Αυξάνονται τα κρούσµατα πανώλης σε φάρµες της Θεσσαλίας, ενώ χθες παρενέβη εισαγγελέας προκειµένου να διερευνηθεί από πού προήλθαν τα ζώα που έφεραν τον ιό στη χώρα. Κλιµάκιο της ειδικής µονάδας αντιµετώπισης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκεται στη Θεσσαλία και σε συνεργασία µε τη ∆ιεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζουν λεπτοµερώς την κατάσταση.

Σύµφωνα µε την Καθημερινή (Γιώργος Λιάλιος) ενδέχεται ζώα πιθανοί φορείς του ιού της πανώλης να έχουν µετακινηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε κάθε περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να ενηµερώσει σχετικά τα κράτη-µέλη για τον πιθανό κίνδυνο, παρέχοντας και πληροφορίες για τις µετακινήσεις των ζώων, µέσω του συστήµατος έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να ληφθούν προληπτικά µέτρα.

Στο µεταξύ, την παρέµβαση του εισαγγελέα Πληµµελειοδικών Λάρισας, αλλά και της εισαγγελέως Τρικάλων, προκάλεσαν οι εξελίξεις στο θέµα της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών καθώς νέα κρούσµατα προκύπτουν κάθε ηµέρα. Συγκεκριµένα, οι δυο εισαγγελίες παρήγγειλαν επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειµένου να διερευνηθεί πώς, πότε και ποιος έβαλε τα µολυσµένα ζώα στη χώρα.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισαν την παρέµβαση της εισαγγελίας αναµενόµενη, «µια τυπική διαδικασία που ακολουθείται». Ανέφεραν ωστόσο ότι εξετάζεται το ενδεχόµενο η προέλευση των ζώων που εντοπίστηκαν να έχουν τον ιό στην Καλαµπάκα, να είναι διαφορετική από την προέλευση εκείνων στην Ελασσόνα. Οι κτηνίατροι που βρίσκονται στη Θεσσαλία µαζί µε τους ελέγχους που πραγµατοποιούν συνεχίζουν την επιδηµιολογική έρευνα προκειµένου να εντοπιστεί το σηµείο µηδέν (το σηµείο από το οποίο ξεκίνησε η µετάδοση της νόσου) για κάθε ένα από τα κρούσµατα. Τα αποτελέσµατα δεν αναµένεται να προκύψουν πριν από τις αρχές της επόµενης εβδοµάδας, σύµφωνα µε πηγές της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης ∆ηµήτρης Κουρέτας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας «prognosis biotech» θα χρηµατοδοτηθεί προκειµένου να παρασκευάσει ένα τεστ τύπου rapid το οποίο θα χρησιµοποιηθεί ώστε να γίνεται άµεσα ο εντοπισµός των ζώων που έχουν τον ιό.

Μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 18 συνολικά κρούσµατα της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών. Ολα τα κρούσµατα βρίσκονταν σε φάρµες στη Θεσσαλία, τα εννέα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και τα επτά στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ της Καθημερινής, Γιώργος Λιάλιος)