Τους κτηνοτρόφους του Αμπελώνα συνάντησε, εκτάκτως, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, προκειμένου να εξετάσει από κοντά την εξαιρετικά δραματική κατάσταση που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν, μετά τα βιβλικά πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν με σφοδρότητα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως επεσήμαναν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι των θεσμικών τους φορέων, το ζωικό τους κεφάλαιο υπέστη σχεδόν ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ μείζον πρόβλημα μετά την υποχώρηση των πλημμυρικών υδάτων αποτελεί, πλέον, και η παραμονή μεγάλου αριθμού νεκρών ζώων στο πεδίο βολής Αμπελώνα, αλλά και σε παρακείμενους αγροτικούς δρόμους και καλλιέργειες, καθιστώντας τα πραγματική «υγειονομική βόμβα» και εστία μολύνσεων για όλους τους κατοίκους.

Από την πλευρά της η Λαρισαία βουλευτής τόνισε πως:

«Δεν είναι μόνο οι άμεσες, όσο και δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε ζωικό κεφάλαιο, σταυλικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι του Αμπελώνα και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, από πλευράς του ΕΛΓΑ και των άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, απαιτείται κατεπείγουσα ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την περισυλλογή και αποτέφρωση των νεκρών ζώων που είναι διάσπαρτα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ακόμη, και σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες.

Επιπλέον, πιθανή εστία μόλυνσης αποτελούν και οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα που βρίσκονται μέσα στα νερά που πλέον υποχωρούν και προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη ή σχέδιο απορρύπανσης τους. Οι αργοί ωστόσο ρυθμοί των αρμοδίων αρχών, εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, προσωπικού και μέσων μεταφοράς, όπως και οι υψηλές θερμοκρασίες,επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη κρίσιμη κατάσταση, με αποτέλεσμα να τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή του πολιτών.

Πρόβλημα αποτελεί επιπροσθέτως και το γεγονός ότι τα αποτεφρωτήρια της Θεσσαλίας, λόγω του μεγάλου όγκουτων νεκρών ζώων δεν επαρκούν για την καύση τους, ενώ η παράτυπη ταφή τους σε μη προσδιορισμένους χώρους, δεν ενδείκνυται από τους ειδικούς, επειδή είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα αποτελέσει περαιτέρω εστία ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Όλα αυτά συνιστούν μία σχεδόν ‘’μετα-αποκαλυπτική’’ κατάσταση.

Ωστόσο, οι Άνθρωποι του Αμπελώνα, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι έχουν αποδείξει πολλές φορές κατά το παρελθόν πως έχουν μέσα τους τη δύναμη να ξαναστήσουν τις ζωές τους, όσο και τις περιουσίες τους.

Η Πολιτεία ακούει τα δίκαια αιτήματά τους και κυρίως μπορεί να ανταποκριθεί με τρόπο ουσιώδη σε αυτά;» κατέληξε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη, προτείνοντας άμεσα σχεδιασμό δημιουργίας νέων σταυλικών εγκαταστάσεων, επανάκτησης του αριθμού των ζώων της κάθε μονάδας που καταστράφηκε, προμήθεια ζωοτροφών για ένα εξάμηνο τουλάχιστον και ένταξη των κτηνοτροφικών μονάδων στο συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας , με επιδοτούμενα τα λειτουργικά έξοδα».