"Αν οι Ρομά αποκτήσουν σταθερή εργασία και στέγη, τότε τα παιδιά τους, θα μπορέσουν να μορφωθούν", υποστήριξε ο πρόεδρος Νίκος Παϊτέρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας και διαμεσολαβητής στο παράρτημα Ρομά Λάρισας, στο περιθώριο της διημερίδας «Αντιμετωπίζοντας τη σχολική διαρροή των μαθητών/τριων ΡΟΜΑ με καινοτόμες προσεγγίσεις» που διοργάνωσε στη Λάρισα το τμήμα Περιφερειακού παρατηρητηρίου κοινωνικής ένταξης, της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

"Η φτώχεια μας ταλαιπωρεί, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο και πριν τελειώσουν το Δημοτικό, το εγκαταλείπουν για να πάνε να δουλέψουν για να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Οι γονείς μετακινούνται από τόπο σε τόπο αναζητώντας δουλειά" εξήγησε ο κ. Παϊτέρης και πρόσθεσε πως "η περίοδος Covid ήταν ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας αφού «κράτησε τα περισσότερα παιδιά μακριά από τα μαθήματα καθώς δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση".

"Το θέμα της σχολικής διαρροής ή της διαλείπουσας σχολικής φοίτησης και της χαμηλής σχολικής επιτυχίας των Ρομά είναι παλιό και ως χώρα έχουμε τις χειρότερες επιδώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο" τόνισε ο Χρήστος Γκόβαρης καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Γκόβαρης, υπεύθυνος του προγράμματος του Υπ. Παιδείας που υλοποιεί το Π.Θ. με σκοπό να υποστηρίξει την πρωινή φοίτηση των μαθητών και μαθητριών Ρομά σε Λάρισα, Βόλο και Σοφάδες, διαπιστώνει πως είναι λίγοι οι μαθητές που τελειώνουν την Β/θμια εκπαίδευση, ελάχιστοι εκείνοι που πετυχαίνουν στην Τριτοβάθμια και επίσης, λίγοι, όσοι πετυχαίνουν την μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

"Η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και ότι τα ίδια τα παιδιά δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα" σημείωσε.

"Αυτό που πρέπει να γίνει", επεσήμανε ο κ. Γκόβαρης, "είναι να στηριχθούν αυτές οι οικογένειες και η στήριξη να είναι συνολική και να έχει διάρκεια. Τα προγράμματα λειτουργούν αποσπασματικά. Σταματούν και ξανασυνεχίζουν. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και De facto αποκλεισμό από την εκπαίδευση, τα παιδιά βγήκαν εκτός σειράς. Για να τα επαναφέρουμε στην σχολική κουλτούρα χρειάζεται η παρέμβαση να μη γίνεται μόνο το πρωί αλλά και το απόγευμα. Χρειάζονται τοπικά σχέδια στήριξης των οικογενειών".

"Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, να μειωθεί η διασπορά και η διαφυγή" τόνισε η Αγλαϊα Ρογγανάκη, αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Το πρόγραμμα παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Το πρόγραμμα της διημερίδας συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο 28/1.

ertnews.gr