Σημαντικές αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα έρχονται από Δευτέρα 26 Αυγούστου γεγονός που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η τσέπη των ασφαλισμένων μέσω της συμμετοχής τους για τα σκευάσματα που πρέπει να προμηθευτούν.

Το νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνει αυξήσεις σε περίπου 580 φθηνά φάρμακα, τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα σκεύασμα δερματολογικό αντιβιοτικό, που περιέχει τη δραστική ουσία τυροθρισίνη και από 0,96 ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ.

Επίσης ένα άλλο φάρμακο για το νευρικό σύστημα με δραστική την αλοπεριδόλη αυξήθηκε από 2,7 ευρώ στα 12,35 ευρώ.

Επιστρέφουν στην ελληνική αγορά 200 φάρμακα

Πάντως αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται για όλα τα φάρμακα στο 35% ενώ θα αυξήσει τη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ ενώ οι ασθενείς θα πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με τις αυξήσεις που δόθηκαν θα επιστρέψουν στην ελληνική αγορά περίπου 200 φάρμακα τα οποία εισάγονταν από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσιες τιμές. Για τις εισαγωγές αυτές το ΙΦΕΤ διέθετε περίπου 90 εκατ. ευρώ ετησίως.

HealthReport.gr