Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας στον οριακό 15ο χρόνο από την έναρξή του αλλάζει και ανανεώνεται πλήρως. Αλλάζει φιλοσοφία, αλλάζει τρόπο και χρόνο διεξαγωγής, αναδιοργανώνει την οργανωτική και καλλιτεχνική του ομάδα, επιχειρεί να προβάλλει φλέγοντα κοινωνικά θέματα με τη γλώσσα του κινηματογράφου, αποκτά μεγαλύτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά του με πολλά και ενδιαφέροντα εργαστήρια, master classes  και συζητήσεις, επεκτείνει τις συνεργασίες του με καταξιωμένους φορείς, πανεπιστήμια, φεστιβάλ, διατηρώντας φυσικά τις ήδη υπάρχουσες.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας θα δηλώνει την παρουσία του με εκδηλώσεις και αφιερώματα καθ΄όλη τη διάρκεια το έτους με αποκορύφωμα την κεντρική του διοργάνωση στο τέλος κάθε Σεπτέμβρη.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η προσήλωση στην ποιότητα και στην ελεύθερη πρόσβαση σε όλους.

Στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου παραμένει ως βασικός κορμός το διαγωνιστικό με το Διεθνές, Ελληνικό και animation. Προκριματική επιτροπή θα επιλέξει από ένα όγκο 200 περίπου συμμετοχών το πρόγραμμα προβολών του.

Η στροφή στους σύγχρονους προβληματισμούς αποτυπώνεται τόσο στο κεντρικό αφιέρωμα όσο και στα εργαστήρια και master class.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ:

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ – ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ STREAMING

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ – ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΣΗΡΙΑΛ

H ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ YOUTUBE

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ειδικό αφιέρωμα : Με πρωταγωνιστές τα ζώα. Αγάπη, ή κακοποίηση;

ΤΕΧΝΗ ΜΙΑ ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

΄Ένα σημαντικό αφιέρωμα σε συνεργασία με τη  Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι : Η τέχνη ως δυναμικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανισότητας, στερεοτύπων, ρατσισμού και εκδηλώσεων βίας και κακοποίησης».(ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, πολλαπλά μέσα, ψηφιακές μορφές τέχνης κ.ά.), της κινούμενης εικόνας (βιντεοτέχνη, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation κ.ά.), της περφόρμανς)

Η δράση θα εξελίσσεται σταδιακά με εκδηλώσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.

Η επαφή με τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο και κυρίως με Έλληνες δημιουργούς που διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ είναι ένα από τα βασικά αφιερώματα. Μικρομηκάδες δημιουργοί αλλά και σκηνοθέτες μεγάλου μήκους θα βρεθούν στο φεστιβάλ για να μιλήσουν για τη δουλειά τους και τις δυσκολίες της.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιώνεται με πολλές παράλληλες δράσεις και εργαστήρια,master class ευρύτατου φάσματος με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν  η δράση « Κινηματογραφώντας στη Θεσσαλία» με την συνεργασία του film office Θεσσαλίας ( θα βγει σχετική ανακοίνωση),αναβίωση του eco fashion, ανάδειξη της δράσης Γάλλοι μικρομηκάδες σε αυτόνομη και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, «Ο γάμος στον κινηματογράφο», από τον Κουστορίτσα,τον Αγγελόπουλο, το παλιό ελληνικό σινεμά μέχρι σήμερα» πλαισιωμένο με master class, και το μαθητικό φεστιβάλ ως ανεξάρτητη και αυτή δράση.

Πολλά τα εργαστήρια και τα master classes για τη συμμετοχή στα οποία θα δημοσιεύονται προσκλήσεις ενδιαφέροντος κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ξεχωρίζουμε το Εργαστήριο Αnimation με την δρ. Ελένη Μούρη Γραφίστρια και Animator, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής στο τμήμα γραφιστικής, κινούμενο σχέδιο και γραφιστική κινηματογράφου στο οποίο θα προβληθούν και ταινίες animation δημιουργίες των φοιτητών της παραπάνω σχολής.

Το κεντρικό φεστιβάλ θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου 2023,μια αλλαγή που επιβλήθηκε από πολλούς παράγοντες, οικονομικούς και πολιτικούς (αβεβαιότητα για το χρόνο των εκλογών και της διάρκειας της προεκλογικής περιόδου), με ένα καινοτόμο πρόγραμμα κινηματογραφικό αλλά και με κοινωνική ευαισθησία.

Τέλος Το φεστιβάλ θα μεταδίδεται online σε πραγματικό χρόνο, ενώ μέρος του θα προβάλλεται σε αρκετές πόλεις της Θεσσαλίας ταυτόχρονα με το κεντρικό φεστιβάλ.

Θα φιλοξενηθούν ειδικοί και επώνυμοι για κάθε αφιέρωμα, εργαστήριο και master class.

Το φεστιβάλ, με Συμβούλους διοργάνωσης την Alpha Marketing,  θα συνεργαστεί με το ΕΚΟΜΕ, το film office Θεσσαλίας, το film office Θεσσαλονίκης, τη  Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Φεστιβάλ Κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ με τα οποία βρίσκεται σε επαφή, και φυσικά με όλους τους φορείς, Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ΠΟΚΕΛ Λάρισας, με τους οποίους το συνδέει μια μακρόχρονη συνεργασία.

Μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα του https://iffl.gr/