“Μωσαϊκό” είναι ο τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης της Λαρισαίας εικαστικού Δήμητρας Εξάρχου, η οποία θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 9 το βράδυ στον εικαστικό χώρο του Λάζαρου Μαράβα ΑΡΤΙΟΝ (Δήμητρας 14, τηλ. 2410 259369).

Όπως σημειώνει σχετικά η καλλιτέχνις , αυτή η ενότητα έργων αποτελεί ένα σχόλιο στη σύγχρονη κοινωνία και τη θέση του ανθρώπου -πολίτη μέσα σ’ αυτή. Συντίθεται από ένα ανθρώπινο μωσαϊκό μικρών κοινωνικών ομάδων και διακοσμητικά μοτίβα που παραπέμπουν σε χαρτιά περιτυλίγματος.

Σκοπό έχουν να δείξουν τον τρόπο που ο άνθρωπος εντάσσεται και επικοινωνεί μέσα σε μικρές πολιτισμικές ομάδες, χωρίς όμως να μπορεί να δημιουργήσει διόδους επικοινωνίας, με αποτέλεσμα να γίνεται και ο ίδιος διακοσμητικό κομμάτι της μεγα-αστικής προσομοίωσης.

Η ιστορικός Τέχνης Μαρίνα Μπλιάτσιου επισημαίνει πως η Δήμητρα Εξάρχου έχει δημιουργήσει “ένα μωσαϊκό ανθρώπων, χρωμάτων, διακοσμητικών μοτίβων και ιδεών μέσα σε μια τέλεια ισορροπία. Μια ισορροπία που συναντάμε σε όλα της τα έργα, μεγάλα και μικρά, με μια συνεχή αλληλεπίδραση γεωμετρικών σχημάτων και χρωμάτων, σαν πυροτέχνημα συναισθημάτων, γεμάτο φως και χρώμα.

Οι πίνακες της Δήμητρας σε κάνουν να ονειροπολείς αλλά συγχρόνως να σκέφτεσαι και να θέτεις ερωτήματα και προβληματισμούς, όπως η θέση του ανθρώπου στην κοινωνία, η αποξένωση και η αποστασιοποίησή του, η αδυναμία του αλλά και η ελπίδα να απεγκλωβιστεί από τα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής. Μπορεί οι πίνακες να είναι βουβοί, αλλά τελικά αφηγούνται… Στην τέχνη της, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή αυτό που έχει πει και ο Κλε, ότι “η τέχνη δεν αναπαράγει αυτό που βλέπουμε, αλλά μας βοηθάει να βλέπουμε”.