Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, τις προηγούμενες μέρες το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τον τίτλο “Βιωματικό εργαστήριο για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου”, που οργανώθηκε από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και το THESYS Κέντρο Συστημικής Θεραπείας.
Η εκδήλωση έγινε στο Αμφιθέατρο της ΔΕΥΑ Λάρισας, διήρκησε 3 ώρες και την παρακολούθησαν 30 περίπου επαγγελματίες υγείας, που φροντίζουν άτομα που βιώνουν χρόνιο πόνο, από Κοινωνικές Δομές του Δήμου, το Γηροκομείο, τα Νοσοκομεία και τα Ειδικά Σχολεία.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η καθ. Αναισθησιολογίας Αρναούτογλου Ελένη ενώ τις εισηγήσεις και την υλοποίηση των βιωματικών δράσεων ανέλαβαν συνεργάτριες της Επιστημονικής Ομάδας της Αναισθησιολογικής Κλινικής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κος Δημήτρης Δεληγιάννης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης δόθηκαν βασικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τα είδη του Χρόνιου Πόνου, τα διαφορετικά είδη θεραπείας, όπως είναι οι επεμβατικές, οι φαρμακευτικές και οι συμπληρωματικές θεραπείες και αναλύθηκε η σημασία και ο ρόλος της διατροφής στη διαχείριση του Χρόνιου Πόνου. Στο δεύτερο και πιο πρακτικό μέρος της εκδήλωσης, έγινε βιωματική εκπαίδευση σε τέσσερις ομάδες, όπου οι συμμετέχουσες/οντες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν διαφορετικές μεθόδους διαχείρισης του πόνου. Συγκεκριμένα η 1η ομάδα είχε αντικείμενο την Μουσικοθεραπεία, η 2η τον Ηλεκτροβελονισμό, η 3η τη Θεραπευτική Μάλαξη και η 4η ομάδα την Άσκηση. Τις 4 ομάδες τις παρακολούθησαν όλες/οι οι συμμετέχουσες/οντες.
Το θεωρητικό μέρος υλοποίησαν οι οι κ.κ. Αρναούτογλου Ελένη, Μπαρέκα Μεταξία, Πετσίτη Αργυρώ και Νταλούκα Μαρία ενώ τα βιωματικά εργαστήρια υλοποίησαν οι κ.κ. Νίκα Γεωργία, Χαραλαμπίδου Αλεξάνδρα, Παπανικολάου Φωτεινή, Κουτσοθύμιου Κατερίνα, Μπουζιά Κατερίνα, Αρναούτογλου Χριστίνα. Την ευθύνη για την υλοποίηση της εκδήλωσης είχε η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών δράσεων του Δήμου Λαρισαίων - Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, ενώ την οργάνωση ανέλαβε ο υπεύθυνος της Θεματικής Ενότητας 9: Πρόληψη και Αγωγή Υγείας, κ. Δημητριάδης Δημήτρης. Το διαδικτυακό πρόγραμμα «Μαθαίνουμε για την Υγεία» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της δια βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».
Με την πραγματοποίηση του Βιωματικού Εργαστηρίου, ολοκληρώθηκε ο 2ος Κύκλος Μαθημάτων για την Υγεία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και την ανάγκη ανταπόκρισης στους εκπαιδευτικούς στόχους και τις προσδοκίες για τη συμμετοχή των πολιτών της πόλης της Λάρισας. Τα Μαθήματα για την Υγεία έδωσαν την δυνατότητα παρουσίασης των λιγότερο προβεβλημένων ζητημάτων της φροντίδας της υγείας, μέσα από το πρίσμα της Δημόσιας Υγείας, του Εγγραμματισμού της Υγείας, των Ενεργών Πολιτών και του Ανοικτού Διαλόγου. Μελλοντικοί σχεδιασμοί οφείλουν να περιλαμβάνουν την εμπλοκή των πολιτών, τόσο στη συγκρότηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων όσο και στις δράσεις των προγραμμάτων όπως επίσης την αποτίμηση και αξιολόγηση των πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα σε σχέση με την απόκτηση αξιοποιήσιμων γνώσεων, την υιοθέτηση νέων συμπεριφορών και την συνεργατική προοπτική προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Το πρόγραμμα, 6ο κατά σειρά, εντάσσεται σε μια σειρά προγραμμάτων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία, τις Υγιείς Πόλεις, την Κλιματική Αλλαγή κ.α., και υλοποιήθηκε από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, και το THESYS Κέντρο Συστημικής Θεραπείας.
Τα βιωματικά εργαστήρια υλοποίησαν οι κ.κ. Αρναούτογλου Ελένη, Μπαρέκα Μεταξία, Πετσίτη Αργυρώ, Νταλούκα Μαρία, Νίκα Γεωργία, Χαραλαμπίδου Αλεξάνδρα, Παπανικολάου Φωτεινή, Κουτσοθύμιου Κατερίνα, Μπουζιά Κατερίνα, Αρναούτογλου Χριστίνα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης κος Δημήτρης Δεληγιάννης ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.
Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος είχε η Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων - Τμήμα Δια Βίου Μάθησης, ενώ την οργάνωση ανέλαβε ο υπεύθυνος της Θεματικής Ενότητας 9: Πρόληψη και Αγωγή Υγείας, κ. Δημητριάδης Δημήτρης. Το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε για την Υγεία» εντάσσεται στις δράσεις για την προώθηση της φιλοσοφίας της διά βίου μάθησης στο πλαίσιο της «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει».
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2410680249, 2410680250 (Τμήμα Δια Βίου Μάθησης)
E-mail: learning-city@larissa.gov.gr
webpage: https://learninglarissa2016.wordpress.com/ptp_page1/
facebook: https://www.facebook.com/learninglarissa2016