Την άμεση υλοποίηση του έργου «Φράγμα Αγιονερίου Ν. Λάρισας – Έργα υδροληψίας – Αρδευτικό δίκτυο» και των έργων του αναδασμού του αγροκτήματος Ελασσόνας, Τσαριτσάνης, Γαλανόβρυσης και Στεφανόβουνου» ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο αγροτικός κόσμος καλείται να επωμιστεί το μεγάλο τίμημα του κόστους των κρίσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας ταυτόχρονα με την υποχρέωσητου για αύξηση της αγροτικής παραγωγής.Βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κρίσηενώ δέχεται πιέσεις ισχυρές και επώδυνεςγια να ανταποκριθεί στηνκάλυψη των διατροφικών αναγκώνκαι την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Η αγροτική παραγωγή έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες και ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η λειψυδρία σε συνδυασμό με την έλλειψη υποδομών και αναγκαίων έργων για την παροχή νερού για άρδευση. Η λειψυδρία και η ξηρασία έχουν αναχθεί σε μείζον πρόβλημα, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, το οποίο επιδεινώνεται συνεχώς εξαιτίας της έλλειψης και αδυναμίας για ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύεται και από τη δυσμενή θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας στο ζήτημα της λειψυδρίας καθώς βρίσκεται στην εικοστή έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Χαρακτηριστικό μάλιστα παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στη θεσσαλική πεδιάδα, η οποία κινδυνεύει να επανέλθει στην ξηρική της μορφή λόγω του σοβαρού υδατικού ελλείμματος εξαιτίας της έλλειψηςυδατικών υποδομών ικανών να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της γεωργικής παραγωγικής δραστηριότητας.
Στα πλαίσια αντιμετώπισης του υδατικού ελλείμματος ξεκίνησαν το 1987 οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου «Φράγμα Αγιονερίου Νομού Λάρισας», και η μελέτη ολοκληρώθηκε το 1996. Τμήμα έργων δημοπρατήθηκε και άρχισε να κατασκευάζεται μερικώς έως και το 2006, όταν και διακόπηκαν οι εργασίες οριστικά.
Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της αρμόδιας Περιφερειακής αρχής για συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, εγκαταλείφθηκε η οποιαδήποτε εξέλιξη του έως και το 2021 όταν πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε η εκ νέου μελέτη κόστους –οφέλους του έργου «Φράγμα Αγιονερίου Ν. Λάρισας – Έργα υδροληψίας – Αρδευτικό δίκτυο». Συγκεκριμένα, η περίοδος ανάλυσης της μελέτης καλύπτει 30 έτη (4 έτη για την κατασκευή και 26 για την λειτουργία), όπως ορίζεται στο άρθρο 15, παράγραφος 2 και παράρτημα Ι, του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού της (ΕΕ) 480/2014 και ηχρονική διάρκεια ζωής των έργωντοποθετείται στα 70 έτη για το φράγμα και 50 έτη για τα αρδευτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά και μάλιστα ξανά μετά από 25 χρόνια, η χρησιμότητα του έργου για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού του νερού. Εξάλλου πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο καθώς η συνολική χωρητικότητα του ταμιευτήρα ανέρχεται σε 15 εκατ.m3, από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν 13 εκατ. m3νερού ετησίως για την άρδευση 25.000 στρεμμάτων.
Εκτός της απουσίαςυδατικών υποδομών στην περιοχή της Ελασσόνας επιπλέονσημαντικό ανασταλτικό παράγονταστην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγικής δραστηριότητας αποτελεί και η αδυναμία ολοκλήρωσης του έργου του αναδασμού του αγροκτήματος Ελασσόνας, Τσαριτσάνης, Γαλανόβρυσης και Στεφανόβουνου. Για την ολοκλήρωση και τη δυνατότητα χρήσης των εκτάσεων ως γη υψηλής παραγωγικής δραστηριότητας απαιτείται η υλοποίηση των παράλληλων έργων – διανοίξεις και συντηρήσεις των οδών,δημιουργία αρδευτικού δικτύου και αντιπλημμυρικών έργων-έργα για τα οποία η Περιφερειακή αρχή έχει παραμείνει και πάλι μόνο στις αναγκαίες διαπιστώσεις.
Δεδομένου ότι ηαγροτική παραγωγή στηνευρύτερη περιοχή του δήμου Ελασσόνας έχει δυναμική με ιδιαίτερα όμως αυξημένες ανάγκες για παροχή νερού άρδευσης, έχει διαπιστωθεί ότι τα αναγκαία έργα που απαιτούνται περιλαμβάνουν συνολικά 58 φράγματα και ταμιευτήρες , με το μεγαλύτερο τμήμα αυτών όμως να μην υλοποιούνται και να βρίσκονται για άλλη μια φορά στο στάδιο της απλής διαπίστωσης και του πρόχειρου σχεδιασμού από την πλευρά της Πολιτείας.
Επειδή ενώέχει κυρωθεί η μελέτη αναδασμού αρκετά χρόνια πριν, η μηυλοποίηση των παράλληλων έργων, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στους αγρότες της περιοχής.
Επειδή οι ελλείψεις των έργων αναδασμού αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και αύξηση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.
Επειδή υπάρχει δυναμική στην αγροτική παραγωγή της περιοχής και απαιτείται άμεση αξιοποίηση του συνόλου της παραγωγικής γης.
Επειδή απαιτείται η εντατικοποίηση της παραγωγής για την αύξηση του ποσοστού αυτάρκειας αγαθών και την αποφυγή κινδύνου επισιτιστικής κρίσης.
Επειδή οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ταχύτερες των αναμενόμενων και απειλείται πλέον η ομαλή παραγωγή προϊόντων από την πολύ συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινόμενων.
Επειδή ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων εξασφαλίζει την ισορροπία των ιδιαίτερα ευαίσθητων φυσικών συστημάτων επηρεάζοντας άμεσα όλες τις εξελίξεις σε σχέση με την κλιματική κρίση.
Επειδή οι αιφνιδιαστικές κρίσεις απειλούν την επάρκεια της αγροδιατροφικής εφοδιαστικής αλυσίδας.
Επειδή η υπεράντληση, η οικολογική υποβάθμιση υδροφορέων ,η υφαλμύρωση και η ερημοποίηση απειλούν την επιβίωση του αγροτικού κόσμου
Επειδή η αειφόρος και λογική χρήση των φυσικών πόρων γλυκού νερού δεν αποτελεί απλά κύρια προτεραιότητα αλλά είναι μονόδρομος.
Επειδή για να εξασφαλιστείη διατροφική ασφάλεια της χώρας απαιτείται η διαθεσιμότητα γεωργικής γης σε συνδυασμό με την υδατική της επάρκεια.
Επειδή η κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η πρωτογενής παραγωγή είναι πρωτοφανής και απαιτεί εγρήγορση και λήψη στοχευμένων και ουσιαστικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ.Υπουργοί:
1.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου «Φράγμα Αγιονερίου Ν. Λάρισας – Έργα υδροληψίας – Αρδευτικό δίκτυο»;
2.Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωση του έργου του αναδασμού του αγροκτήματος Ελασσόνας, Τσαριτσάνης, Γαλανόβρυσης και Στεφανόβουνου και την υλοποίηση των προβλεπόμενων παράλληλων έργων;»