"Με τίτλο "Ένα κομμάτι Ιστορίας προς κατεδάφιση" και υπότιτλο "Πρωτοβουλία για να διασωθεί το πατρικό σπίτι του Τάκη Τλούπα στη Λάρισα" η εφημερίδα Καθημερινή, μέ άρθρο του Νίκου Βατόπουλου, τάσσεται υπερ της διατήρησης της οικείας του σπουδαίου φωτογράφου.

Το άρθρο έχει ως εξής:

Στο κέντρο της Λάρισας, στην οδό 23ης Οκτωβρίου (ηµέρα απελευθέρωσης της πόλης το 1944), βρίσκεται το φωτογραφείο της Βάνιας Τλούπα, κόρης του µεγάλου φωτογράφου της Θεσσαλίας Τάκη Τλούπα (1920-2003). Είναι η συνέχεια µιας παράδοσης, η συντήρηση και η ανάδειξη ενός µοναδικού φωτογραφικού αρχείου, στο ίδιο σηµείο όπου ήταν κάποτε και το παλιό φωτογραφείο. Εκεί ήταν και το ξυλουργείο του πατέρα του Τάκη Τλούπα.

Λαρισινή ιστορία µε βάθος. ∆εν ήταν µόνο ο Τάκης Τλούπας που δόξασε το όνοµα, ήταν και ο αδελφός του Φιλόλαος Τλούπας (1923-2010), ο διάσηµος γλύπτης που διέπρεψε στη Γαλλία και είναι διαχρονικά και αυτός άξιο τέκνο της Λάρισας. Η αδελφή τους Αυγή κληρονόµησε την πατρική οικία, στο βάθος του οικοπέδου, ένα µικρό χαριτωµένο σπίτι µε δίρριχτη στέγη, που τις τελευταίες ηµέρες αποτελεί θέµα συζήτησης στην πόλη.

Το σπίτι αυτό, πατρικό των Τλούπα, κινδυνεύει µε κατεδάφιση. Η άδεια έχει εκδοθεί. Καθώς δεν είναι διατηρητέο, χτισµένο αµέσως µετά τον πόλεµο, όταν η Λάρισα προσπαθούσε να συνέλθει, προορίζεται για ανοικοδόµηση. Υπάρχουν αντιδράσεις εκ µέρους όσων αγωνίζονται ώστε να µείνει κάτι στη Λάρισα που να έχει ιστορική ταυτότητα. Πρωτοβουλία έχει αναπτύξει τις τελευταίες ηµέρες ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Λάρισας.

Η κόρη του Τάκη Τλούπα, γνωστή φωτογράφος επίσης και θεµατοφύλακας του αρχείου του πατέρα της, Βάνια Τλούπα, δεν έχει σχέση µε την ιδιοκτησία του οικήµατος. Το θέµα της κατεδάφισης της οικίας Τλούπα ήρθε πρόσφατα στο Συµβούλιο Αρχιτεκτονικής, από το οποίο δεν εκφράστηκε αντίρρηση για την κατεδάφιση του κτιρίου, καθώς κατά την εξέταση της υπόθεσης δεν αποκαλύφθηκε η σύνδεσή του µε το όνοµα του Τλούπα. Ούτε βεβαίως απασχόλησε κάποιον ότι το κορεσµένο αστικό περιβάλλον της Λάρισας δεν αντέχει άλλες πολυκατοικίες. Ούτε η κλιµατική αλλαγή ούτε η νέα διεθνής αντίληψη για την ανάπτυξη βιώσιµων πόλεων έχει αγγίξει φαίνεται τους Ελληνες.

Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Λάρισας, µετά τη γνωστοποίηση της ταυτότητας της οικίας, ανέπτυξε πρωτοβουλίες µε µεγάλη ταχύτητα. Με επιστολή από 13ης τρέχοντος, την οποία υπογράφει το προεδρείο του συλλόγου (Νέστορας Κανέλλος, Ευάγγελος ∆εσκάτας, Μαλαµατή Μπουκουβάλα), ζητείται από τις αρµόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνηµείων Θεσσαλίας & Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας να προβούν «στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανασταλεί προσωρινά η άδεια κατεδάφισης, να ζητηθούν τα σχέδια αποτύπωσης ο φάκελος τεκµηρίωσης της άδειας κατεδάφισης από την Υ∆ΟΜ του ∆ήµου Λαρισαίων και στη συνέχεια να εξεταστεί από την αρµόδια επιτροπή ο πιθανός χαρακτηρισµός των δύο κτιρίων (χωρίς τις νεότερες προσθήκες) ως ιστορικό µνηµείο νεότερης πολιτιστικής κληρονοµιάς». Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι µε την κίνησή του αυτή, ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Λάρισας θέτει ένα ευρύτερο θέµα δηµιουργίας ενός τοποσήµου µε άξονα το έργο του Τλούπα, καθώς «στο φωτογραφείο που τώρα λειτουργεί η κόρη του Τάκη Τλούπα υπάρχει σε άριστη κατάσταση ο χώρος και ο εξοπλισµός που χρησιµοποιούσε ο φωτογράφος». Επίσης, αναφέρουν, «υπάρχει σηµαντικό αρχειακό και αδηµοσίευτο υλικό από το έργο του Τάκη Τλούπα που θα πρέπει κάποια στιγµή να στεγαστεί και να εκτεθεί».

Ο ∆ήµος Λαρισαίων είναι ενήµερος και παρακολουθεί το θέµα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ατύπως εκφράσει διάθεση να συνδράµει. Σύµφωνα µε όσα είναι γνωστά από τη δραστηριότητα του Τάκη Τλούπα, από το σπίτι αυτό είχε περάσει όλη η Λάρισα για να φωτογραφηθεί. Υπάρχει µια ολόκληρη παρακαταθήκη µνήµης συνδεδεµένη µε αυτό το σπίτι. Λέγεται πως το σχεδίασε ο ∆ηµήτρης Πικιώνης. Παραµένει πληροφορία που συντηρήθηκε µε τα χρόνια (καθώς ο Τλούπας είχε γνωρίσει τον Πικιώνη), που όµως δεν τεκµηριώνεται πλήρως. Πιθανώς ο Πικιώνης να είχε δώσει κάποιες οδηγίες.

Η τύχη του σπιτιού θα κριθεί τις επόµενες ηµέρες. Αν υπάρξει αδράνεια των Αρχών, το πατρογονικό σπίτι των Τλούπα θα χαθεί. Η υπεραξία µιας πόλης είναι η ιστορία της, οι άνθρωποί της, οι ιστορίες που αφηγείται και που πηγαίνουν από γενιά σε γενιά. Ο Τάκης και ο Φιλόλαος Τλούπας είναι πολύτιµη κληρονοµιά της Λάρισας.

kosmoslarissa.gr