«Αυτές οι καταστάσεις κρίσεις, που όλοι μας βιώσαμε πρόσφατα, λειτούργησαν αφυπνιστικά για τους πολίτες, κινητοποιήθηκαν κοινωνικές δυνάμεις, δημιουργήθηκαν δίκτυα αλληλεγγύης -που είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, στην ομιλία του στο Forum ΣΠΑΥ 2024, στην Αθήνα.
Ο κ.Μαμάκος συμμετείχε στον διάλογο για «Το Μεγάλο Στοίχημα της Ανασυγκρότησης σε Περιοχές που Δοκιμάστηκαν από Μεγάλες Φυσικές Καταστροφές», κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στην Αργυρούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων οκτώ Υπουργείων και 74 Δήμων της χώρας.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων στάθηκε σε κύριες επισημάνσεις-παρατηρήσεις, αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίοι οι κοινωνίες -και η Τοπική Αυτοδιοίκηση- μπορούν να ανταπεξέλθουν και να δημιουργήσουν θετικές επιδράσεις.
«Η γρήγορη προσαρμογή των Δήμων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης αποτελεί κορυφαία μεταρρυθμιστική επιλογή, όπως αποδεικνύουν τόσο οι πρόσφατες πλημμύρες, όσο και ο πολυήμερος καύσωνας το καλοκαίρι του 2022. Ανθεκτικότητα και Προσαρμοστικότητα είναι δύο νέες λέξεις κλειδιά, την έννοια των οποίων οφείλουμε να εμπεδώσουμε.
Η αποκατάσταση των ζημιών είναι το αυτονόητο, που όμως δεν εξασφαλίζει τη σιγουριά για το αύριο. Αν απλά αποκαταστήσουμε τις ζημιές, χωρίς να κάνουμε το βήμα προς μια διαφορετική οργάνωση της ίδιας της κοινωνίας αλλά και ένα διαφορετικό διοικητικό και αναπτυξιακό μοντέλο, μένουμε στάσιμοι, απλοί διαχειριστές μιας ανάγκης.
Το ζητούμενο πρέπει να είναι η Μακροπρόθεσμη Βιωσιμότητα: Στόχευση, δηλαδή, στη δημιουργία διαρκών θετικών επιδράσεων στον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζοντας ότι αυτή, γίνεται πιο ανθεκτική σε μελλοντικές καταστροφές.
Δίκτυα Αλληλεγγύης
Αν κάτι αποδεικνύεται κομβικής σημασίας σε τέτοιες συνθήκες φυσικών καταστροφών, είναι τα δίκτυα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς σε τέτοιες συνθήκες οι κοινωνικές και οικονομικές διαφορές μεγεθύνονται και έρχονται στο προσκήνιο της καθημερινότητας.
Η επίδειξη της στάσης αλληλεγγύης των συμπολιτών μας πρέπει να πάρει άλλα χαρακτηριστικά, πιο οργανωμένα, πιο συγκροτημένα γιατί αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας. Και εδώ ο ρόλος των δημοτικών αρχών πρέπει να είναι πρωτοπόρος και ουσιαστικός. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μιλάμε ο καθένας για το δικό του «κάστρο» αλλά να δουλέψουμε μαζί για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα», τόνισε ο κ.Μαμάκος.
Δίκτυο Δήμων για την Πολιτική Προστασία
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου, 83 Δήμοι της χώρας προχώρησαν στην υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης του Δικτύου Δήμων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία.