Στην καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute – ΑΗΙ) στη Βουλή, στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, τοποθετήθηκε με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου της Επιτροπής, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την 16η κατά σειρά εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο μη κερδοσκοπικό ελληνοαμερικανικό κέντρο δημόσιας πολιτικής και δεξαμενή σκέψης στην Ελλάδα, αυτή τη φορά υπό τον Πρόεδρό του κ. Nick Larigakis και 11 Ελληνοαμερικανούς φοιτητές.

Στο δε πλαίσιο της ομιλίας της, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε τα εξής:

«Είμαστε, συλλογικά, περήφανοι για τα πενήντα χρόνια δράσης –από το 1974- του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου και των εργωδών προσπαθειών του για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ, Ελλάδας και Κύπρου.

Πρόκειται για μια πολύτιμη φιλία και συνεργασία, σε ένα ακραία ασταθές, διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και σε μια περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, όπου ο πόλεμος μεταξύ γειτονικών κοινοτήτων, όπως του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ή της Ρωσίας με την Ουκρανία, γενικεύεται μέρα με τη μέρα.

Άλλωστε, η Ιστορία μας έχει δείξει πως κανείς δεν γνωρίζει πως όλα αυτά μπορούν να κλιμακωθούν, εμπλέκοντας ακόμη και την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες απειλές ηγετικού στελέχους της Χεζμπολάχ.

Και βέβαια, δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις των διεθνών ζητημάτων, για να καταλάβει κανείς τον αναθεωρητικό ρόλο της Τουρκίας και της -πολλές φορές- ‘’διπλής’’ της γλώσσας και δράσης, που άλλη είναι εντός των διεθνών Οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. και άλλη είναι όταν συνομιλεί κρυφά ή φανερά με τους ομόδοξούς της- όπως είναι οι φανατικοί της Χεζμπολάχ, όταν βέβαια δεν απειλεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία.

Σε κάθε περίπτωση, το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο και τα μέλη του αποτελούν έναν ισχυρό, διεθνή βραχίονα του παγκόσμιου Ελληνισμού, στο πιο σημαντικό κέντρο λήψης διεθνών αποφάσεων: τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως εκ τούτου, προσβλέπουμε και στη δική του βοήθεια για την ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν την Ελλάδα, στην Ουάσινγκτον και τα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως και του Κογκρέσου και παράλληλα θεωρούμε ‘’εκ των ων ουκ άνευ’’ τη δράση του Ινστιτούτου στην τόνωση της σχέσης της δυναμικής ελληνοαμερικανικής κοινότητας που αριθμεί πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες, με την μητροπολιτική τους πατρίδα, δηλαδή με όλους και όλες εμάς.

Είσαστε οι δικοί μας Άνθρωποι στο εξωτερικό και αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές μας για την προβολή των ελληνικών θέσεων στα ανά την υφήλιο κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Βουλή, αλλά και εγώ προσωπικά, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη , σας καλωσορίζουμε!¨.