Για τους κανόνες οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής ενημερώθηκαν οι μαθήτριες και μαθητές του 10ου Γυμνασίου Λάρισας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2024, σε μια δράση που πραγματοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Παιδείας & Άθλησης σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τουρισμού & Εξωστρέφειας, κ. Φώτη Τζατζάκη.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ), όπως για τη σημασία της χρήσης κράνους, ζώνης ασφαλείας και τη σωστή χρήση των διαβάσεων πεζών.

«Στόχος της δράσης είναι να αναπτυχθεί η ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από την ασφαλή συμπεριφορά στους δρόμους, είτε ως πεζοί είτε ως επιβάτες σε οχήματα. Να καλλιεργηθεί η υπευθυνότητα στους μαθητές όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την χρήση εναλλακτικών και φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μετακίνησης», σημείωσε ο κ. Τζατζάκης.

«Οι μαθητές αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να κινούνται με ασφάλεια ως πεζοί και επιβάτες, αλλά και να αναπτύξουν υπεύθυνες συνήθειες στο μέλλον. Ως σχολείο, είμαστε πάντα θετικοί σε δράσεις που προάγουν την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας», τόνισε από την πλευρά της η Διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Λάρισας, κ.Νάντια Παπαδοπούλου.

Να σημειωθεί ότι στη δράση μετείχαν οι κκ Παναγιώτης Τζίκος, Αστυνόμος Α’, Αναστάσιος Ακριβόπουλος, Αστυφύλακας -Τμήμα Τροχαίας Λάρισας, η κ.Έλενα Ζήλου, υπεύθυνη αθλητικών εκδηλώσεων του Τμήματος Αθλητισμού Δ. Λαρισαίων και ο Αποστόλης Θυμούλιας, υπάλληλος του Τμήματος Αθλητισμού.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή. Από την πλευρά του ο Δήμος Λαρισαίων εκφράζει θερμές ευχαριστίες στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας για την πολύτιμη συμβολή και ενημέρωση των μαθητών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2024.

Πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/9

08.30: «Πάρκαρε σωστά. Δείξε σεβασμό» – Οριοθετούμε και διαγραμμίζουμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ κοντά σε σχολεία, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων.

11.00-13.00: «Ενημερωτική καμπάνια για τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα του Δήμου Λαρισαίων»: Ενημέρωση πολιτών για την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων, από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας. Σταθμός: Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

21.00: Προβολή της προβολή της βραβευμένης ταινίας “Les Triplettes de Belleville/Το Τρίο της Μπελβίλ”, στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, μέσω της ψηφιακής ταινιοθήκης Ifcinιma.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/9

09.30: «Γνωρίζω τη Λάρισα ποδηλατώντας» – Μια διαφορετική ξενάγηση στη Λάρισα με τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου μας.

18.00-20.00: «Καλώς ήρθατε στο Skate- BMX PARK- RUNLAPARKO» – Ένα απόγευμα γεμάτο δράση για μικρούς και μεγάλους- BMX Session (Laparko Crew), Επίδειξη Flatland (Μpak-Lef-Panto), Γκράφιτι, Παιδική Ζωγραφική, Ενημερωτικό σεμινάριο Α΄ Βοηθειών, Μουσική και πολλές άλλες εκπλήξεις.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/9

8.00-14.00 ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

10.00: Αγώνας δρόμου με το σύνθημα «Όλοι μαζί τρέχουμε για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα», με αφετηρία την Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία). – Διοργανωτές ο Τοπικός Όμιλος Unesco N.Λάρισας, η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Ν. Λάρισας και ο σύλλογος «ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων.

11.00: Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας με τη επωνυμία ¨Cross Country Short Track (XCC)3rd CYCLING HELLAS JUNIOR RACE -MTB- by NP Ασφαλιστική¨, στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας. Διοργανωτές ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η «Cycling Hellas».

11.00: Έκθεση ποδηλάτων σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις της πόλης μας – Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

11.00-13.00: «Μαθαίνω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» – Δημιουργική έκφραση των ωφελούμενων του ΚΔΗΦ Θέληση Ζωής (Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία), για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στην Πλατεία Μιχαήλ Σάπκα (Κεντρική πλατεία).

11.00-13.00: «Μοιράζομαι τον δημόσιο χώρο» – Προπόνηση με την γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΛ – Στην οδό Παπαναστασίου μοιραζόμαστε τον δημόσιο χώρο αθλητικά.

13.00: Λαϊκός ποδηλατικός αγώνας για παιδιά 6 έως 15 ετών – Στο Αισθητικό Άλσος Λάρισας – Διοργανωτές ο ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και η «Cycling Hellas».