Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας, σχετικά με την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Αναλυτικά, στο κείμενο της ερώτησης, επισημαίνονται τα εξής:
«Οι Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων εντάσσονται στο Δίκτυο υπηρεσιών που προβλέπεται στις διατάξεις του ν. 3961/2011, μετά την σύσταση, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του «Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων» (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.) που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, συγκροτούνται από το Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α. σε κάθε δήμο, σε συνεργασία με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ βαθμού, και αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς των οικείων Ο.Τ.Α.
Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, «κάθε Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων είναι αρμόδια για την πραγματοποίηση των κοινωνικών ερευνών για θέματα κακοποίησης ανηλίκων, όταν (α) δέχεται σχετική ειδοποίηση από την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας, (β) δέχεται καταγγελία, έστω και ανώνυμη, για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του Δήμου ή (γ) λαμβάνει εισαγγελική εντολήγια τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας», ενώ κάθε κοινωνικός λειτουργός που την απαρτίζει: «α) θα συνιστά το πρόσωπο αναφοράς κάθε δήμου για τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Προστασίας του Παιδιού (Γραμμή 1107, η οποία θα λειτουργήσει στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και β) θα πραγματοποιεί κοινωνικές έρευνες για θέματα κακοποίησης ανηλίκων και συμβάντων έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο όταν: (ι) δέχεται σχετική ειδοποίηση από την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας, (ιι) δέχεται καταγγελία, έστω και ανώνυμη, για κακοποίηση ανηλίκου στα όρια του δήμου ή (ιιι) λαμβάνει εισαγγελική εντολή για τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.»
Είναι προφανές ότι το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού απαιτεί ολιστική διαχείριση και διεπιστημονική προσέγγιση, ενώ, ειδικά σε περιπτώσεις κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων, προκύπτουν ζητήματα ψυχοδιαγνωστικής αξιολόγησης και ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποχρεωτική συμμετοχή ψυχολόγων, στο πλαίσιο λειτουργίας των Ομάδων Προστασίας Ανηλίκων.
Στο πλαίσιο αυτό, ρωτάμε τους συναρμόδιους Υπουργούς εάν λειτουργούν οι προβλεπόμενες Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων σε όλους τους Δήμους της χώρας καθώς και εάν προτίθενται να διευρύνουν τις ειδικότητες των επιστημόνων που απασχολούνται στις Ομάδες Προστασίας Ανηλίκων, συμπεριλαμβάνοντας υποχρεωτικά τους ψυχολόγους.