Συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου (Phytophthora infestans) σε καλλιέργειες με ντομάτα θερμοκηπίου στις πρώιμες (με 5-7 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (με 3-5 σταυρούς) καλλιέργειες, μετά τις τελευταίες βροχοπτωσεις στούς νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, στα Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας.
Όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου, ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).
Οι ειδικοί συστήνουν στους παραγωγούς που διαπιστώνουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης και καλό λούσιμο των φυτών, με κατάλληλα επιτρεπόμενα και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.
Πρώτα ίχνη κλαδοσπόριου στις ντοματιές
Έναρξη του κλαδοσπόριου (Cladosporium fulvum, fulvia fulva) διαπιστώθηκε στις πρώιμες καλλιέργειες με ντομάτες, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του. Να σημειωθεί ότι η ασθένεια προσβάλλει τα φυτά όταν επικρατούν υψηλή υγρασία 70%-95% και θερμοκρασίες από 4-320C, με άριστη θερμοκρασία 22-240C.
Όσον αφορά τα συμπτώματα, οι γεωπόνοι του Βόλου αναφέρουν ότι ο μύκητας εμφανίζεται πρώτα στα κατώτερα φύλλα με κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες, οι οποίες σε προχωρημένο στάδιο γίνονται κιτρινοκαστανές και νεκρωτικές. Στην κάτω επιφάνεια η περιοχή των κηλίδων καλύπτεται από την εξάνθηση του παθογόνου, η οποία έχει χρώμα ανοικτό καστανό ή γκριζοκαστανό και υφή βελούδου.
Όσοι παραγωγοί που διαπιστώνουν συμπτώματα προσβολών καλούνται να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Μεγάλοι πληθυσμοί από αφιδες στις πρώιμες ντομάτες θερμοκηπίου
Μεγάλοι πληθυσμοί από αφίδες (Aphis gossypii, Mysus persicae, Mysus nicotianae κ.α.) παρατηρούνται σε πρώιμες (5-7σταυρούς) καλλιέργειες με ντομάτες θερμοκηπίου, στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Σερβωτά Τρικάλων, Λάρισας, και Φθιώτιδας.
Oι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση και αυτό το διάστημα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου. Οι αφίδες έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων.
Οι ειδικοί συστήνουν να γίνει ψεκασμός στις καλλιέργειες όπου εντοπίζεται το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Mε πληροφορίες από agronews.gr