Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με αφορμή την ίδρυση Μονάδας Ανοσοδιατροφής που αναμένεται να λειτουργήσει στην Ρευματολογική Κλινική του Νοσοκομείου.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής και Διευθυντής της Κλινικής Ρευματολογίας και κλινικής Ανοσολογίας και Αν. Πρόεδρος του ΠΓΝΛ, Καθ. Δημήτριος Π. Μπόγδανος «η πρότυπη μονάδα, πρώτη στο είδος της στην Ελλάδα έρχεται να καλύψει αναδυόμενες ανάγκες που αφορούν στην διατροφική υποστήριξη ειδικών ομάδων ασθενών με χρόνια προβλήματα, όπως οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, που χρειάζονται ιδιαίτερες και μακροχρόνιες διατροφικές συστάσεις για να υποστηριχτεί η ποιότητα ζωής τους. Η Μονάδα Ανοσοδιατροφής και Κλινικής Δικαιολογίας θα λειτουργήσει σε πρότυπα ανάλογων Μονάδων Δυτικοευρωπαϊκών χωρών και θα συνεργαστεί με ανάλογα Κλινικά Κέντρα Αριστείας του εξωτερικού και της χώρας μας».

Ο Καθ. Δημήτριος Π. Μπόγδανος ευχαρίστησε την διοίκηση του Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αγόγγυστη υποστήριξή τους στην δημιουργία της Μονάδας που θα προσφέρει τις κλινικές και ερευνητικές της υπηρεσίες εντός του Νοσοκομείου σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας. «Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Τομέα Παθολογίας και της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής για την ομόφωνη απόφαση υποστήριξης και ίδρυσης της Μονάδας, τον πρώην Πρόεδρο Καθ. Κ. Αθανάσιο Γιαννούκα και τον νυν Πρόεδρο Καθ. κ. Θεόφιλο Καραχάλιο, καθώς και τον Πρύτανη Καθ. Ζήση Μαμούρη και τον Αντιπρύτανη Καθ. κ. Ιωάννη Θεοδωράκη για την αποτελεσματική τους παρέμβαση στην μετακίνηση της κ. Μαρίας Γραμματικοπούλου, Μον. Λέκτορος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας από το Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο, της οποίας η υποστήριξη είναι κομβικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας».

«Οι αναπτυξιακές δράσεις του Τμήματος σε συνέργεια με το Νοσοκομείο μας αποτελούν προτεραιότητα για το Τμήμα Ιατρικής και έχουν την πλήρη υποστήριξή μας» τόνισε ο Καθ. κ. Θεόφιλος Καραχάλιος, Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής. «Μια προσπάθεια δύο και πλέον ετών, που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση του Τμήματος, ολοκληρώνεται καρποφόρα και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δράσεις της προς όφελος των ασθενών της Θεσσαλίας» τόνισε ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Καθ. κ. Αθανάσιος Γιαννούκας συγχαίροντας την κ. Γραμματικοπούλου για την μετακίνησή της στην Λάρισα.

Η κ. Χριστίνα Κατσιάρη, Αν. Καθηγήτρια Παθολογίας-Ρευματολογίας σημείωσε με την σειρά της «ότι από την εποχή του Ιπποκράτη έχει τονιστεί η ουσιαστική σημασία του ρόλου της διατροφής στην θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων και η Μονάδα Ανοσοδιατροφής αναμένεται να καλύψει επίκαιρες ανάγκες των ασθενών με φλεγμονώδη νοσήματα που χρήζουν εξειδικευμένων υπηρεσιών και μπορούν να προσφερθούν μόνο εντός Νοσοκομείου».

Την προσπάθεια που γίνεται από την Ρευματολογική Κλινική και τους συνεργάτες της εξήρε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου, κ. Δημήτριος Κατσικονούρης συγχαίροντας τα εμπλεκόμενα μέρη για την καρποφόρα προσπάθεια.

«Η Μονάδα αποτελεί όνειρο του Διευθυντή της, καθηγητή και φίλου κ. Δημήτριου Μπόγδανου και τον συγχαίρω που την υλοποιεί. Αποτελεί και εξαίρετο παράδειγμα συνέργειας και συνεργασίας του Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου αποκαλύπτοντας το ουσιαστικό έργο που επιτελείται. Η συνεργασία της Μονάδας με τους Διατροφολόγους του Νοσοκομείου θα μεγιστοποιήσει τις υπηρεσίες υψίστου επιπέδου που προσφέρονται στους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας» τόνισε ο κ. Διοικητής. «Η χώρα θα αποκτήσει μια Μονάδα Ανοσοδιατροφής για πρώτη φορά, και αυτή θα λειτουργεί στη Θεσσαλία. Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Γεώργιος Αποστολίνας, Αν. Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η Μονάδα Ανοσοδιατροφής και Κλινικής Δικαιολογίας θα λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός των εγκαταστάσεων της Ρευματολογικής Κλινικής στην Πτέρυγα 1Α του Νοσοκομείου και θα συνεργάζεται με όλες τις κλινικές και εργαστήρια του Νοσοκομείου. Αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του προσεχούς έτους.

(*) Στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά οι κ. κ. Γ. Αποστολίνας, Χ. Κατσιάρη, Α. Γιαννούκας, Δ. Μπόγδανος, Μ. Γραμματικοπούλου, Θ. Καραχάλιος και Δ. Κατσικονούρης.