Επιστολή με αφορμή τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21, στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», που αφορά στην αντιμετώπιση των δαπανών που καταβάλλονται στις συναλλαγές με κράτη «μη συνεργάσιμα» ή σε «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» απέστειλε η Διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη.
Στην εν λόγω επιστολή ο ΣΘΕΒ τονίζει ότι τα αναφερόμενα στο άρθρο 21 κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «τριγωνικών συναλλαγών» διασφαλίζοντας τις συνεπείς και υγιείς επιχειρήσεις από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση όμως για τον Σύνδεσμο η καταβολή αυτή του φόρου καταβολής φόρου 26% για τις συνεπείς λειτουργούσες σύννομα επιχειρήσεις, θα τις στερήσεις τη ρευστότητα και θα τις οδηγήσει με απόλυτη βεβαιότητα στην αναστολή της λειτουργίας τους με δυσμενείς συνέπειες για το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στην Θεσσαλία αναφέρει η επιστολή σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων συναλλάσσονται με διεθνείς αντισυμβαλλόμενους, των οποίων η έδρα βρίσκεται σε κράτη « μη συνεργάσιμα» ή κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς». Στα κράτη αυτά περιλαμβάνονται χώρες όπως Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και η Κύπρος.
Επίσης σημαντικό πρόβλημα θα είναι η επιπλέον γραφειοκρατία, η οποία θα προκύψει με την τυχόν εφαρμογή του νόμου και η οποία αντιτίθεται στην ελεύθερη κίνηση αγαθών και υπηρεσιών εφαρμόζοντας πολιτικές περιορισμού και ελέγχων στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλίας είναι ιδιαίτερα ανήσυχος τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εμπορική δραστηριότητα της, αλλά και στην παραγωγή, η υλοποίηση μιας τέτοιας νέας φοροεπιδρομής, την ώρα που στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας δίνουν καθημερινά έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης σε ένα εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον.
Σε αυτό πλαίσια και με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητας των θεσσαλικών επιχειρήσεων ο ΣΘΕΒ ζητά την άμεση κατάργηση του άρθρου 21 από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.