Υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης - DG REGIO) & Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης - DG EMPL) θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου και με ώρα έναρξης 9:30 π.μ. η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος (ΠεΠ) «Θεσσαλία» 2021-2027, στη Λίμνη Πλαστήρα (ξενοδοχείο ΚΑZARMA).

Εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης συμμετέχει ο Patrick Paquet, Προϊστάμενος της Διοικητικής Μονάδας Ελλάδας- Κύπρου.

Στο περιθώριο της Συνεδρίασης σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν αρχικά από το ΠΕΠ 2014-2020 και συνεχίζεται η χρηματοδότηση τους από το ΠεΠ 2021-20027, όπως είναι το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Ανέργων και μειονεκτούντων πολιτών Δήμου Καρδίτσας (ΚΥπΕΑ) και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα καθώς και σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, όπως ο Αρχαϊκός Ναός Απόλλωνος στην Αρχαία θεσσαλική πόλη της Μητρόπολης Καρδίτσας και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη Καρδίτσας.

Νωρίτερα το απόγευμαστο ξενοδοχείο «Καζάρμα» σε μια καινοτόμα δράση, οι ωφελούμενοι και φορείς υλοποίησης παρεμβάσεων του Προγράμματος, αναφέρθηκαν στα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων στην καθημερινότητα του Θεσσαλού, τονίζοντας πως «οι προσδοκίες τους για το νέο ΠεΠ 2021-27, στο πλαίσιο της συνέχισης της Πολιτικής της Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη νέα Περιφερειακή Αρχή είναι σαφώς υψηλότερες».

Όλοι τους χαιρέτησαν τη διαβούλευση που πραγματοποιεί η Περιφερειακή Αρχή που έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των τοπικών φορέων στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία.

Αναλυτικότερα:

Το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Ανέργων και μειονεκτούντων πολιτών Δήμου Καρδίτσας (ΚΥπΕΑ) αποτέλεσε το πρώτο σταθμό των επισκέψεων που πραγματοποίησε το πρωι της Τρίτης η κοινή αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Διαχειριστική Αρχή) και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΚΥπΕΑ χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης(ΣΒΑΑ) του Δήμου Καρδίτσας την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, ενώ μέσω του ΠεΠ  συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου.

Το ΚΥπΕΑ προσφέρει υποστήριξη σε ωφελούμενους (άνεργοι και μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων) που διαβιούν κατά προτεραιότητα στην περιοχή παρέμβασης της ΣΒΑΑ με σκοπό αυτοί να ενθαρρυνθούν στην ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, στην απόκτηση επενδυτικής ετοιμότητας και στη διευκόλυνση πρόσβασης σε διάφορες μορφές χρηματοδότησης.

Ακολούθησε επίσκεψη σε έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα, ο οποίος βρίσκεταιστην Αρχαία θεσσαλική πόλη της Μητρόπολης Καρδίτσας είναι ένα από αυτά. Δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι  ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος μνημειακός ναός στη Θεσσαλία. Εκτός από εξαιρετικό παράδειγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής μέσα από τη μοναδικότητα και τους νεωτερισμούς του, δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις ιστορικές εξελίξεις και τις λατρευτικές πρακτικές της περιοχής και ως μνημείο εξελίσσονταν παράλληλα με αυτές μέσα στο πέρασμα των αιώνων.

Ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη Καρδίτσας μέσω του ΠΕΠ 2014-20 χρηματοδοτήθηκε για την  συντήρηση και ανάδειξη του. Δικαιούχος του έργου είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Εταίρος δικαιούχος είναι η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Φορέας λειτουργίας και συντήρησης του είναι η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφαρσάλων.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Κοινότητας δήμου Λίμνης Πλαστήρα (συνεχιζόμενη δομή), Το Κέντρο παρέχει χρήσιμες υπηρεσίες, όπως υποδοχή -ενημέρωση - υποστήριξη των πολιτών, συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές και παροχή Υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων.

    

Υψηλές οι προσδοκίες για το νέο ΠεΠ

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα με συντονιστή τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, με θέμα «Παρουσίαση του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 με ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων / έργων  -  σύνδεση με το Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027 στο πλαίσιο της συνέχισης της Πολιτικής της Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ωφελούμενοι και φορείς υλοποίησης παρεμβάσεων του Προγράμματος, αναφέρθηκαν στα οφέλη αυτών των παρεμβάσεων στην καθημερινότητα του Θεσσαλού. 

Στο καλωσόρισμα του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας τόνισε ότι στη φιλοσοφία της περιφερειακής αρχής είναι η έμφαση των πολιτικών μας στους ανθρώπους που προσπαθούν και διακρίνονται και γι’ αυτό προσπαθούμε να προβάλουμε τις καλές πρακτικές από τις παρεμβάσεις του προγράμματος. «Στοχεύουμε στην ανθεκτικότητα της Θεσσαλίας και στην ανάδειξη του κοινωνικού της προσώπου, όσο και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας κάτι που στο πρώτο τετράμηνο της θητείας μας έχει κάνει μεγάλα βήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Από τον τομέα της Επιχειρηματικότητας μίλησε ο Τάσος Λιαπής, εκπρόσωπος της επιχείρησης «Θεσσαλική Γη», ίδρυση -παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών μίλησε για την συμβολή του ΠΕΠ στην ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης του, καθώς αυτό κάλυψε βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες του εγχειρήματος. Ωστόσο από τη συζήτηση που ακολούθησε προέκυψε η ανάγκη οι ρυθμοί απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων στον τομέα της Επιχειρηματικότητας να αυξηθούν στο νέο ΠεΠ 2021-27, ώστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να βελτιώσει την οικονομική θέση.

Για τις χρηματοδοτήσεις στον τομέα της Υγείας μίλησε ο διοικητής ΓΝΛ Γρ. Βλαχάκης, δίνοντας έμφαση στην σημαντικότητα της κατασκευής της πτέρυγας Ν2 στην λειτουργία του Νοσοκομείου και στις προσλήψεις προσωπικού που πρόκειται να γίνουν και στην αναβάθμιση των εργαστηρίων και του εξοπλισμού των κλινικών.

Η Διευθύντρια της ΕΦΑ Λάρισας Στ. Σδρόλια αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση σημαντικών πολιτιστικών μνημείων από το ΠΕΠ 14-20, ενώ για το νέο πρόγραμμα 21-27 τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην προβολή αυτών των σημαντικών πολιτιστικών μνημείων.

Ο εκπρόσωπος της Εταιρίας Μεταφορών «Ντελόπουλος», Παύλος Τζιώτας, εστίασε χρησιμότητα και τα οφέλη του νέου ΠεΠ για επιχειρήσεις και Οργανισμούς και κατέθεσε προτάσεις καλύτερης απόδοσης του Προγράμματος σε σχέση με το προηγούμενο.

Η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων Σαργιώτη Θεοδώρα, αναφέρθηκε στους μεγάλους στόχους του Δήμου στο πλαίσιο του ΠεΠ 21-27 που είναι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης(ΣΒΑΑ), η αντιπλημμυρική προστασία των δύο ποταμών Ληθαίου και Αγιαμονιώτη, κ.α. και στην επίδραση που θα έχει η επίτευξη τους στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Στις χρηματοδοτούμενες Δράσεις από το ΕΚΤ+ αναφέρθηκε  η Διευθύντρια του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας Καίτη Βελεσιώτου, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημαντική συμβολή του Συμβουλευτικού Κέντρου για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας.

Στη στήριξη που προσφέρει σε μαθητές με αναπηρία το ΠεΠ αναφέρθηκε η Πρ/νη του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης(ΚΕΔΑΣΥ) Καρδίτσας Βάσω Μπούτζα, σημειώνοντας πως μέσα από το ΠεΠ πραγματοποιήθηκαν επίσης και οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, οι οποίες συντέλεσαν στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου.

Τέλος ο Διαμεσολαβητής παρ/τος ΡΟΜα Τυρνάβου κ. Βαλάντης Μπαντής παρουσίασε τις υπηρεσίες και τις Δράσεις του Παραρτήματος ΡΟΜα του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Τυρνάβου.