«Ένα σινί απ΄ το παζάρι…» ζωντάνεψε στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας –Γιώργος και Λένα Γουργιώτη μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία που πραγματοποίησε το Μουσείο με αναφορά στον παραδοσιακό χαρακτήρα του παζαριού.

Τα παιδιά πήραν πληροφορίες για το παραδοσιακό παζάρι της Λάρισας, όπου έμποροι και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονταν για να πραγματοποιήσουν αγορές και να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Μέσα από φωτογραφίες του αρχείου του Μουσείου γνώρισαν και άκουσαν για την παλιά εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη, τις παράγκες με τα εμπορικά, τους τεχνίτες που πωλούσαν τα χειροτεχνήματά τους, για τους ιππικούς αγώνες που διοργανώνονταν παράλληλα, τα υπαίθρια κέντρα με τα λαϊκά μουσικά όργανα, τα καροτσάκια με το μαλλί της γριάς, το χαλβά, τις σκηνές των υπαιθρίων θεάτρων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σινί, το μεγάλο χειροποίητο ταψί που αγόραζαν οι νοικοκυρές από τα παζάρια για να ψήνουν τις πίτες.

Στη συνέχεια οι μαθητές με πηλό κατασκεύασαν και διακόσμησαν το δικό τους σινί, κεντώντας επάνω του διάφορα σχέδια με έμπνευση από τα μπακιρένια σινιά των συλλογών του Μουσείου.

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας –Γιώργος και Λένα Γουργιώτη αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την εκπαιδευτική διάσταση του συγχρόνου Μουσείου υλοποίησε την εκπαιδευτική αυτή δράση με ένα θέμα που άπτεται του παραδοσιακού βίου και με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα παράδοσης και τοπικής ιστορίας.

Άλλωστε το αντικείμενο ενασχόλησης του Μουσείου σχετίζεται άμεσα με τον θεσμό του παζαριού, πράγμα που συνειδητοποιούσαν οι μαθητές καθώς οι ίδιοι μέσα από συζήτηση οδηγούνταν στο συμπέρασμα πως η λέξη κλειδί που συνδέει το Λαογραφικό Μουσείο, με το παζάρι είναι η Παράδοση.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τα εξής σχολεία: Παραμυθούπολη, Snoopy και Baby College