Ιδιαίτερα περιεκτική σε πληροφορίες, δεδομένα και συζητήσεις ήταν και η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου «From Chaos to Cosmos» του Δικτύου « Major cities of Europe», το οποίο φιλοξενείται από χθες, 2 Νοεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, και ολοκληρώνεται αύριο 4 Νοεμβρίου. Τη σημερινή ημέρα των εισηγήσεων και συζητήσεων «άνοιξε» η κα Μαρία Βασιλάκου, Αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτρια της Βιέννης, η οποία είναι και μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Horizon Europe research and innovation» (2021-2027).
Κλιματική ουδετερότητα, «έξυπνες πόλεις», έξυπνος τουρισμός σε βιώσιμες, ανθεκτικές και έξυπνες πόλεις, παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στον τομέα της υγείας εντός των έξυπνων πόλεων, διασύνδεση δικτύων, συμπερίληψη και συνεργατικότητα, αποτέλεσαν τις κύριες έννοιες, γύρω από τις οποίες αναπτύχθηκαν οι σημερινές εισηγήσεις του Συνεδρίου. Ειδικότερα, το θέμα της κλιματικής ουδετερότητας και της εξέλιξης των ευρωπαϊκών πόλεων σε «έξυπνες» πόλεις, αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ορίζοντα πραγματοποίησης του στόχου, μέχρι το 2030.
Εντός αυτού του ευρωπαϊκού στόχου, σύμφωνα με την κα Βασιλάκου, μια πόλη ορίζεται ως κλιματικά ουδέτερη «…όταν για κάθε δραστηριότητά της, εντός των «συνόρων της» εκπέμπει 0% διοξείδιο του άνθρακα». Συνδυαστικά, ως «έξυπνη πόλη» ορίστηκε η πόλη που προτείνει λύσεις για τους πολίτες της, είναι ανθεκτική στις προσκλήσεις εξασφαλίζοντας τη λειτουργική της ομαλότητα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εξωτερική απειλή, είναι βιώσιμη, κλιματικά ουδέτερη, εξωστρεφής και αποτελεσματική στη διαχείριση των τουριστικών ροών.
Η αποτελεσματική διαχείριση της ροής των τουριστικών ροών -σε τοπικό και εθνικό επίπεδο-, με στόχο τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας, για όλες τις ομάδες ενδιαφέροντος, κατείχε κεντρική θέση στην εισήγηση του Καθηγητή, κ. Δημήτρη Μπούχαλη. Υπό αυτήν την έννοια, ο «έξυπνος» τουρισμός, μέσα από την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και της εικονικής πραγματικότητας, μετασχηματίζεται, αποκτάει νέες διαστάσεις, επιβάλλει νέους τρόπους διαχείρισης και προβολής του τουριστικού προϊόντος από τους φορείς και τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Στον «έξυπνο» τουρισμό, η τουριστική εμπειρία προκύπτει συλλογικά και συνεργατικά, αποτελεί ουσιαστικά μια συν-δημιουργία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.
Οι σημερινές εισηγήσεις του Συνεδρίου, συνέθεσαν ένα σύνολο πέντε βασικών θεματικών ενοτήτων, οι οποίες, σε συνέχεια των χθεσινών θεματικών ενοτήτων, διαμορφώθηκαν ως εξής:
Η 6η ενότητα αφιερώθηκε στην αποσαφήνιση των εννοιών «κλιματικά ουδέτερη» πόλη και «έξυπνη» πόλη. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης θεματολογίας, αναπτύχθηκαν παραδείγματα πόλεων – τα Τρίκαλα, η Κοζάνη, η Καλαμάτα, τα Γιάννενα, το Τορίνο, η Φλωρεντία- οι οποίες έχουν ήδη σχεδιάσει και εφαρμόσει ευρωπαϊκά προγράμματα, με σκοπό να μετασχηματιστούν σε «πράσινες» και «έξυπνες» πόλεις.
Στην 7η ενότητα αναλύθηκε η έννοια του «έξυπνου» τουρισμού και της «έξυπνης» φιλοξενίας: Η δημιουργία ενός «ευέλικτου», διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος, στη θέση του μέχρι πρότινος, απόλυτα ορισμένου και προκαθορισμένου τουριστικού προϊόντος, φαίνεται να είναι μονόδρομος, λαμβάνοντας υπόψη τον μετασχηματισμό των προορισμών, τις διεθνείς εξελίξεις και προκλήσεις, και την εξέλιξη των τεχνολογικών εργαλείων.
Η 8η ενότητα επικεντρώθηκε στον καταλυτικό ρόλο του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της υγείας και των υπηρεσιών της, στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας. Εντός της συγκεκριμένης θεματολογίας, και για την αποσαφήνιση των σχετικών εννοιών, παρουσιάστηκαν παραδείγματα ψηφιακών πόλεων της Κεντρικής Ελλάδας.
Στην τελευταία ενότητα της ημέρας, αναλύθηκε ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σχέση «κλιματική μετάβαση – ανθεκτικότητα των πόλεων»: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται μέσα από τη δικτύωση, τη δημιουργία ομάδων, τη χρηματοδότηση, την αξιοποίηση των ΤΠΕ, την εφαρμογή προγραμμάτων, τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη μηχανισμών, να καταστήσει τις ευρωπαϊκές πόλεις ανθεκτικές, απέναντι στις κλιματικές -αναδυόμενες- προκλήσεις.
Μεταξύ των εισηγήσεων και των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, κομβικής σημασίας για την εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις λύσεις, τις στρατηγικές, τα εργαλεία, τις καλές πρακτικές που σχετίζονται με την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων μέσω των ΤΠΕ, ήταν και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων των εξής επιχειρήσεων-χορηγών του Συνεδρίου: ΟΤΕ, OTS SA, Cisco, Novoville, DISTEMICHA P.C.,WINGS ICT Solutions, DOTSOFT, FORUM SMART CITIES.
Αύριο, Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, «πέφτει» η αυλαία του Διεθνούς Συνεδρίου «From Chaos to Cosmos» με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εισηγήσεων της 3ης ημέρας, με κύριους θεματικούς άξονες τις έννοιες της ανθεκτικότητας των «έξυπνων πόλεων» και της Κυβερνοασφάλειας. Η ώρα έναρξη της τρίτης ημέρας του συνεδρίου είναι στις 09:30 π.μ.