Με μεγάλη επιτυχία, υλοποιήθηκε την Παρασκευή 29-3-2024, στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, η επιμορφωτική δράση με τίτλο: «Σεμινάριο σχεδιασμού παιδαγωγικών δράσεων στα ελληνικά μνημεία UNESCO», την οποία διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ανωτέρω επιμορφωτική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους» και απευθυνόταν τόσο προς εκπαιδευτικούς Δημοτικών Σχολείων της Δ.Π.Ε. Λάρισας, όσο και στις σχολικές μονάδες-μέλη του Δικτύου από την Ελλάδα και την ομογένεια του εξωτερικού.
Κατά την εναρκτήρια προσφώνησή της, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, καλωσόρισε όσους/ες παρακολουθούσαν το σεμινάριο διά ζώσης και διαδικτυακά, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο πολιτισμός αποτελεί το θέμα της επιμορφωτικής δράσης και εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε επίγνωση πως ό,τι ονομάζουμε σήμερα “πολιτισμό”, οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν “παιδεία”, την οποία συνέδεσαν με την πολύπλευρη καλλιέργεια της προσωπικότητας του ανθρώπου, μέσω της επαφής του με όλες τις μορφές τέχνης…
Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην πόλη μας τη Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Κατσελάκη, όπως επίσης και τους συνεργάτες της διαδικτυακά. Έχει βαρύνουσα σημασία για εμάς, η παρουσία σήμερα εκπρόσωπων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίο θα μας παρουσιάσουν ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη χώρα μας, που αφορά τη παιδαγωγική αξιοποίηση των ελληνικών μνημείων της UNESCO, στο πλαίσιο σχολικών δράσεων. Βρισκόμαστε, άλλωστε στον εμβληματικό χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, η φιλοξενία του οποίου, αποτελεί, επίσης, τιμή για εμάς και για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, κ. Σδρόλια, για την παραχώρηση του χώρου αυτού, αλλά και για τη ξενάγηση που θα ακολουθήσει. Ευχαριστώ, επίσης, τη μαθητική χορωδία του 23ου ΔΣ Λάρισας, αλλά και όλους και όλες για την παρουσία σας, και εύχομαι στο σεμινάριο αυτό να επιτύχει τους στόχους του και μέσω της κατάρτισης που θα προσφέρει να ενισχύσει τον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών δράσεων των σχολικών μονάδων».
Την εκδήλωση χαιρέτισε, ακόμη, η Προϊσταμένη της εφορίας Αρχαιοτήτων και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, κ. Σδρόλια, η οποία καλωσόρισε στο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου την κ. Κατσελάκη και τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, εκφράζοντας την πάντοτε πρόθυμη συμπαράστασή της στις δράσεις των εκπαιδευτικών δομών, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία των πολιτιστικών δράσεων.
Παραβρέθηκαν, ακόμη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας και Δ/ντης του 10ου Δ.Σ, Λάρισας, κ. Σίμος Βασίλειος, το μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Παπαπαναγιώτου Ξανθούλα, η Αν. Δ/ντρια Π.Ε. Λάρισας και Δ/ντρια του 1ου Δ.Σ. Γιάννουλης, κ. Αρίδα Σοφία, η Αν. Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων, κ. Αποστολάκη Μαρία, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ60, κ. Κωτσιοπούλου Δήμητρα, το μέλος του ΑΠΥΣΠΕ και Δ/ντης του 25ου Δ.Σ. Λάρισας, κ. Νάστος Γεώργιος και το μέλος του ΠΥΣΠΕ και Δ/ντρια του 23ου Δ.Σ. Λάρισας, κ. Χάμου Μαρία, Διευθυντές/ντριες Σχολικών Μονάδων, εκπρόσωποι των φορέων-μελών του Δικτύου και Εκπαιδευτικοί.
Κεντρική προσκεκλημένη εισηγήτρια ήταν η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Κατσελάκη Ανδομάχη, η οποία παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή της, με τίτλο: «Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικό υλικό για τα ελληνικά μνημεία UNESCO: Μνημειώδεις Περιπέτειες στα ελληνικά μνημεία UNESCO». Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι διαδικτυακές παρουσιάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιόπουλος Νικήτας, Αρχαιολόγος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της ΔΑΜΕΕΠ, παρουσίασε την εισήγησή του, με τίτλο: «Μνημειώδεις Περιπέτειες στα Ελληνικά Μνημεία UNESCO. Διατρέχοντας τον εκπαιδευτικό φάκελο» και η κ. Παπαδάκη Αθηνά, Αρχαιολόγος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της ΔΑΜΕΕΠ, παρουσίασε την εισήγηση, με τίτλο: «Διαδικτυακό ταξίδι στα ελληνικά μνημεία UNESCO. Παρουσίαση των ψηφιακών εργαλείων του έργου».
Ιδιαίτερα ευχάριστη νότα, αποτέλεσε η παρουσία της χορωδίας του 23ου Δ.Σ. Λάρισας, υπό τη Διεύθυνση της Εκπαιδευτικού Μουσικής Αγωγής κ. Κουκουλίτσιου Κωνσταντίνας, η οποία στο πλαίσιο της δράσης ερμήνευσε προερχόμενα από διαφορετικές γωνιές του ελληνισμού, τραγούδια με θέμα την αγάπη, συγκινώντας το ακροατήριο.
Μετά το πέρας του σεμιναρίου, ακολούθησε ξενάγηση των συμμετεχόντων/ουσών από αρχαιολόγο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Τσιάκα Ασημίνα, στα εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.