Λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών, ο Δήμος Φαρσάλων προχωρά σε στρατηγικές συνεργασίες και πρωτοβουλίες που ως στόχο έχουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί από κοινού με τον Δήμο Αλμυρού, τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας με πρώτο βήμα την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 10 mw σε συνολική έκταση 140 στρεμμάτων.
Για το όλο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαρσάλων με τη συμμετοχή, μέσω ζωντανής σύνδεσης, του Δημάρχου Αλμυρού κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκου. Στελέχη της εταιρείας που ανέλαβε την προετοιμασία της Ενεργειακής Κοινότητας, προχώρησαν σε αναλυτική ενημέρωση, αλλά και απάντησαν σε ερωτήσεις και απορίες των επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων.
Όπως τονίστηκε, σε πρώτη φάση η Ενεργειακή Κοινότητα αποσκοπεί στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου αυτοπαραγωγής με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.
Στην Ενεργειακή Κοινότητα εφόσον παρθεί η τελική απόφαση, θα συμμετέχουν συνολικά οκτώ μέλη, ο Δήμος Φαρσάλων, ο Δήμος Αλμυρού, η ΔΕΥΑ Φαρσάλων, η ΔΕΥΑ Αλμυρού και οι τέσσερις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σχολικές επιτροπές Φαρσάλων και Αλμυρού.
Σε ότι αφορά τα Φάρσαλα, το συνολικό όφελος θα είναι τεράστιο για το Δήμο και κατ’ επέκταση για την κοινωνία, αφού με τη δημιουργία του ενεργειακού πάρκου για τον Δήμο Φαρσάλων θα υπάρξει μείωση κόστους 1,6 εκ. ευρώ ετησίως και για τη ΔΕΥΑ Φαρσάλων μείωση 371.000 ευρώ ετησίως. Εάν όμως συνυπολογίσει κανείς πως τα παραπάνω μεγέθη έχουν οριστεί με βάση το ενεργειακό κόστος του 2021, σήμερα που αυτό έχει αυξηθεί κατά 80% μεσοσταθμικά, η εξοικονόμηση είναι δραματικά μεγαλύτερη.
Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά, μετά τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας και του καταστατικού, θα ακολουθήσει η σύγκλιση της πρώτης Γενικής Συνέλευσης και η εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου ώστε αρχίζουν οι δράσεις με την ψήφιση του business plan. Η έκταση του φωτοβολταϊκού πάρκου μπορεί να επιλεγεί από κοινού σε έναν ενιαίο χώρο σε κάποιον από τους δύο δήμους ή σε περισσότερους, ανάλογα με τα οφέλη που θα προκύψουν. Η σύνδεση του πάρκου θα γίνει στη μέση τάση του δικτύου.
Τα οφέλη από τη μείωση του ενεργειακού κόστους μπορεί να είναι πολυδιάστατα από τη μείωση των δημοτικών τελών, μέχρι την κάλυψη του ενεργειακού κόστους παροχών με κοινωνικό γνώμονα και τη διάθεση πόρων σε άλλους κοινωφελείς σκοπούς.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε πως «σε μία περίοδο όπου η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το ζητούμενο, ο στόχος είναι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους προς όφελος της κοινωνίας. Δύο δήμοι θα προχωρήσουμε μαζί κι αυτό είναι ιδανικό, γιατί θα προχωρήσουμε με μεγαλύτερη χρηματοδότηση και καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε όλοι μαζί. Με αυτό το πνεύμα συνεργασίας συζητήσαμε με τον δήμαρχο Αλμυρού. Τα Φάρσαλα θα κερδίσουν στο μέλλον με τέτοιες συνεργασίες».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος τόνισε πως «εμπεδώνουμε ένα καινούριο καθεστώς συνεργασιών και δίνουμε μηνύματα στην κοινωνία του πώς πρέπει να συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε υψηλότερους στόχους. Είναι δύσκολη εποχή και επιτακτική η ανάγκη να εξοικονομήσουμε πόρους που να τα χρησιμοποιήσουμε για καλύτερους κοινωνικούς σκοπούς… Είμαι σίγουρος πως αυτή η συνεργασία δε θα σταματήσει εδώ. Να υλοποιήσουμε από κοινού ένα ενιαίο αναπτυξιακό σχέδιο. Μας ενώνουν ο Ενιπέας και η μεγάλη λίμνη που θα γίνει με το φράγμα στο Παλαιοδερλί».