Τον Νοέμβρη του 2022, γνώρισα ένα αγόρι –τι πιο σύνηθες να συμβεί; - που τα είχε όλα: Ήταν όμορφο, έξυπνο, αστείο. Τα βρίσκαμε από την αρχή, με εξαίρεση ένα πράγμα: Όταν μιλούσα για κάτι που είδα στο TikTok, δεν καταλάβαινε. Έλεγα «goblincore» και με κοιτούσε με απορία. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να μάθει τα βασικά.
Το παραπάνω αγόρι, είχε Facebook στο οποίο δεν ανέβαζε τίποτα, Instagram με τέσσερις (4) φωτογραφίες και Twitter γιατί, εντάξει, από κάπου έπρεπε να βλέπει τι γίνεται στον κόσμο. Και το ότι δεν είχε ιδέα για αυτά που συμβαίνουν στο ίντερνετ, τον έκανε ακόμη πιο charming.
Εκείνοι που είτε ασχολούνται ελάχιστα είτε δεν έχουν καθόλου social media, είναι κάπως πιο ελκυστικοί από τους άλλους. Είναι οι άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσουν αυτό το ιμότζι: «:Ρ» και, αν σου αρέσουν εμφανισιακά, θα πεις πως είναι ό,τι πιο χαριτωμένο έχεις συναντήσει ποτέ. Θα βλέπουν βίντεο στο YouTube από αναβάσεις σε κορυφές, θα παίζουν LoL, θα έχουν χόμπι.
Γιατί είναι τόσο ενδιαφέροντες;
Πρώτα απ’ όλα, αν τα βάλουμε κάτω και μιλήσουμε με ειλικρίνεια, θα παραδεχτούμε ότι το να είσαι διαρκώς online, ίσως και να μην είναι τόσο καλό. Θέλω να πω, η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε τη λέξη delulu, σχεδόν 30 χρονών άνθρωποι, μπορεί και να μην ήταν η καλύτερη στιγμή μας. Έπειτα, σε μία εποχή που ολόκληρες σχέσεις καταστρέφονται εξαιτίας των σόσιαλ, είναι κάπως καθησυχαστικό το να έχεις στη ζωή σου κάποιον που δεν νοιάζεται –άσε που θα ασχοληθείς κι εσύ λιγότερο και θα σου κάνει καλό. Θυμήσου το ινσταγκραμικό παραλήρημα του Κάνιε Ουέστ και πόσο καλά το είχε διαχειριστεί ο Πιτ Ντέιβιντσον, την εποχή που έβγαινε με την Κιμ Καρντάσιαν, επειδή απλώς δεν ασχολήθηκε με τα ξεσπάσματά του.
Υπάρχει κάτι ακόμη ελκυστικό που, ενδεχομένως, δεν τιμά ιδιαίτερα εμάς που και το πιστεύουμε και είμαστε οριακά εθισμένοι σε IG και TikTok: Τα άτομα που απέχουν, δεν νοιάζονται για την επιβεβαίωση από αγνώστους στο ίντερνετ, πράγμα που τα κάνει αυτόματα πιο σέξι. Δεν προσπαθούν να είναι «main characters» -κι αυτό ακριβώς γίνονται χωρίς κόπο.
Ο Άλεξ Τζόουνς είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι και, μιλώντας στο Dazed, εξήγησε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει όταν βγαίνουμε με κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη διαδικτυακή παρουσία.
«Συνήθως υπάρχουν στοιχεία που τραβούν την προσοχή σου, όταν πρόκειται για έναν εν δυνάμει ερωτικό σύντροφο –είτε είναι η εμφάνιση, το στυλ, η συζήτηση. Θεωρώ ότι σ’ αυτό θα μπορούσαμε να εντάξουμε και τη χρήση των σόσιαλ, θεωρώντας τη σαν ένδειξη ανεξαρτησίας του άλλου. Είναι πολύ πιθανό να συνδέουμε τη μη-χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας –πιο εσωστρεφή, ενδεχομένως. Αυτό θα μπορούσε να είναι ελκυστικό για κάποιους», δήλωσε.
Φυσικά και αυτό δεν ισχύει για όλους, ούτε όλοι θέλουμε έναν σύντροφο που δεν ασχολείται με το ίντερνετ όσο εμείς. Βγάζει νόημα, πάντως.