Τελευταία ημέρα σήμερα Δευτέρα 30 Οκτωβρίου για την υποβολή αιτήσεων στην ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στη χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών -τουλάχιστον δύο ατόμων – που διαμένουν συνεχώς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο εποπτευόμενος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Το ποσό της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3.000 έως 4.700 ευρώ.
Οι πολίτες των οποίων η αίτηση του 2022 απορρίφθηκε, πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση για το έτος 2023, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.
Πώς θα κάνετε αίτηση
Οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός τους ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς κωδικούς TAXIS.
Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ στο τέλος της διαδικασίας θα αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο η σχετική ειδοποίηση, με email ή με sms.
Όσοι ωφελούμενοι θέλουν, μπορούν να απευθύνονται και στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν αντ’ αυτών το σύνολο της διαδικασίας μέχρι την οριστική κατάθεση και τη σχετική απάντηση.
Στο πλαίσιο της ψηφιακής εφαρμογής, οι πολίτες των οποίων η αίτηση για το 2022 εγκρίθηκε, θα κληθούν (μέσω αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων με email και sms) να προβούν, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, είτε με την είσοδό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής, είτε μέσω ΚΕΠ, να συμπληρώσουν και να επικαιροποιήσουν, στην εκκρεμή αίτηση έτους 2023, τα επιπλέον αναγκαία στοιχεία για τις αυτόματες διασταυρώσεις και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσουν ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητοι αυτόματοι έλεγχοι.
Μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων από την ΑΑΔΕ, ενδέχεται, εφόσον απαιτηθεί, να κληθούν να συμπληρώσουν στην αίτηση επιπλέον στοιχεία.
Στη συνέχεια και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προβούν στην οριστικοποίηση της αίτησής τους ώστε να θεωρηθεί εν ισχύ για το έτος 2023.
Στη Λάρισα
Οι ορεινές περιοχές
Οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ορεινές στο ν. Λάρισας είναι: Ανατολής, Ελάφου, Καρίτσας, Μεγαλοβρύσου, Μελιβοίας, Ποταμιάς, Σκήτης, Σκλήθρου, Σωτηρίτσης, Βαλανίδας, Βερδικούσης, Γιαννωτών, Δρυμού, Καρυάς, Κοκκινοπηλού-Καλυβίων, Κρανέας (Δεσκάτης), Κρυόβρυσης, Λιβαδίου, Λουτρού, Άκρης, Ολυμπιάδος, Σαρανταπόρου, Σικαμινέας, Τσαπουρνιάς, Φλαμπούρου, Αμπελακίων, Παραποτάμου, Πουρναρίου, Σπηλιάς, Αργυροπουλείου, Γόννων (Οικισμός Ελαίας), Καλλιπεύκης, Κρανέας, Ραψάνης, Ροδιάς, Καλλιθέας και Σκοπιάς.
Οι μειονεκτικές περιοχές
Εξάλλου οι περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες στον νομό μειονεκτικές είναι: Δήμος Ελασσόνας, Αμουρίου, Βλαχογιαννίου, Βουβάλας, Γαλανόβρυσης, Γερανιών, Δαμασίου, Δολίχης, Δομένικου, Ευαγγελισμού, Καλλιθέας, Κεφαλόβρυσου, Κοκκινόγειου, Λόφου, Λυκουδίου, Μαγούλας , Μεγάλου Ελευθεροχωρίου, Μεσοχωρίου, Μηλέας, Παλαιοκάστρου, Πραιτωρίου, Πυθίου, Στεφανοβούνου, Συκέας, Τσαριτσάνης, Δήμος Τυρνάβου (Οικισμός Πέρα Χώρα), Γερακίου, Δήμητρας, Μαρμαρίνης, Ελάτειας, Ευαγγελισμού, Τεμπών, Ιτέας, Αγναντερής, Αχιλλείου, Διλόφου, Ερέτριας, Ναρθακίου, Νεράιδας και Γόννων.
Ο σύνδεσμος της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/epidomata/eisodematike-eniskhuse-oreinon-e-kai-meionektikon-periokhon ή απευθείας στη διεύθυνση https:www.gov.gr//oreina.epidomata.gov.gr/
Ο σύνδεσμος είναι προσβάσιμος και μέσω του site του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr στο πεδίο Οικογένειες.