίσει για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, να αναστείλουμε τη λειτουργία τους για την Τετάρτη και την Πέμπτη». 

Κλιματιζόμενοι χώροι 

Στο μεταξύ, στη διάθεση των πολιτών -ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (όπως ηλικιωμένοι) θα βρίσκονται περισσότεροι κλιματιζόμενοι χώροι του Δήμου Λαρισαίων, από σήμερα, Τρίτη 11 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής, πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 11.06.2024 θα λειτουργούν ως τις 9 μ.μ.: 

- Α’ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά 9, Νέα Σμύρνη), τηλ. 2410.233.918 

- Β’ ΚΑΠΗ (Λαγού &Κραννώνος, Άγιος Αθανάσιος), τηλ. 2410.620.014 

- Γ’ ΚΑΠΗ Λάρισας (Ηρ.Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου), τηλ. 2410.286.576, 2410.233.430.
 

Αύριο, Τετάρτη 12 και μεθαύριο, Πέμπτη 13 Ιουνίου, προστίθενται δύο επιπλέον χώροι -έτσι, θα λειτουργούν από τις 9 π.μ. ως τις 9 μ.μ.: 

- Α’ ΚΑΠΗ (Τσαρουχά 9, Νέα Σμύρνη), τηλ. 2410.233.918 

- Β’ ΚΑΠΗ (Λαγού &Κραννώνος, Άγιος Αθανάσιος), τηλ. 2410.620.014 

- Γ’ ΚΑΠΗ (Ηρ.Πολυτεχνείου & 23ης Οκτωβρίου), τηλ. 2410.286.576, 2410.233.430. 

- Δ’ ΚΑΠΗ (Αχιλλέως 26, Ανθούπολη), τηλ. 2410.610.468, 2410.616.390 

- Ε’ ΚΑΠΗ (Κάρλας 47, Περιοχή Αγίου Γεωργίου), τηλ. 2410.239.499 

 

Για αστέγους 

Παράλληλα, ειδικό κλιμάκιο του Δήμου, θα πραγματοποιεί συνεχείς επιτόπιες παρεμβάσεις στους δρόμους της πόλης, για τον εντοπισμό και την ενημέρωση αστέγων, προκειμένου να λάβουν, εφόσον το επιθυμούν, υπηρεσίες στέγασης ή προστασίας τους στις δομές του Δήμου. 

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σε 24ωρη βάση, λειτουργεί από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, η τηλεφωνική γραμμή 6970236181, όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια.

 

Οδηγίες για προφύλαξη και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων 

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα: 

 • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. 
 • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. 
 • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. 
 • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. 
 • Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου. 
 • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά. 
 • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά. 
 • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό. 
 • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα. 
 • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Aν έχετε βρέφη και παιδιά 

 • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. 
 • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
 • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. 
 • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

 

Aν έχετε ηλικιωμένους 

 • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. 
 • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας. 
 • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά, εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.