Στην κοινοβουλευτική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε µε 47 µέλη και έχει µείνει µε 34, υπάρχουν βουλευτές που δεν κρύβουν ότι αισθάνονται «εγκλωβισµένοι». Η ψήφος τους στην πρόσφατη ψηφοφορία στην Κ.Ο. την περασµένη Τρίτη ήταν εκδήλωση της αποξένωσής τους από την ηγεσία. Πλέον, το ενδεχόµενο της ρήξης συζητείται έντονα και, αν ενεργοποιηθεί, µπορεί να οδηγήσει στην έξοδο άνω των δέκα βουλευτών. Τι όπλα έχει στη φαρέτρα του ο Στέφανος Κασσελάκης προκειµένου να αποτρέψει µια νέα διάσπαση; Και τι µπορεί να σηµαίνει η περαιτέρω αποµείωση της κοινοβουλευτικής δύναµης του ΣΥΡΙΖΑ για τους πολιτικούς συσχετισµούς;

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής και τον Αντώνη Αντζολέτο, μια αποτυχηµένη προσπάθεια «σασµού» µε τον Παύλο Πολάκη, η «σφραγίδα» στη συµµαχία µε τον Νίκο Παππά και η αναβολή της συνεδρίασης της Επιτροπής ∆εοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη κατά σχεδόν δύο εβδοµάδες αποτέλεσαν την τριπλή προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να κερδίσει χρόνο, εσωκοµµατικές δυνάµεις και να δώσει µια παράταση ενόψει του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε 47 βουλευτές. ∆εκατέσσερις µήνες µετά, µε τη νέα τάξη πραγµάτων έχουν µείνει 34. Αποτελεί µεταπολιτευτικό ρεκόρ απωλειών για αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε τόσο σύντοµο χρόνο ή γενικά για κοινοβουλευτικό κόµµα. Οσοι έφυγαν πρώτοι νιώθουν δικαιωµένοι και ας µην έχουν προκαλέσει τον «θόρυβο» και την απήχηση που θα ήθελαν. Οσοι έµειναν πίσω αισθάνονται εγκλωβισµένοι.

Στα «πηγαδάκια» που σχηµατίζονταν έξω από την αίθουσα της Γερουσίας την περασµένη Τρίτη αρκετοί απορούσαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης δεν περίµενε την επόµενη εβδοµάδα, που θα έχει επιστρέψει από την Κρήτη, για να πραγµατοποιήσει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι βουλευτές µετά το τέλος της ψηφοφορίας. Με την Πόπη Τσαπανίδου παρούσα, το «σκορ» θα έγραφε 17 «ναι», 13 «όχι» και 4 «παρών» για τις αλλαγές στο προεδρείο της Κ.Ο. Και το αποτέλεσµα, όπως τόνιζαν, δεν θα ήταν µια οριακή πλειοψηφία, αλλά µια ταπεινωτική ισοπαλία.

Οι «13»

∆εν είναι τυχαίο πως ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του στην Κοινοβουλευτική Οµάδα ανέφερε πως «όποιος επιχειρήσει να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης που του έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2023 και επαναβεβαίωσε στις ευρωεκλογές του 2024, θα διαπράξει το µέγιστο δηµοκρατικό αδίκηµα: την αλλοίωση της ψήφου των πολιτών».

Αυτό που δεν προέβλεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως αν το κλίµα δυναµιτιστεί περαιτέρω, το κόµµα δεν κινδυνεύει να εκπέσει µόνο από το πολιτειακό του status. Στην περίπτωση που η σύγκρουση φτάσει στο απροχώρητο και ενεργοποιηθεί το σενάριο µιας µαζικής αποχώρησης, βάσει της αριθµητικής, µπορεί να συγκροτηθεί για δεύτερη φορά µια νέα κοινοβουλευτική οµάδα απέναντί του. Στις συσκέψεις που πραγµατοποιούν οι «87» το σενάριο της αυτονόµησης έχει πέσει στο τραπέζι. Από όσους ψήφισαν «όχι» την Τρίτη, οι Ολγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, ∆ιονύσης Καλαµατιανός, Κατερίνα Νοτοπούλου, Αθηνά Λινού, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σωκράτης Φάµελλος, Συµεών Κεδίκογλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός και Μαρίνα Κοντοτόλη φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα ξαναεµπιστευτούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι έξι πρώτοι, άλλωστε, είχαν υπογράψει το κείµενο των «87», που ήταν ένα πρώτο «καµπανάκι» για την απώλεια της δεύτερης θέσης στη Βουλή. Στους παραπάνω «11» µπορεί να προστεθεί ο Μίλτος Ζαµπάρας, ο οποίος επέλεξε το «παρών» πριν από πέντε ηµέρες, συµπλήρωνε όµως την επτάδα των «87» στα τέλη Ιουνίου. Η 13η θέση ανήκει στη νεοφώτιστη Πόπη Τσαπανίδου. Ο Στέφανος Κασσελάκης σε αυτό το σενάριο κινδυνεύει, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «να µείνει ένας πρόεδρος χωρίς κόµµα».

Θα είναι το πρόκριµα για τη συγκρότηση του νέου φορέα της προοδευτικής παράταξης που θα τείνει χείρα φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά; Τα δεδοµένα στην Κουµουνδούρου αλλάζουν µέρα µε τη µέρα και τα πράγµατα είναι πολύ ρευστά για να γίνουν µεγάλα χρονικά άλµατα. Στην ψηφοφορία της Κ.Ο. άλλωστε, βουλευτές που αντιτάχθηκαν στον πρόεδρο µιλούν για δύο συναδέλφους τους, που ύστερα από έντονο «µασάζ» από µέλη της ηγετικής οµάδας άλλαξαν στάση και πήγαν στο «ναι». Και οι πιο «σκληροπυρηνικοί» από τους «87», που θα επιθυµούσαν µια δυναµική εξέλιξη, δεν είναι σίγουροι πως το «τυχερό 13άρι» το έχουν στο τσεπάκι. Η «δανεική» ψήφος είναι κάτι συνηθισµένο στην πολιτική. Αλλο να περάσει ένας βουλευτής στη «γκρίζα ζώνη» για µια ειδική συνθήκη και άλλο να αφήσει τη «σιγουριά» του για κάτι που δεν ξέρει αν θα «περπατήσει». Αν στη συνεδρίαση γινόταν αποδεκτή η πρόταση του Χρήστου Γιαννούλη, που σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κ» ζήτησε µυστική ψηφοφορία, το αποτέλεσµα ενδεχοµένως να ήταν διαφορετικό.

Η «φρουρά Τσίπρα»

Από την Τετάρτη και µετά η «φρουρά Τσίπρα» σπρώχνει τις εξελίξεις και πιέζει τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει ο ίδιος σε εκλογές. Αυτό που εκτιµούν είναι πως ενώ παλαιότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φοβόταν τη χαµηλή συµµετοχή που µπορεί να τον απονοµιµοποιούσε, πλέον ανησυχεί πως θα χάσει. Η πλευρά της ηγεσίας κάνει διαφορετική ανάγνωση και πιστεύει πως οι «87» θεωρούν δεδοµένο ότι θα ηττηθούν κατά κράτος στην Κεντρική Επιτροπή αν καταθέσουν πρόταση µοµφής και γι’ αυτό προσπαθούν να πετάξουν το «µπαλάκι» στον Στέφανο Κασσελάκη. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει και µια µερίδα στελεχών µέσα στους «300» της Κ.Ε. οι οποίοι και ανένταχτοι είναι και έχουν κουραστεί από τις συνεχείς διαµάχες. Το τελευταίο που θα ήθελαν αυτή τη στιγµή είναι προσφυγή σε νέες κάλπες. Το συγκεκριµένο κοινό ενδεχοµένως να γείρει τη «ζυγαριά» των εξελίξεων στη συνεδρίαση του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου το ερχόµενο Σαββατοκύριακο.

Η προσπάθεια πάντως του Κασσελάκη να εξουδετερώσει την απειλή Πολάκη, διαγράφοντας την Αθηνά Λινού, δεν φαίνεται να φέρνει αποτέλεσµα. Με µεταµεσονύκτια ανάρτησή του το ξηµέρωµα του Σαββάτου, ο Χανιώτης βουλευτής επέµενε ότι «είναι καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του κόµµατος», στέλνοντας έτσι το µήνυµα ότι δεν µετακινείται από τη γραµµή αµφισβήτησης του άλλοτε εκλεκτού του. Η τελευταία ελπίδα για τον εξευµενισµό του Πολάκη, θα ήταν η επαναφορά του στην κοινοβουλευτική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τόνος του ίδιου πάντως δεν άφηνε πολλά περιθώρια για αποκατάσταση της σχέσης του µε τον Κασσελάκη.

kosmoslarissa.gr (από την Καθημερινή)