Ο καιρός με τις ασυνήθιστες θερμοκρασίες δείχνει να μην βοηθά τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας.

Σε ένα ελαιοτριβείο τρίτης γενιάς στους Γόνους Τεμπών το χρυσάφι της γης τρέχει ένα αφθονία. Ευτυχώς από θέμα ποιότητας και ποσότητας η παραγωγή είναι πολύ καλή, λέει ο κ. Θεοχάρης, ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου.  

Ο Βασίλης Πουρνάρας, ελαιοπαραγωγός εξηγεί ότι παρά την ανομβρία τα περιποιημένα χωράφια έχουν και πολύ καρπό και ποιοτικά δίνουν πολύ καλό λάδι. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί. «Πρέπει να έχουμε εγγυημένες τιμές παραγωγού προτού διαθέσουν το προϊόν».

Σε ένα σύστημα που ισχύει δεκαετίες οι καλλιεργητές ζητούν την παρέμβαση του κράτους για να δίνονται εγγυημένες τιμές προτού παραδώσουν την παραγωγή.

Έπειτα από είκοσι ημέρες οι αγρότες έλαβαν ως τιμή τα 80 λεπτά ενώ εκείνοι θα ικανοποιούντο εάν ήταν στο ένα ευρώ. Πέρυσι είχαν δώσει την πράσινη με τιμή 1,2/ τα 200 τεμάχια και την μαύρη με 1,5 ευρώ/τα 200 τεμάχια, λόγω της μεγάλης ελλείψεως.

Βεβαίως σημειώνει ότι απλά υπήρχε καθυστέρηση δυο εβδομάδων και ήδη γνωρίζουν την τιμή που θα λάβουν.

Όπως αναφέρει ο κ. Πουρνάρας αυτό δεν σημαίνει ότι η ελιά θα φτάσει σε χαμηλή τιμή στο σούπερ-μάρκετ. Η τιμή θα είναι σχετικά χαμηλότερη από ότι πέρυσι, αλλά όταν αγοράζεται θα είναι στα επτά- οκτώ ευρώ/κιλό.

Στην περιοχή των Γόνων του δήμου Τεμπών καλλιεργούνται περίπου 20.000 στρέμματα ελιές και φέτος οι παλαιοί εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες καλλιεργούνται ξανά.

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Μητρούσιας 

ertnews.gr