Πρόκειται για ακόμα ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «στο ίδιο έργο θεατές», καθώς παρόμοια έρχονται εδώ και 3,5 χρόνια, τα οποία όχι μόνο δεν απαντούν στις ανάγκες της λαϊκής υγείας, αλλά περνάνε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της πανδημίας, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Και με αυτό το νομοσχέδιο, επισήμανε, θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των όρων παροχής Υγείας σε ασθενείς και ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται σε ιδιώτες. Μάλιστα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αντίληψη πως όλα ήταν καλά πριν την πανδημία και τώρα παίρνει μέτρα ενίσχυσης.
Για την κατάσταση αυτή κατήγγειλε όλες τις κυβερνήσεις που είχαν φροντίσει οι δημόσιες μονάδες Υγείας να μην μπορούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε απλές ανάγκες του λαού σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τώρα δρομολογείται μεγαλύτερη μείωση μισθολογικού κόστους, περικοπές και ενίσχυση της ελαστικής εργασίας.
Σχετικά με τη λεγόμενη ενιαία λίστα χειρουργείου που εισάγει το νομοσχέδιο, ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι η ισοτιμία στις πολύμηνες αναμονές για χειρουργεία, που διογκώθηκαν στην πανδημία όταν έγιναν τα νοσοκομεία μονάδες «μίας νόσου», ούτε το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια ή η μη ενημέρωση του ασθενή, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά, κρεβάτια που οδηγούν σε αυτές τις τεράστιες αναμονές. Και πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις αυτές είναι η βάση που γεννά φαινόμενα ανισότιμης μεταχείρισης και χρηματισμού.
Ξεκαθάρισε ότι για να λυθεί το πρόβλημα απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις και επαρκής χρηματοδότηση για κρεβάτια, χειρουργεία, υλικά και αναλώσιμα.
Επίσης κατήγγειλε τη γενικευμένη εφαρμογή στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ» της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τη λογική κόστους - οφέλους. Συγκεκριμένα, όλο και μεγαλύτερο μέρους του κόστους λειτουργίας, σε λίγο καιρό και της μισθοδοσίας, θα πρέπει να καλύπτεται από την πώληση υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς-πελάτες, ενισχύοντας έτσι και την επιχειρηματική δράση. Αποδεικνύεται έτσι, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ότι είναι επικίνδυνα για τη λαϊκή υγεία τα όρια που θέτει η καπιταλιστική ανάπτυξη.
Ακόμα, είπε ότι με το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζεται η μη διασπορά του κορονοϊού, καθώς αντί να αφορά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος με μόνιμες προσλήψεις στο ύψος των αναγκών, περιλαμβάνει παρατάσεις συμβάσεων και μετακινήσεις που είναι φθηνό και επικίνδυνο μέτρο για να αντιμετωπιστεί η πολιτική των μη προσλήψεων.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της απρόσκοπτης λειτουργίας των νοσοκομείων κάτω από έκτακτες συνθήκες, όπως φωτιές, πλημμύρες κλπ. φέρνοντας το παράδειγμα του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, αλλά και το Κέντρο Υγείας στον Παλαμά. Και στάθηκε ιδιαίτερα στους γιατρούς μέλη της ΟΕΝΓΕ και της Ένωσης Καρδίτσας που μπήκαν μπροστά για να οργανώσουν ιατρεία αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας ότι μόνο ο λαός σώζει τον λαό.