∆ιατάξεις για την επιτάχυνση των προσλήψεων µέσω ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συµβούλιο Επιλογής Προσωπικού) και σύστηµα κινήτρων - ανταµοιβής δηµοσίων υπαλλήλων σε όλους τους φορείς του ∆ηµοσίου µε βάση συγκεκριµένους δείκτες περιλαµβάνει το νέο νοµοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή µε τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων µέσω ΑΣΕΠ, τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης ∆ηµοσίων Πολιτικών ∆ιοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠ∆∆ και στον Κώδικα Κατάστασης ∆ηµοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστηµα κινήτρων και ανταµοιβής δηµοσίων υπαλλήλων, ρυθµίσεις για το σύστηµα αξιολόγησης δηµοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δηµόσιας διοίκησης», γράφει η Καθημερινή. Στο νοµοσχέδιο περιλαµβάνονται επίσης πολλές ρυθµίσεις που αφορούν τη λειτουργία της δηµόσιας διοίκησης αλλά και τη στοχοθεσία του κυβερνητικού έργου και τίθενται συγκεκριµένες προθεσµίες στη δηµόσια διοίκηση.
Μειώνοντας τις προθεσµίες τουλάχιστον µια εβδοµάδα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας προσλήψεων µέσω ΑΣΕΠ επιχειρεί το υπουργείο Εσωτερικών να περιορίσει τον χρόνο που µεσολαβεί ανάµεσα στην προκήρυξη µιας θέσης, στην πρόσληψη του υπαλλήλου αλλά και την ανάληψη υπηρεσίας. Συχνά χρειάζονται έως και δύο χρόνια µέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επιπλέον το ΑΣΕΠ έχει τη δυνατότητα να αντλεί άµεσα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλει κάθε υποψήφιος µέσω της ανάπτυξης διαλειτουργικότητας µε τα πανεπιστήµια και τις υπηρεσίες του ∆ηµοσίου όπως ο ΕΦΚΑ. Η ψηφιακή ανάρτηση των πτυχίων από τα πανεπιστήµια είναι πάντως µια διαδικασία που βρίσκεται ακόµα σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο των µέτρων επίσπευσης θεσπίζεται επίσης κώλυµα συµµετοχής για τρία χρόνια σε νέα διαγωνιστική διαδικασία, για όσους διορίστηκαν, αλλά δεν αποδέχθηκαν τον διορισµό τους ή παραιτήθηκαν εντός 12 µηνών από την πρόσληψή τους. Πολλές φορές υποψήφιοι που διορίστηκαν σε συγκεκριµένη θέση τελικά δεν αποδέχονται τον διορισµό τους µε αποτέλεσµα να καθυστερεί η διαδικασία. Ενδεικτικά στον διαγωνισµό για την πρόσληψη 1.400 υπαλλήλων στους δήµους και στις περιφέρειες της χώρας, 450 προσληφθέντες –περίπου το 1/3 των θέσεων– δεν αποδέχθηκαν τελικά τον διορισµό τους.
Για την ενίσχυση µε προσωπικό ορεινών, νησιωτικών και αποµακρυσµένων περιοχών θεσπίζεται η αυξηµένη µοριοδότηση του κριτηρίου εντοπιότητας για την πρόσληψη, µε την προϋπόθεση ότι ο υπάλληλος που θα προσληφθεί θα παραµείνει στη θέση του για 10 χρόνια και πέντε επιπλέον χρόνια στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Σύµφωνα µε το νοµοσχέδιο, η πλήρωση των θέσεων που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του ετήσιου προγραµµατισµού προσλήψεων για το 2024 και 2025 θα πραγµατοποιηθεί από τους επιτυχόντες 1ου Πανελλήνιου Γραπτού ∆ιαγωνισµού. ∆ιάταξη του νοµοσχεδίου προβλέπει επίσης τη διεύρυνση του πεδίου εφαρµογής των ισχυουσών διατάξεων περί συνυπηρέτησης – έως τώρα οι διατάξεις αυτές αφορούσαν µόνο υπαλλήλους του στενού δηµόσιου τοµέα.
Το νοµοσχέδιο επίσης θεσπίζει ένα σύστηµα κινήτρων και ανταµοιβής το οποίο θα αφορά την επιβράβευση των υπαλλήλων που συµβάλλουν στην επίτευξη των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στο ∆ηµόσιο. Ορίζεται σαφής µεθοδολογία προσδιορισµού των επιλέξιµων στόχων και ενιαία µεθοδολογία απονοµής της ανταµοιβής, η οποία δεν µπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού µισθού του υπαλλήλου. Για τον συντονισµό της εφαρµογής του συστήµατος κινήτρων και ανταµοιβής, συστήνεται Επιτροπή Κινήτρων και Ανταµοιβής στη Γενική Γραµµατεία ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών. Η διαδικασία καθορισµού και αναθεώρησης στόχων σχεδιάζεται να είναι αυστηρά προσδιορισµένη χρονικά και υπηρεσιακά τεκµηριωµένη µέσα από συγκεκριµένες διαδικασίες.
Παράλληλα, προβλέπεται η δηµιουργία και η λειτουργία ενός ολοκληρωµένου ψηφιακού συστήµατος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναµικού του ∆ηµοσίου. Με Προεδρικό ∆ιάταγµα, το οποίο προβλέπεται να εκδοθεί (σύµφωνα µε το άρθρο 20 του ν. 4622/2019, Α΄ 133), συστήνεται Τµήµα Κινήτρων και Ανταµοιβής στη ∆ιεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασµού και Καινοτοµίας της Γενικής ∆ιεύθυνσης ∆ηµοσίων Οργανώσεων του υπουργείου Εσωτερικών. Αποστολή του είναι η διαχείριση του συστήµατος κινήτρων και ανταµοιβής και η παροχή συνδροµής στην Επιτροπή Κινήτρων και Ανταµοιβής, καθώς και σε κάθε άλλο εµπλεκόµενο µέρος στην εφαρµογή του συστήµατος. Ως αξιολογητής των υπαλλήλων και των προϊσταµένων των οργανικών µονάδων, ορίζεται ο άµεσα ιεραρχικά προdϊστάµενός
τους. Το νοµοσχέδιο επίσης καθορίζει ότι ο ετήσιος κυβερνητικός προγραµµατισµός αποτυπώνεται στο Ενοποιηµένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚΥΠ), το οποίο συντάσσεται από τη Γενική Γραµµατεία Συντονισµού της Προεδρίας της Κυβέρνησης και εγκρίνεται από το τακτικό Υπουργικό Συµβούλιο του Νοεµβρίου κάθε έτους.
Από το ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην Καθημερινή