Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Άλλη μια εβδομάδα έφτασε στο τέλος της. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Αλήθεια, επισκεφτήκατε ένα συνοικιακό βιβλιοπωλείο για πνευματικές προμήθειες;

1-Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Όλα μας τα κρυφά χαρίσματα» της συγγραφέως Κάρολαϊν Ο’ Ντόνοχιου. Η μετάφραση ανήκει στον Μανώλη Τζιρίτα.

Η Μέιβ είναι μια ταραχοποιός Ιρλανδή έφηβη που συχνά βρίσκει τον μπελά της και η τιμωρία είναι μονόδρομος. Όταν η διευθύντρια την βάζει να καθαρίσει την αποθήκη, η νεαρή ανακαλύπτει ένα γουόκμαν και μια τράπουλα με κάρτες Ταρώ. Η Μέιβ τα παίρνει στο σπίτι και σύντομα μαθαίνει να ερμηνεύει τα χαρτιά. Αισθάνεται ότι της μιλάνε οι κάρτες. Φαίνεται πως έχει ένα χάρισμα, καθώς αρχίζει να κάνει προβλέψεις με μεγάλη ακρίβεια.

Όταν διαβάζει τα Ταρώ στην παλιά της φίλη Λίλι, οι οιωνοί είναι δυσοίωνοι. Λογομαγούν και η Μέιβ εύχεται στη Λίλη να εξαφανιστεί.  Λίγες μέρες αργότερα η Λίλι φεύγει από το σπίτι της τα ξημερώματα και από τότε αγνοείται. Όλοι πιστεύουν πως η Μείβ είναι μάγισσα. Τι έγινε στην πραγματικότητα;

Θα καταφέρει να βρεθεί το χαμένο κορίτσι και τι ρόλο θα παίξει η κάρτα «Η Οικονόμος» που απεικονίζει μια γυναίκα με μακριά σκούρα μαλλιά, ένα λευκό φόρεμα κι ένα μαχαίρι στο στόμα της; Το βιβλίο μιλάει για τη διαφορετικότητα εστιάζοντας στην Queer κοινότητα, καθώς οι χαρακτήρες του ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους και τη θέση τους στην κοινωνία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Μέιβ διαβάζει τις κάρτες ταρώ με εκπληκτική οξυδέρκεια, και όλο το σχολείο αρχίζει να μιλάει γι’ αυτήν, ώσπου κάποια συμμαθήτρια τραβάει μία ανατριχιαστική και άγνωστη κάρτα - και μετά εξαφανίζεται. Όταν η Μέιβ βρίσκει μια τράπουλα ταρώ ενώ καθαρίζει μια αποθήκη στο σχολείο (τιμωρία για ανάρμοστη συμπεριφορά), γίνεται γρήγορα εξαιρετικά δημοφιλής στο καθολικό σχολείο Σεντ Μπερναντέτ για την ικανότητά της να διαβάζει τις κάρτες.

Αλλά όταν η πρώην κολλητή της Μέιβ, η Λίλι, τραβάει μία τρομακτική κάρτα, την Οικονόμο, που η Μέιβ δεν την έχει ξαναδεί ποτέ, ακολουθεί μια φορτισμένη αντιπαράθεση που καταλήγει με τη Μέιβ να εύχεται να εξαφανιστεί η Λίλι από προσώπου γης. Όταν η Λίλι δεν έρχεται στο σχολείο την επόμενη Δευτέρα, η Μέιβ μαθαίνει ότι η πρώην φίλη της έχει όντως εξαφανιστεί από προσώπου γης.

Οι συμμαθήτριές της αρχίζουν να την αποφεύγουν και εκείνη προσπαθεί να κρατηθεί από τα ερωτικά αισθήματα που ανακαλύπτει μέσα της για τον αδελφό της Λίλι, τον Ρόου, ένα αγόρι με ρευστή ταυτότητα φύλου. Η Μέιβ πρέπει να ψάξει βαθύτερα τη σχέση της με τις κάρτες, αναζητώντας στοιχεία που δεν μπορεί να βρει η αστυνομία - έστω κι αν αυτά την οδηγήσουν κατευθείαν στην τρομακτική Οικονόμο.

Μια έξυπνη, συναρπαστική, απόλυτα σημερινή ιστορία με στοιχεία μυστικισμού, που εκτυλίσσεται σε κάποια μικρή ιρλανδική πόλη όπου ο ασφυκτικός έλεγχος της εκκλησίας χαλαρώνει ενώ νέες ελευθερίες προσπαθούν να ριζώσουν.

Συγγραφέας: Κάρολαϊν Ο’ Ντόνοχιου

ISBN: 9789601692326

Αρ. σελίδων: 448

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Πατάκης

2-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο «Ο φυλακισμένος στην Οξιά» της σειράς Οι ομίχλες της Άβαλον της συγγραφέως Μάριον Ζίμερ Μπράντλεϊ. Η μετάφραση ανήκει στον Ζώη Λούβαρη.

Στο τελευταίο βιβλίο της σειράς με την αναζήτηση και την έρευση του Ιερού Δισκοπότηρου βλέπουμε το παγανιστικό παρελθόν να χάνεται και να σβήνει, δίνοντας τη θέση του στον Χριστιανισμό και στην παρουσία του ενός Θεού. Έφτασε το τέλος της Εποχής του Άβαλον και του Βασιλιά Αρθούρου.

Οι ήρωές μας εξελίσσονται, αναπτύσσονται και ωριμάζουν. Η ιστορία είναι όμορφα και δεξιότεχνα δοσμένη. Η Ζίμερ κατάφερε να αποδώσει άριστα τον μύθο του βασιλιά Αρθούρου, του Εξκάλιμπερ και Αγίου Δισκοπότηρου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο τέταρτος τόμος του κλασικού έργου της Μάριον Ζίμερ Μπράντλεϊ “Οι ομίχλες της Άβαλον”. Μια διαφορετική οπτική στο μύθο του βασιλιά Αρθούρου, μέσα από την αφήγηση της αδερφής του, Μοργκέιν. Ένας κόσμος ιερών μυστηρίων, σκοτεινών παραδόσεων και σκληρών αναμετρήσεων. Ένας κόσμος όπου η ζωή, ο έρωτας και ο θάνατος γίνονται ένα παράξενο κουβάρι στα χέρια θεών και ανθρώπων.

Οι αποκαλύψεις είναι ραγδαίες. Ο Αρθούρος μαθαίνει ότι ο Γκουίντιον είναι γιος του, ενώ, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Γκουένιφαρ, αθετεί τους όρκους του προς την Άβαλον.

Η Μοργκέιν αισθάνεται μόνη, εξοργισμένη, προδομένη. Παντρεμένη με τον γέρο βασιλιά της βόρειας Ουαλίας, Ούριενς, βλέπει το λαό της να δοκιμάζεται σκληρά από το φανατισμό των χριστιανών.

Ορκισμένη για εκδίκηση, θα κάνει τα πάντα για να καταστρέψει τον Ανώτατο βασιλιά και αδερφό της. Ο κύκλος του αίματος που θ' ανοίξει θ' αφήσει πίσω του μόνο συντρίμμια...

Συγγραφέας: Μάριον Ζίμερ Μπράντλεϊ

ISBN: 978-960-04-1943-6

Αρ. σελίδων: 360

Έτος έκδοσης: 2002

Εκδόσεις: Κέδρος

3-Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο «Εξαίσιο πτώμα» της συγγραφέως Αγκουστίνα Μπαστερρίκα. Η μετάφραση ανήκει στην Χριστίνα Θεοδωροπούλου.

Ένας ιός στα ζώα έχει σαν αποτέλεσμα να θανατωθούν κι οι άνθρωποι να μη μπορούν να καταναλώνουν το κρέας τους. Έτσι, οι κυβερνήσεις νομιμοποιούν τον κανιβαλισμό! Φτιάχνονται μονάδες επεξεργασίας ανθρώπινου κρέατος, όπου μπορούν να εκτρέφουν ανθρώπους, με σκοπό να τους τρώνε! Ανθρώπινα εκτροφεία προς βρώσιν...

Μια αλληγορική, σκληρή κι έντονη δυστοπία. Σοκαριστικά πρωτότυπη, τη λες. Με άμεση αφήγηση. Αλλά με πολλές ωμές λεπτομέρειες, για τα γούστα μου. Χωρίς εμβάθυνση στους χαρακτήρες.

Υπερπληθυσμός, πειρασμοί, μύχιο Κακό, απληστία, απανθρωπιά, έλλειψη ενσυναίσθησης και κατάριψη των ορίων της ηθικής, εφαρμόζοντας αποτρόπαιες πρακτικές. Ο άνθρωπος τελικά είναι το χειρότερο απ’ όλα τα ζώα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η ξαφνική εμφάνιση ενός θανατηφόρου ιού που προσβάλλει τα ζώα μεταβάλλει αμετάκλητα τον κόσμο: Από τα θηρία μέχρι τα κατοικίδια πρέπει όλα να θανατωθούν συστηματικά, ενώ το κρέας τους δεν μπορεί να καταναλωθεί. Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μια δραστική απόφαση: νομιμοποιούν την εκτροφή, την αναπαραγωγή, τη σφαγή και την επεξεργασία ανθρώπινου κρέατος. Ο κανιβαλισμός γίνεται νόμος και η κοινωνία έχει διαιρεθεί σε δύο ομάδες: σ’ αυτούς που τρώνε και σ’ αυτούς που τρώγονται.

Ο Μάρκος Τέχο, γενικός υπεύθυνος της μονάδας επεξεργασίας κρέατος Κριγκ, είναι ένας αινιγματικός γραφειοκράτης. Την ημέρα που δέχεται ως δώρο μια γυναίκα εκτροφής για κατανάλωση, ο πειρασμός τον μεταμορφώνει επικίνδυνα, σπρώχνοντάς τον να παραβεί τους νόμους βαδίζοντας στην κόψη του ξυραφιού.

Σ’ αυτή την ανελέητη δυστοπία –κτηνώδη όσο και διεισδυτική, αλληγορική όσο και ρεαλιστική– η Μπαστερρίκα εμπνέει, με την εκρηκτική μυθοπλαστική της δύναμη, άκρως επίκαιρες δημόσιες συζητήσεις.

Συγγραφέας: Αγκουστίνα Μπαστερρίκα

ISBN: 9789601698021

Αρ. σελίδων: 272

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Πατάκης

4-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο «Η ιστορία του Κούλερβο» του συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Η μετάφραση ανήκει στην Ευγενία Κόλλια.

Πρόκειται για μια ανολοκλήρωτη ιστορία του τιτάνα της λογοτεχνίας του Φανταστικού. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου κατακλύζεται από τις σημειώσεις που είχε αφήσει ο Τόλκιν.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Κούλερβο, ο γιος του Κάλερβο, είναι ίσως ένας από τους πιο σκοτεινούς και παράλογα ελκυστικούς ήρωες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Ο «δύσμοιρος Κούλερβο», όπως ο Τόλκιν τον αποκαλούσε, ήταν ένα ορφανό αγόρι με υπερφυσικές δυνάμεις και τραγική μοίρα.

Αναθρεμμένος στο απαίσιο αρχοντικό του πανίσχυρου και αδίστακτου Ούνταμο, που είχε σκοτώσει τον πατέρα του, αιχμαλωτίσει τη μητέρα του και προσπαθήσει να δολοφονήσει τρεις φορές και τον ίδιο όταν ήταν ακόμη μικρό αγόρι, ο Κούλερβο θα πορευόταν μόνος στη ζωή εάν δεν είχε την αγάπη και τη στήριξη της δίδυμης αδερφής του, της Γουάνονα, αλλά και την προστασία που του πρόσφεραν τα μάγια του σκύλου Μούστι.

Όταν τελικά πουλήθηκε ως σκλάβος, ορκίστηκε να εκδικηθεί τον Ούνταμο. Ωστόσο, πριν πάρει την εκδίκηση που σχεδίαζε, συνειδητοποίησε με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από την αδυσώπητη μοίρα…

Η Ιστορία του Κούλερβο, η οποία εκδίδεται για πρώτη φορά μαζί με τα προσχέδια, τις σημειώσεις και το δοκίμιο του Τόλκιν για την Καλεβάλα, που τον ενέπνευσε ώστε να γράψει το συγκεκριμένο έργο, μπορεί να θεωρηθεί η αρχετυπική πηγή της «μυθολογίας του για την Αγγλία».

Συγγραφέας: Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν

ISBN: 978-960-04-4781-1

Αρ. σελίδων: 240

Έτος έκδοσης: 2017

Εκδόσεις: Κέδρος

5-Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο κήπος με τους Υάκινθους» της συγγραφέως Εύης Φρυγανά. Πρόκειται για ένα αρκετά καλογραμμένο αστυνομικό βιβλίο με ζωντανές περιγραφές μυστηρίου και γρήγορη πλοκή. Υποψίες, δολοπλοκίες κι ένοχοι. Ανατροπές, εναλλαγές και μυστικά. Έγκλημα, μυστήριο και αγωνία που καθηλώνουν.

2017, στην ήσυχη πόλη Ντόβχερστ της Ανατολικής Αγγλίας. Θα μπορέσει η δυναμική αρχιφύλακας Λόρεν Γουότερστον να αθωώσει τον αδερφό της που κατηγορείται για τον φόνο της Κάρεν Χαρτ, το πτώμα της οποίας βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού του; Θα αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς εκπτώσεις σε ιδανικά και αξίες; Πώς θα κλείσει η πρώτη της υπόθεση και τι θα ακολουθήσει;

Μια ιστορία που αναπτύσσεται επειδή οι πρωταγωνιστές της αρνούνται να μείνουν αμέτοχοι απέναντι σε καταστροφικές για τα αγαπημένα τους πρόσωπα καταστάσεις.

Προσωπικά, απόλαυσα όλες τις λεπτομέρειες της έρευνας, την οριοθέτηση της σκηνής του εγκλήματος, τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των ανακρίσεων, τις ιατροδικαστικές αναφορές, τον χρόνο εξέτασης των στοιχείων.

Κυκλοφορεί και το επόμενο ανάγνωσμα της σειράς, Ο κήπος με τις ανεμώνες, που διαβάζεται αυτόνομα αν και περιέχει spoilers για το πρώτο βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Οι υάκινθοι που θέλησε να φυτέψει στον κήπο του αδερφού της, η αρχιφύλακας Λόρεν Γουότερστον έγιναν η αιτία να ανακαλύψει το πτώμα μιας γυναίκας που είχε εξαφανιστεί από καιρό. Οι υποψίες για τη δολοφονία πέφτουν στην οικογένειά της. Έτσι, της απαγορεύεται κάθε συμμετοχή στην υπόθεση.

Τα βασικά στοιχεία από τον φάκελο του θύματος, που της παρέχει κρυφά ο επιθεωρητής Πίτερ Ρέντφορντ, την οδηγούν να χτίσει τις δικές της θεωρίες για το τι συνέβη. Στην προσπάθειά της να αποδείξει την αθωότητα των αγαπημένων της προσώπων, ξεκινάει τη δική της ανεξάρτητη έρευνα, χωρίς να υπολογίζει κανέναν κίνδυνο. Νέα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά και η απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός ντετέκτιβ που συμμετέχει στην υπόθεση περιπλέκουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο…

Θα κατορθώσει η Λόρεν να εξιχνιάσει την υπόθεση, αλλά και να ξεδιαλύνει τα συναισθήματα που νιώθει για τον επιθεωρητή Ρέντφορντ;

Συγγραφέας: Εύη Φρυγανά

ISBN: 9789606214585

Αρ. σελίδων: 556

Έτος έκδοσης: 2020

Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη

6-Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί το βιβλίο «Άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία» της συγγραφέως Emily Henry. Η μετάφραση ανήκει στον Μιχάλη Δελέγκο.

Οι ήρεμες καλοκαιρινές διακοπές που είχε σχεδιάσει η Νόρα Στίβενς ανατρέπονται όταν εμφανίζεται μπροστά της ο Τσάρλι Λάστρα. Έχουν μόνο ένα κοινό: αγαπούν τα βιβλία, αλλά ακόμα και σε αυτό συχνά διαφωνούν. Ισχύει τελικά ότι τα ετερώνυμα έλκονται; Θα γίνει η Νόρα πρωταγωνίστρια στη δική της ιστορία;

Η συγγραφέας θίγει τις ανθρώπινες σχέσεις, το πένθος με τον έρωτα. Λάτρεψα τις περίεργες συμπτώσεις των ηρώων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα καλοκαίρι. Δύο ορκισμένοι αντίπαλοι. Και μια ανατροπή που δεν είχαν φανταστεί.Η ζωή της Νόρα Στίβενς είναι τα βιβλία. Καθώς έχει διαβάσει πολλά, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι η κλασική ηρωίδα που συναντάμε στα μυθιστορήματα.

Δεν είναι απρόσμενα θαρραλέα, ούτε το κορίτσι που όλοι ονειρεύονται να έχουν, και σίγουρα δεν είναι γλυκιά, αθώα και ρομαντική.Στην πραγματικότητα οι μόνοι άνθρωποι που τη βλέπουν σαν ηρωίδα είναι οι συγγραφείς πελάτες της, για τους οποίους κλείνει απίστευτες συμφωνίες, και η μικρή της αδελφή Λίμπι, που της έχει αδυναμία.

Για χάρη της συμφωνεί να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στο Σάνσαϊν Φολς, στη Βόρεια Καρολίνα.Η Λίμπι έχει όνειρα για αυτό το ταξίδι. Κυρίως πιστεύει ότι η Νόρα πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται λίγο πιο ανέμελα… πιο ρομαντικά.

Όμως, αντί για πικνίκ στην εξοχή ή τυχαίες συναντήσεις με κάποιο γοητευτικό επαρχιακό γιατρό ή έστω κάποιο φλερτ με τον μπάρμαν της τοπικής παμπ, η Νόρα συνέχεια συναντά τον Τσάρλι Λάστρα, έναν βιβλιομανή, φιλόδοξο και κάπως ιδιόρρυθμο επιμελητή βιβλίων.

Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι είναι μια όμορφη συγκυρία. Μόνο που αυτοί οι δύο έχουν συναντηθεί πολλές φορές και στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξει καμία σπίθα ανάμεσά τους. Βλέπετε, η Νόρα δεν  είναι η ιδανική μυθιστορηματική ηρωίδα και ο Τσάρλι σίγουρα δεν είναι ο κλασικός ήρωας που συναντάμε στα βιβλία.

Αλλά, καθώς πέφτουν συνέχεια ο ένας πάνω στον άλλο –χάρη σε μια σειρά από τυχαίες συγκυρίες–, ανακαλύπτουν ότι καμιά φορά η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας δεν είναι τίποτε άλλο από μια καλοφτιαγμένη ιστορία.

«Ακόμα και όταν βρίσκεσαι στην τελευταία σελίδα ενός βιβλίου και πιστεύεις ότι γνωρίζεις τα πάντα… η ιστορία μπορεί να βρει τον τρόπο να σε εκπλήξει».

Συγγραφέας: Emily Henry

ISBN: 978-618-220-061-2

Αρ. σελίδων: 504

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Διόπτρα

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γραµµάτων Τεχνών Θεσσαλίας, Ντίνος Κόκκινος, οι Εκδόσεις Λιβάνη και ο συγγραφέας Πέτρος Κασιµάτης σας προσκαλούν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19:30 στην αίθουσα ΒΕΡΓΙΝΑ, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας για την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Κασιμάτη με τίτλο «Αλέξανδρος Υψηλάντης: Ο Τελευταίος Πρίγκιπας», μια μυθιστορηματική βιογραφία του Εκδοτικού Οίκου Λιβάνη.

Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι:

Γιώργος Σούρλας, πρώην Αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων

Κωνσταντίνος Σωτηρέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήµιο Σορβόννης, Πάντειο Πανεπιστήµιο

Γιάννος Αιόλου, συνθέτης.

Κείµενα από το βιβλίο θα διαβάσει η Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας - Γαλλική πρεσβεία.