Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας-Γιώργος και Λένα Γουργιώτη προσκλήθηκε και συμμετείχε στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: Θεσσαλία : Η κεραμική από την πρωτοεμφανιση της το έτος 6500 π.Χ μέχρι σήμερα, Πολιτισμός – Ιστορία , το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο και Κυριακή 2-3 Νοεμβρίου 2024 στην Αγριά του Βόλου.

Το Συνέδριο αποτελούσε συνδιοργάνωση του Μουσείου Λαϊκής Αγγειοπλαστικής- Διεθνούς Κέντρου Κεραμικής οικ. Βασ. Ανετοπουλου. με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε. Μαγνησίας, τον Δήμο Βόλου, την Ακαδημία Αρχαίας & Σύγχρονης Ελληνικής Κεραμικής, την Μαγνήτων Κιβωτό Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, την Ομοσπονδία Ε.Β.Ε.Μ Μαγνησίας και τον Σύνδεσμο Αγγειοπλαστών – Κεραμιστών Μαγνησίας.

Το Μουσείο εκπροσώπησε η Επιστημονική Υπεύθυνη του ΛΙΜΛ κα Φανή Καλοκαιρινού, αρχαιολόγος-λαογράφος, παρουσιάζοντας εισήγηση με θέμα:. «Τα ιστορικά πιάτα της Ελληνικής Επανάστασης -Φιλελληνικά και Συριανά: από τις συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας»

Η εισήγηση εστίαζε στη συλλογή του ΛΙΜΛ με τα πιάτα της ιστορικής εικονογραφίας από φαγεντιανή που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης στα ευρωπαϊκά κράτη και αι τα οποία απεικόνιζαν σκηνές εμπνευσμένες από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, συνοδευόμενες τις περισσότερες φορές από ελληνικές επιγραφές και σύμβολα.

Παρουσιάστηκαν το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο κατασκευής και διακίνησής τους, αναλύθηκαν οι απεικονίσεις και τα αποτυπωμένα σύμβολα και συνδέθηκαν με την ευρύτερη έξαρση του φιλελληνικού πνεύματος την περίοδο αυτή. Επίσης παρουσιάστηκαν τα πιάτα με τους βασιλείς που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της Συλλογής Γιώργου και Λένας Γουργιώτη. Τέλος τονίστηκε η ύπαρξη και χρήση τέτοιων πιάτων και στη Θεσσαλία την περίοδο αυτή.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επιστημονικής συνάντησης παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, κυρίως αρχαιολόγους, καθώς και ακδημαϊκούς που φώτισαν με τις ανακοινώσεις του πολύπλευρα και διαχρονικά το θέμα της θεσσαλικής κεραμικής.