Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟ.ΔΕ. Λάρισας Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καπετάνος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία , τη σημερινή ημέρα τιμούμε τα άτομα με αναπηρίες, τους ανθρώπους γύρω μας, δίπλα μας, στα σπίτια μας, στις πόλεις μας, εμάς τους ίδιους. Ως κοινωνία για πολλές δεκαετίες είχαμε μάθει να κλείνουμε τα μάτια σε αυτά τα άτομα, σε άτομα διαφορετικά από εμάς.
Ωστόσο, στην Ελλάδα του 2022, σε μία Ελλάδα που αλλάζει , σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος όπως είναι η χώρα μας, η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρίες δεν είναι απλά ένα αίτημα προς διεκδίκηση αλλά αυτονόητο δικαίωμά τους, το οποίο προστατεύεται συνταγματικά αλλά, πρωτίστως, ηθικά. Χρέος μας είναι να άρουμε όλα τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους και να δημιουργήσουμε όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να απολαμβάνουν ισότιμα με όλους τους πολίτες το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή διαβίωση.
Σήμερα δεν είναι ημέρα για ευχολόγια αλλά σήμερα και κάθε μέρα οφείλουμε να δρομολογούμε ουσιαστικές προτάσεις και βήματα που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική ένταξή τους στην κοινωνία μας και θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
Η προσβασιμότητα τους σε όλους τους χώρους αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ήδη έχουν δρομολογηθεί όλα τα έργα, με τη δημιουργία ραμπών που θα την εξασφαλίζουν. Συνάμα, με τα τέσσερα στοχευμένα βήματα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, δηλαδή την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας, μέτρο που ήδη εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου, με το νέα πρόγραμμα απασχόλησης 3,000 ΑμεΑ, με την ίδρυση της σχολής ψηφιακής κατάρτισης ατόμων με αυτισμό και με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Προσωπικός βοηθός στο σπίτι» αποδεικνύεται ότι κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ισότιμη διαβίωσή τους, αξιοπρεπώς, με κάθε πολίτη αυτής της χώρας.
Πλέον, σπάμε τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τα ταμπού. Οι συμπολίτες μας με αναπηρίες είναι εδώ, μαζί μας και οφείλουμε να τους ακούμε και να τους στηρίζουμε.»