Να αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αντιμετωπιστεί η σωρεία προβλημάτων που έχουν προκύψει στον πρωτογενή τομέα, κυρίως λόγω της κλιματικής κρίσης, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ανοιχτή επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Τσακίρη.
Όπως εξηγεί ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αγρότες «διανύουν μια περίοδο ειδικών δυσχερειών και είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης τους μέσω της καθολικής ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων ενίσχυσης και εισοδηματικής στήριξης των γεωργών της Ε.Ε.»
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κόκκαλη: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, μεγάλος προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Λάρισας με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση από την προκληθείσα δραματική μείωση του εισοδήματος τους, καθώς το σύνολο των καλλιεργειών τους έχει πληγεί τόσο από τον παγετό του Μαρτίου όσο και από τις χαλαζοπτώσεις και τις συνεχείς βροχοπτώσεις του Μαΐου.
Μετά τον παγετό του Μαρτίου (29/3) όπου επλήγησαν εκατοντάδες δενδροκαλλιεργητές πυρηνόκαρπων, κερασιών και αμυγδαλιών της Π.Ε. Λάρισας, ακολούθησαν χαλαζοπτώσεις αλλά και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του Μαΐου, οι οποίες επιδείνωσαν όχι μόνο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των πληττόμενων καλλιεργειών αλλά προκάλεσαν νέες ζημίες και σε άλλες καλλιέργειες.
Συγκεκριμένα, εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Μαΐου, η ήδη μειωμένη παραγωγή του κερασιού βρίσκεται αντιμέτωπη με το έντονο πρόβλημα σχίσματος και καρπόπτωσης και καθίσταται πλέον ως μη εμπορεύσιμη.
Επιπλέον, τα σιτηρά έχουν προσβληθεί από μύκητες, οι αποδόσεις τους μειώνονται συνεχώς , η ποιότητα τους υποβαθμίζεται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις, η καλλιέργεια του καλαμποκιού υστερεί σε ανάπτυξη ενώ η συγκομιδή του κριθαριού καθίσταται αδύνατη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κοπή της μηδικής παραμένει ανέφικτη, ενώ αναπόφευκτες είναι οι επανασπορές στο βαμβάκι λόγω αδυναμίας βλάστησης του.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, γίνεται κατανοητό ότι οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας έχουν γίνει αποδέκτες των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, βιώνουν συνεχείς απώλειες του εισοδήματος τους και βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής τους καταστροφής. Διανύουν μια περίοδο ειδικών δυσχερειών και είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης τους μέσω της καθολικής ενεργοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων ενίσχυσης και εισοδηματικής στήριξης των γεωργών της Ε.Ε.
Παρακαλούμε όπως θέσετε το θέμα στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα δίκτυο ασφαλείας για το εισόδημα των παραγωγών της Π.Ε. Λάρισας και να καταστούν βιώσιμες οι παραγωγές τους.»